Δερμιτζάκης: Πολλά κρούσματα και τον Ιούνιο - Χωρίς μάσκα έξω οι εμβολιασμένοι
«Αν φτάσουμε τους αριθμούς που πρέπει μέχρι τον Ιούνιο θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι μόνο, που η μετάδοση είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά δεν φτάνει για το χειμώνα», είπε ο καθηγητής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Μπορεί η επιχείρηση «Ελευθερία» να εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς στον γενικό πληθυσμό και με τραγικούς σε ό,τι αφορά στους υγειονομικούς που 4 στους 10 δεν έχουν κάνει εμβόλιο, ωστόσο, τα κρούσματα του κορονοϊού θα συνεχίσουν να παραμένουν σε υψηλό αριθμό τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης.
Παρά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών που έχουν καταγραφεί σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, όπως υποστήριξε ο καθηγητής. Ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η ανοσία της αγέλης αφορά στη μετάδοση, όχι στην πίεση στο σύστημα Υγείας. «Αν εμβολιάσουμε περισσότερο τους ανθρώπους που είναι πιο ενεργοί στην κοινωνία, δηλαδή τους νέους αντί για τους ηλικιωμένους, ίσως πετυχαίναμε καλύτερο αποτέλεσμα, όσον αφορά στη μετάδοση», εκτίμησε.
Τα κρούσματα, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι υψηλά μέχρι τα μέσα Ιουνίου. «Αν φτάσουμε τους αριθμούς που πρέπει μέχρι τον Ιούνιο θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι μόνο, που η μετάδοση είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά δεν φτάνει για το χειμώνα», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι οι εμβολιασμένοι «αν πέσουμε στα κρούσματα που είχαμε πέρσι το καλοκαίρι μπορούν να μη φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους».
Επεσήμανε, δε, ότι με τα επίπεδα κρουσμάτων που έχουμε τώρα στην Ελλάδα δε μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα. Επίσης, ξεκαθάρισε πως θα αργήσει κι αυτό αν δεν εμβολιαστούν όλοι.
Ο καθηγητής διευκρίνισε πως «οι ελευθερίες των εμβολιασμένων δεν είναι μόνο συνάρτηση του "κάνω το εμβόλιο", είναι και συνάρτηση του πώς κυκλοφορούν τα κρούσματα. Αυτό το μικρό ποσοστό πιθανής ασθένειας, αλλά και μετάδοσης του ιού, κάνει τον εμβολιασμένο πιο ευαίσθητο και πιο μεγαλοσυμμέτοχο στη μετάδοση.»
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος εμβολιασμένος, είπε ότι αν κάποιος μολυνθεί από τον ιό δεν θα νοσήσει σοβαρά κι επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση.
Για μια νέα μετάλλαξη που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και πιθανόν πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι γενικότερα υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις που κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, όμως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανοσίας. «Υπάρχει η ανοσία που έχει σχέση με τα αντισώματα και η κυτταρική ανοσία. Εχει φανεί από μελέτες ότι η κυτταρική ανοσία δεν επηρεάζεται από καμία μετάλλαξη. Επομένως, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις» κατέληξε.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr