Συγκλονιστική διάσωση: Ήρωες γιατροί κράτησαν στη ζωή 91χρονο μοναδικό κάτοικο στην Περιστέρα
Οι γιατροί Νίκος Εγνατιάδης, Ελένη Μυλωνά έσωσαν τον 91χρονο μπάρμπα Γιάννη που μαζί με την σύζυγο του είναι οι μοναδικοί κάτοικοι της νήσου που είναι γνωστή για το πρώτο υποθαλάσιο μουσείο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο μπάρμπα Γιάννης Αγάλλου μαζί με τη σύζυγο του Μάχη Αγάλλου είναι σύμβολα για τη νήσο Περιστέρα. Είναι οι μοναδικοί κάτοικοι στο όμορφο αλλά απομονωμένο νησάκι που βρίσκεται απέναντι από την Αλόννησο και έγινε παγκοσμίως γνωστό για το ναυάγιο που ανακαλύφθηκε το 1982 από τον Δημήτρη Μαυρίκη και τον γιο του Κώστα.
Ο τελευταίος με ανάρτηση του στο facebook αποκάλυψε τη μεγάλη περιπέτεια που πέρασε την Παρασκευή ο 91χρονος πεθερός του Γιάννης Αγάλου.
Η κυρά Μάχη τηλεφώνησε στον Κώστα Μαυρίκη λέγοντας του πως ο παππούς είναι σε ημιλιπόθυμη κατάσταση έξω από το καλύβι τους στην Περιστέρα.
Αμέσως σήμανε συναγερμός αλλά η πρόσβαση λόγω των αποστάσεων δεν θα μπορούσε να είναι άμεση. "Εγώ ήμουν στο Πατητήρι (σ.σ.το λιμάνι της Αλοννήσου) και έτσι ειδοποίησα τον γιο μου Ίκαρο που ήταν στη Στενή Βάλα (σ.σ. λιμανάκι που είναι πιο κοντά στην Περιστέρα) να σπεύσει με μία βάρκα για να βοηθήσει τη σοκαρισμένη γιαγιά του. Στο καλύβι τους στην Περιστέρα βρήκε τον παππού χωρίς αισθήσεις πεσμένο στο χώμα", ανέφερε ο Κώστας Μαυρίκης.
Το τηλέφωνο του Ίκαρου στον γιατρό
Τα γρήγορα αντανακλαστικά του νεαρού Ίκαρου ήταν σωτήρια για τον παππού του. Ήξερε πως λόγω ενός γάμου που θα γίνονταν την επομένη ημέρα στο νησί βρίσκονταν στο νησί ο γιατρός Νίκος Εγνατιάδης. "Για καλή μας τύχη ο γιατρός Εγνατιάδης ήταν με το σκάφος του μαζί με την οικογένεια του κοντά στη Στενή Βάλα. Μετά το τηλεφώνημα έσπευσε αμέσως στην Περιστέρα.Μαζί του ήταν και η γιατρός Ελένη Μυλωνά η οποία μάλιστα θα στελεχώσει το τοπικό μας ιατρείο. Όταν φτάσανε στο καλύβι, ο πεθερός μου δεν είχε αισθήσεις. Οι δύο γιατροί ανέλαβαν δράση όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν είχε σφυγμό και αναπνοή. Παρότι φαίνονταν πως όλα είχαν χαθεί, επέμειναν. Με τρομερή θέληση έγινε το θαύμα. Μετά από 8 με 10 λεπτά με ενέσεις, τεχνητή αναπνοή, μαλάξεις ξανάφεραν στη ζωή τον Γιάννη Αγάλλου", έγραψε ο Κώστας Μαυρίκης.
Εγινε θαύμα
Οι κάτοικοι της Αλοννήσου που γνωρίζουν πολύ καλά τον μπάρμπα Γιάννη κάνουν λόγο για θαύμα. "Ήταν ένα πραγματικό θαύμα για το απομονωμένο ερημονήσι της Περιστέρας. Πολλοί ενεργοποιήθηκαν. Ο γιατρός Νίκος Ιγνατιάδης τον μετέφερε στη Στενή Βάλα (σ.σ.λιμανάκι της Αλοννήσου), τον πήγε με ασθενοφόρο από τη Στενή Βάλα στο Πατητήρι ο εθελοντής οδηγός Χρήστος Φλωρούς. Μετά με διακομιδή στον Βόλο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η θεραπεία του και σήμερα κατάφερα να μιλήσω μαζί του στο τηλέφωνο; Με τι λόγια να ευχαριστήσεις δύο γιατρούς που σώζουν τη ζωή του γονιού σου και μάλιστα όταν βρίσκονται σε διακοπές; Αισθάνθηκα την ανάγκη να κάνω και την ανάρτηση στα social media σαν δημόσιο μικρό ευχαριστώ για μια μεγάλη πράξη, αυτή της επαναφοράς στη ζωή ενός ανθρώπου που είναι μοναδικός για μένα και την οικογένειά μου. Τους ευχαριστώ ολόψυχα εγώ και όλοι οι συγγενείς", ανέφερε ο Κώστας Μαυρίκης.
Επικαλέστηκα τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό
Όσο για τον γιατρό Νίκο Εγνατιάδη με δημόσια ανάρτηση του επικαλέστηκε τη δύναμη που πήρε από τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό που γιόρταζε: "Είναι ευλογία να ζεις συναισθήματα τα οποία δεν περιγράφονται με λόγια και με λέξεις! Ευχαριστώ το Θεό,τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό που όταν τον επικαλέστηκα εχθές στη γιορτή του ένιωσα ότι ήταν δίπλα μου και φυσικά την Ιατρό Ελένη και τον φίλο μου Ίκαρο που ήταν παρών και έκαναν ότι ακριβώς έπρεπε ώστε στην κυριολεξία να αναστηθεί ο πολύ καλός μου φίλος μπάρμπα Γιάννης!".
Γνωστό το νησί από το ναυάγιο
Η νήσος Περιστέρα δεν έχει καμία υποδομή (ηλεκτρισμό, ύδρευση, λιμάνι, οδοποιία κλπ). Μοναδικοί κάτοικοι σήμερα είναι το ζεύγος Αγάλλου. Το 1961 είχαν καταγραφεί 66 μόνιμοι κάτοικοι και το 2011 30 κάτοικοι. Το νησί έγινε γνωστό από το ναυάγιο που χρονολογείται στο τέλος των Πελοποννησιακών πολέμων περίπου το 425π.Χ. Βρέθηκε σχεδόν άθικτο φορτωμένο με αμφορείς κρασιού και το οποίο από την 1η Ιουνίου 2021 λειτουργεί ως το πρώτο ενάλιο μουσείο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Πανελλήνιες 2021: Οι 18 κανόνες επιτυχίας στις εξετάσεις για τους υποψήφιους όλων των κατηγοριών
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Τι αλλάζει σε εκπαίδευση, ΚΤΕΟ και point system
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Τι αλλάζει σε εκπαίδευση, ΚΤΕΟ και point system
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr