Ερχονται φθηνότερα φάρμακα και υλικά
Με μια δέσμη μέτρων το υπουργείο επιδιώκει να μειώσει το κόστος και να θεσπίσει νέους, αυστηρότερους ελέγχους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με διαπραγματεύσεις για τις τιμές των νέων φαρμάκων, με συστηματικούς ελέγχους στη συνταγογράφηση, αλλά και με δραστικές μειώσεις σε ιατρικά υλικά που ανεβάζουν τη δαπάνη και επιβαρύνουν τις τσέπες των ασφαλισμένων, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ελέγξει τα οικονομικά του τομέα της Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.
Με μια σειρά από μέτρα που ξεκινούν σιγά σιγά να υλοποιούνται επιδιώκει να μειώσει το κόστος για τους ασφαλισμένους, αλλά και να θέσει νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς στο σύστημα υγείας.
Το μεγάλο στοίχημα φαίνεται πως αφορά στα φάρμακα, καθώς και στις τιμές που αυτά θα λαμβάνουν από το 2019 και μετά, αφού ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί η αρμόδια επιτροπή (ΗΤΑ) η οποία εξετάζει την αποτελεσματικότητα ενός νέου φαρμάκου υψηλού κόστους πριν δώσει το «πράσινο φως» για την αποζημίωσή του από την κοινωνική ασφάλιση.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισημαίνει ότι η Επιτροπή ΗΤΑ, που έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί αποδοτικά, θα ολοκληρώσει άμεσα την αξιολόγηση νέων φαρμάκων -διαβεβαιώνει- και θα αποστείλει τις θέσεις της στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του υπουργείου, ώστε να συνεκτιμηθούν το κλινικό όφελος και η σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας των νέων σκευασμάτων που αναμένεται να κυκλοφορήσουν και στη χώρα μας. Πρόκειται για φάρμακα υψηλού κόστους που αφορούν καρκινοπαθείς, ρευματοπαθείς, καθώς και άλλες χρόνιες παθήσεις.
Κατά τ’ άλλα, διαπραγματεύσεις για τις τιμές ξεκινούν και για τα περιβόητα ραδιοφάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ειδική εξέταση PET/CT των καρκινοπαθών.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας ότι, λόγω της έλλειψης των ραδιοφαρμάκων στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, διεκόπη η συγκεκριμένη εξέταση σε ογκολογικούς ασθενείς της συμπρωτεύουσας.
Η αρμόδια επιτροπή (ΗΤΑ) θα εξετάζει την αποτελεσματικότητα ενός νέου φαρμάκου υψηλού κόστους, πριν δώσει το «πράσινο φως» για την κάλυψή του
Γεγονός, βέβαια, καθόλου τυχαίο, καθώς τα ραδιοφάρμακα στη χώρα μας διατίθενται μέσα από ένα μονοπωλιακό καθεστώς, αφού τα παράγει μία και μόνο εταιρεία. Αποτέλεσμα, όμως, είναι να δίνονται ακόμη και κατά 200% ακριβότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω του μονοπωλιακού καθεστώτος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χώρα μας πωλούνται έναντι 750 ευρώ, ενώ σε άλλες χώρες της ΕΕ κοστίζουν 200-250 ευρώ.Να σημειωθεί ότι στην κατηγορία «Διαγνωστικό Ραδιοφάρμακο» του ΕΟΠΥΥ, το όριο δαπάνης για την εν λόγω κατηγορία ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ.
Γι’ αυτό, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, εκκινούν διαπραγματεύσεις για τις τιμές των ραδιοφαρμάκων και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής μέχρι τις 21 Ιανουαρίου. Αλλωστε, υπάρχουν εταιρείες που επιδιώκουν να αρχίσουν να παράγουν ραδιοφάρμακα σε χαμηλότερες τιμές.
Ανάλογα παζάρια, όμως, ξεκινούν και για τις τιμές διαφόρων υλικών, όπως είναι οι ταινίες μέτρησης σακχάρου, που χορηγούνται σε έναν συγκεκριμένο αριθμό στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που πάσχουν από διαβήτη. Και στην περίπτωση αυτοί οι ενδιαφερόμενες εταιρείες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να συμμετάσχουν στη διαπραγμάτευση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019. «Κούρεμα», ωστόσο, στις τιμές αναμένεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα και στις εξετάσεις για τον ιό HIV, που πραγματοποιούνται σε κλινικές και εργαστήρια.
Οπως γνωστοποίησε ο ΕΟΠΥΥ, οι ενδιαφερόμενοι, που είναι κυρίως διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και ιδιωτικές κλινικές, μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2019. Η συνταγογράφηση Στο μεταξύ, για να ελεγχθούν τα φάρμακα όχι μόνο ως προς τις τιμές τους, αλλά και ως προς την ορθολογική χρήση τους, ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι στις συνταγές που εκδίδουν οι γιατροί. Συγκεκριμένα, αρχίζει «σαφάρι» ελέγχων μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να διαπιστωθεί εάν ο ιατρικός κόσμος τηρεί τους κανόνες που έχουν οριστεί ως προς τα φάρμακα τα οποία πρέπει να χορηγούνται.
Αλλωστε, μόλις πριν από λίγες ημέρες ενσωματώθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 55 θεραπευτικά πρωτοκόλλα συνταγογράφησης, που αποτελούν οδηγίες για το ποιες θεραπευτικές επιλογές θα πρέπει να αξιοποιούν στους ασθενείς τους. Οι γιατροί θα ελεγχθούν εάν τηρούν τα προκαθορισμένα βήματα που πρέπει στη θεραπεία των ασθενών ή βρίσκουν τρόπους να τα παρακάμπτουν. Να σημειωθεί ότι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr