Καιρός: Καύσωνας διαρκείας με 2ο κύμα από Τετάρτη - Γιατί συμβαίνει
Ο καιρός παραμένει ιδιαίτερα ζεστός καθώς έχουμε καύσωνα διαρκείας αλλά και δεύτερο κύμα από την Τετάρτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο καύσωνας παραμένει, παρά τη μικρή πτώση στις θερμοκρασίες κατά τόπους, ενώ αναμένεται δεύτερο κύμα από την Τετάρτη. Ζεστός θα είναι ο καιρός την Πέμπτη, ίσως μάλιστα να είναι πιο ζεστή η μέρα από την Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να μην καταγραφεί περαιτέρω άνοδος, με τη θερμοκρασία να διατηρείται στα ίδια υψηλά επίπεδα. Ο καύσωνας θα αρχίσει να υποχωρεί από το ερχόμενο Σάββατο.
Καύσωνας και αυτή την εβδομάδα
- Τη Δευτέρα οι θερμοκρασίες θα είναι 38-39 στα ηπειρωτικά ενώ στα νησιά θα κυμανθούν στα 35-37 τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο.
- Την Τρίτη η θερμοκρασία θα φτάσει έως 39 βαθμούς και μπορεί κατά τόπους να φτάσει και τους 40 βαθμούς.
- Την Τετάρτη θα αγγίξει τους 41 βαθμούς κατά τόπους στα ηπειρωτικά ενώ την Πέμπτη τους 42. Στην Αττική θα φτάσει τους 40 βαθμούς.
Γιατί συμβαίνει - Τι λένε οι επιστήμονες
Καύσωνας και ανεξέλεγκτες φωτιές στη Σιβηρία. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται είναι γεγονός. Είναι η δεύτερη χρονιά που καταγράφονται τόσο υψηλές θερμοκρασίες στον αρκτικό κύκλο, σύμφωνα με τον Σκάι.
- Το Βέρχογιανσκ, γνωστό και ως η παγωμένη πόλη της Σιβηρίας στον Αρκτικό κύκλο, τον χειμώνα υπό κανονικές συνθήκες καταγράφει -48°C. Σήμερα όμως σπάει καθε ρεκόρ με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στους 47 βαθμούς.
- Το 2020 μάλιστα οι πυρκαγιές στη Σιβηρία έκαιγαν για μήνες μια περιοχή μεγαλύτερη των 10 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Γνωστή για τους σκληρούς χειμώνες της βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής.
- Στο Περτούλι Τρικάλων και με τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο, σηκώθηκε δυνατός αέρας και δημιουργήθηκε ανεμοστρόβιλος ο οποίος στο πέρασμά του έριξε τα ποδήλατα που χρησιμοποιούνται από τους επισκέπτες του Χιονοδρομικού Κέντρου, αλλά και ένα σταντ επιχείρησης που δραστηριοποιείται εκεί.
Την ίδια ώρα οι υψηλές θερμοκρασίες καίνε τη χώρα εδώ και 11 μέρες, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι καύσωνες πια έχουν αλλάξει ως προς τη συχνότητα, την ένταση αλλά και τη διάρκεια και τώρα πια αλλάζει και η εποχικότητα. «Οι καύσωνες τον Ιουνιο ήταν εξαιρετικά σπάνιοι. Ένα κύμα πολύ σοβαρό ήταν για παράδειγμα το 1916, που είχε πλήξει τη χώρα μας. Έχουν υπάρξει μέρες μέσα στον Ιούνιο που είχαμε 40αρια ή διήμερα αλλά δεν ήταν αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας. Μετά είχαμε πάλι έναν καύσωνα το 2007 που σημειώθηκε τον Ιούνιο και από το 2007 και μετά, δηλαδή τα τελευταία 15 χρόνια βλέπουμε ότι τελικά δεν είναι τόσο πρώιμοι, δεν είναι τόσο σπάνιοι οι καύσωνες του Ιουνίου. Έχουν μια τάση να γίνονται πιο συχνοί. Είχαμε και το 10 και το 16 και το 17, αυτός που βιώνουμε τώρα και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον» λέει η Διευθύντρια Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Φούντα.
Η πρόωρη έναρξη και η καθυστερημένη λήξη των καυσώνων έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι οι πρόωροι καύσωνες συσχετίζονται με μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας/νοσηρότητας, κυρίως λόγω της έλλειψης εγκλιματισμού του πληθυσμού.
«Εμείς βρισκόμαστε σε μια περιοχή η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο ευαίσθητες στην κλιματική αλλαγή στην ανατολική Μεσόγειο και σε ότι έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα, αλλά και σε ότι αφορά τον μελλοντικό θερμικό κίνδυνο που θα είναι αυξημένος. Έχει αποδειχθεί ότι αν δεν διατηρήσουμε τον 1,5 βαθμό στην παγκόσμια σε σχέση πάντα με την προβιομηχανική περίοδο, αλλά πάει στους δύο βαθμούς, τότε έχει υπολογιστεί ότι 400 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι θα εκτίθενται συνέχεια σε πολύ σοβαρό θερμικό κίνδυνο. Ή άλλη μελέτη δείχνει ότι 1,7 δις άνθρωποι κατά μέσο όρο κάθε 5 χρόνια, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν πάρα, πάρα πολύ ισχυρό καύσωνα» αναφέρει η Διευθύντρια Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Φούντα.
Σε πολλές χώρες οι καύσωνες θεωρούνται ως τα πλέον καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, όσον αφορά στις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα και το περιβάλλον. Οι μελλοντικές εκτιμήσεις από τα κλιματικά μοντέλα δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς προβλέπουν περαιτέρω αύξηση στη συχνότητα, στη διάρκεια και στην ένταση των καυσώνων στο πλαίσιο της παγκόσμιας θέρμανσης, με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη στο μελλοντικό θερμικό κίνδυνο.
Ο καιρός από Δευτέρα έως Παρασκευή
ΔΕΥΤΕΡΑ 28-06-2021
Στα ανατολικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 και από το απόγευμα στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει
τους 36 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
ΤΡΙΤΗ 29-06-2021
Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 και στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
ΤΕΤΑΡΤΗ 30-06-2021
Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Στα δυτικά οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και από τις μεσημβρινές ώρες θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
ΠΕΜΠΤΗ 01-07-2021
Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στις υπόλοιπες
περιοχές από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02-07-2021
Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στις υπόλοιπες περιοχές από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στα κεντρικά και τα νότια, στα βόρεια όμως θα σημειώσει μικρή πτώση.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr