Ποιος είναι ο χουντικός Γρηγόρης Σπαντιδάκης που ανέφερε ο Μητσοτάκης στη Βουλή
Ήταν ένας από τους πρωταιτίους του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«ποτέ καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε ως υπουργό της εν ενεργεία στρατιωτικό. Με την εξαίρεση του κ. Χηνοφώτη που όμως πρώτα αποστρατεύθηκε, ύστερα εξελέγη βουλευτής και μετά υπουργοποιήθηκε όχι βέβαια στο υπουργείο άμυνας, ο τελευταίος ήταν ο κ. Σπαντιδάκης που ορκίστηκε αρχηγός του ΓΕΣ την 21η Απριλίου. Για την πρώτη φορά αριστερά όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής κάνοντας αναφορά στην υπουργοποίηση του ναυάρχου Αποστολάκη.
Τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είπε πως «ζήτησα το λόγο μόνο γιατί θεωρώ και θέλω να πιστεύω άθελά του ότι ο κ. Μητσοτάκης υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Συνέκρινε τον Βαγγέλη Αποστολάκη με τον αρχηγό της χούντας Σπαντιδάκη. Ζητώ να ανακαλέσει. Δεν σας επιτρέπω να προσβάλλετε έναν άνθρωπο και το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων».
«Στον πανικό σας προφανώς δεν καταλάβατε αυτό που είπα», ανταπάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είπα ότι καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα διάκρισης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αρχηγό ΓΕΕΘΑ αλλά θεωρώ ότι έκανε λάθος που δέχθηκε την πρότασή σας»
Ποιος ήταν ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης
Ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης γεννήθηκε το 1909 στο Ρέθυμνο και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στη Σχολή πολέμου, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και στη σχολή πολέμου του ΝΑΤΟ. Στις 5 Αυγούστου 1931 αποφοίτησε από την ΣΣΕ, και ονομάστηκε ανθυπίλαρχος. Το 1935 προήχθη σε υπίλαρχο, το 1938 σε ίλαρχο, το 1946 σε επίλαρχο, το 1949 σε αντισυνταγματάρχη, το 1955 σε συνταγματάρχη, το 1959 σε ταξίαρχο, το 1961 σε υποστράτηγο και το 1964 σε αντιστράτηγο. Συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41, καθώς και στον αγώνα εναντίον των Γερμανών τον Απρίλιο του 1941, όπου και τραυματίστηκε. Στην Κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ως μέλος της Οργάνωσης «ΟΜΗΡΟΣ». Έλαβε μέρος και στον Εμφύλιο. Διετέλεσε διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού.
Παράλληλα ήταν πιστός του βασιλιά Κωνσταντίνου ενώ σχεδίαζε ο ίδιος πραξικόπημα, το οποίο και θα εισηγείτο στον βασιλιά. Όμως δεν γνώριζε ότι κατώτερο αξιωματικοί σχεδίαζαν άλλο. «Το σχέδιό μας προέβλεπε τον σχηματισμόν από τον βασιλέα μιας κυβερνήσεως Εθνικής ενότητος από μη πολιτικούς, με αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα, δύο μέχρι έξι μήνες το πολύ. Αυτή η κυβέρνηση θα είχε την πλήρη υποστήριξη του στρατού» είχε δηλώσει ο Σπαντιδάκης σε συνέντευξή του κατά την Μεταπολίτευση.
Όταν έγινε η επιβολή της Δικτατορίας ο Σπαντιδάκης ορίστηκε υπουργός Εθνικής Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κολλια. Ωστόσο μετά το αποτυχημένο αντιπραξικόπημα του βασιλιά Κωνσταντίνου στις 13 Δεκεμβρίου του 1967 δεν μετείχε στη νέα κυβέρνηση της Χούντας. Όταν εκδηλώθηκε το αντιπραξικόπημα βρισκόταν σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενώ θεωρήθηκε ότι επέδειξε καιροσκοπική στάση και δεν τάχθηκε από την αρχή με το πλευρό της Χούντας.
Στη δίκη των πρωταιτίων της Χούντας που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1975 καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών σε ισόβια κάθειρξη για εσχάτη προδοσία και στάση, λόγω συμμετοχής του στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, με όλες τις σχετικές συνέπειες από την καταδίκη αυτή. Πέθανε το 1996, σε ηλικία 87 ετών. Ήταν παντρεμένος και είχε ένα γιο.
Η συγγένεια με την οικογένεια Μητσοτάκη
Η σύζυγος του Γρηγόρη Σπαντιδάκη, Ελευθερία είχε συγγένεια με την οικογένεια Μητσοτάκη. Μάλιστα ήταν δεύτερη ξαδέρφη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Την περίοδο δε, που ο Σπαντιδάκης έγινε αρχηγός ΓΕΣ (1965) λεγόταν ότι η τοποθέτησή του σε ανώτερη θέση του στρατεύματος οφειλόταν σε αυτή τη συγγένεια. Ωστόσο πολλά χρόνια μετά ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του είχε πει πως δεν ήταν «επιλογή του». «Ο Σπαντιδάκης έχει παντρευτεί μία δεύτερη εξαδέλφη μου, συγγενή μου δηλαδή σχετικά στενή, πλην όμως εγώ ποτέ δεν τον χώνεψα, δεν μου άρεσε» είχε πει χαρακτηριστικά.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr