Κορονοϊός: Ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη εν όψει Πάσχα - Τι λένε οι ειδικοί
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι πρέπει να φροντίσουμε να μειώσουμε τις επαφές μας στις μεγάλες πόλεις κατά το δυνατόν τις ημέρες του Πάσχα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Συναγερμός σήμανε την Παρασκευή στις υγειονομικές Αρχές, αφού εντοπίστηκε ένα κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού στην Πάτρα κάτι που προκαλεί προβληματισμό, αφού το ινδικό στέλεχος δείχνει να έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, ενώ άγνωστο παραμένει αν καλύπτεται από τα εμβόλια.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφερόμενος στη μετάλλαξη της Ινδίας, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμη σχετικές μελέτες. «Μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, συμβαίνει σε ένταση και συχνότητα στον ιό της γρίπης, για αυτό και κάθε χρόνο το εμβόλιο δεν είναι το ίδιο, επικαιροποιείται για να καλύψει τις αλλαγές. Εδώ, οι αλλαγές είναι αργές και πολύ λιγότερες. Οι επικαιροποιημένες δόσεις των εμβολίων που θα βγουν θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στη βρετανική μετάλλαξη που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη», υπογράμμισε μιλώντας στο Open.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Καλά νέα με μείωση στα ενεργά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Όσον αφορά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, ο καθηγητής σημείωσε ότι πρέπει να φροντίσουμε να μειώσουμε τις επαφές μας στις μεγάλες πόλεις κατά το δυνατόν. «Θα υπάρχει δυνατότητα να κινηθούμε τις γιορτινές μέρες εντός του νομού. Είναι επωφελής και η απόφαση για το άνοιγμα της εστίασης. Τα μέτρα για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Υγειονομικά είναι το πιο σωστό να μέναμε όλοι στο σπίτι, αλλά μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας δεν είναι ρεαλιστικό», τόνισε.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Γερμανία, όπου ξεκινά νέο lockdown μέχρι τον Ιούνιο, σχολίασε ότι στην Ελλάδα είμασταν πολύ πιο επιθετικοί και μπαίναμε νωρίτερα σε lockdown. «Υπάρχουν Γερμανοί που πηγαίνουν στη Ρωσία να εμβολιαστούν με το Sputnik V το οποίο έχει ίδια τεχνολογία με το εμβόλιο της Astrazeneca, το οποίο αρνούνται να κάνουν στη χώρα τους», είπε. Σχολιάζοντας τα εμβόλια, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι της Astrazeneca είναι πολύ ασφαλές όπως και της Johnson & Johnson. «Tα όποια περιστατικά θρομβώσεων είναι σπάνια, όσοι νοσηλεύονται κάνουν προληπτικά αντιπηκτική αγωγή για τις θρομβώσεις. Αυτό έχει πιθανότητα να μας κάνει θρόμβωση 1/1000. Στο εμβόλιο της AstraZeneca η πιθανότητα είναι 1/200.000 στο J&J 2/1.000.000», υπογράμμισε.
Μίνα Γκάγκα: Ελάχιστες οι παρενέργειες από το Astrazeneca - Να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα
Η Μίνα Γκάγκα, καθηγήτρια πνευμονολογίας στο Σωτηρία αναφέρθηκε στα αισιόδοξα στοιχεία που δείχνουν ότι αρχίζει να υποχωρεί το κύμα της πανδημίας. «Προχθές το πρωί είχαμε για πρώτη φορά δυο κρεβάτια κενά, ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι λίγο μικρότερος που είναι καλό, το ίδιο και τα κρούσματα».
Όσον αφορά στη χαλάρωση των μέτρων η κ. Γκάγκα ανέφερε: «Τα ανοίγματα βοηθάνε για να είμαστε πιο καλά εμείς, αλλά πρέπει να εξακολουθήσουμε να τηρούμε τα μέτρα μέχρι να έχουμε εμβολιαστεί σε έναν μεγάλο βαθμό. Είναι πιο ασφαλές να ανοίξεις με μέτρα παρά να μην ανοίξεις και να είναι ο κόσμος στους δρόμους».
Σχολιάζοντας ότι 1 στους 4 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί, ανέφερε ότι ο λόγος ήταν κυρίως φόβος ή δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα. Σχολιάζοντας το εμβόλιο της Astrazeneca ανέφερε ότι οι παρενέργειες είναι ελάχιστες. «Είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο βλέπουμε ήδη στην Αγγλία πόσο καλύτερα είναι τα πράγματα. Το καλοκαίρι θα είναι καλό, θα έχουμε μεγαλύτερη ευκολία να κινηθούμε», σημείωσε.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: «Κλειδί» ο καθαρισμός αέρα σε γραφεία, σχολεία και νοσοκομεία
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr