Παρέμβαση Μπουτάρη για το Καραβάν Σαράι-Τι ζητούν οι Ισραηλινοί
Το διατηρητέο κτίριο μπορεί να αξιοποιηθεί σήμερα μόνο για... πολιτιστικές χρήσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στην ολοκλήρωση της εξαγοράς του Καραβάν Σαράι- του μεγαλύτερου αστικού κτιρίου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης με κάλυψη 19.800 τ.μ. που επί δεκαετίες στέγαζε τις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης-από Ισραηλινό fund έγινε την Παρασκευή (18/01).
Οι αγοραστές από το Τελ Αβίβ είχαν προγραμματισμένο ραντεβού με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης ζητώντας του βοήθεια προκειμένου να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν προκύψει σχετικά με την χρήση του διατηρητέου κτιρίου, με τον Γιάνννη Μπουτάρη να δεσμεύεται ότι θα αναλάβει προσωπικά να τρέξει το ζήτημα ώστε το θέμα να μην κωλύσει στις αδειοδοτήσεις.
Ένα από τα ζητήματα που έχει ανακύψει είναι αυτό της χρήσης του επιβλητικού κτιρίου καθώς σύμφωνα με τους περιορισμούς που έχει, το Καραβάν Σαράι μπορεί να διατεθεί μόνο για πολιτιστικές δραστηριότητες. Οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες ζήτησαν από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η αλλαγή χρήσης του κτιρίου και να προβλεφθούν και άλλες προκειμένου το διατηρητέο να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ο Γιάννης Μπουτάρης άκουσε το αίτημα των Ισραηλινών και δέχτηκε να βοηθήσει τους επενδυτές προκειμένου η ιστορία της εξαγοράς να ολοκληρωθεί. Εκτός από χρήσεις φιλοξενίας οι επενδυτές προγραμματίζουν να αναπτύξουν και άλλες εμπορικές χρήσεις εντός του διατηρητέου κτιρίου.
Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ξεκίνησε αρχές του 2018 και λίγους μήνες αργότερα έδωσαν τα χέρια με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου. Αγκάθι, ωστόσο, που δυσκολεύει την ολοκλήρωση της εξαγοράς είναι και η ύπαρξη πολλών ιδιοκτητών του ακινήτου αλλά και η μετακόμιση κάποιων από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός του κτιρίου.
Ήδη το τελευταίο δίμηνο άλλες δύο-τρεις βιοτεχνίες παπουτσιών που δραστηριοποιούνταν σε ορόφους του θρυλικού κτιρίου άδειασαν τους χώρους και μετακόμισαν σε άλλο άδειο βιοτεχνικό κτίριο του κέντρου.
Το Καραβάν Σαράι βρίσκεται δίπλα στο οθωμανικό μνημείο Χαμζά Μπέη Τζαμί, γνωστού σε όλους ως Αλκαζάρ και ακριβώς πίσω από τον υπό κατασκευή σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό.
Το 1958 ενοικιάστηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης για να εγκατασταθεί εκεί το δημαρχείο της πόλης όπου και παρέμεινε για 51 χρόνια. Το 1986 έγινε βιβλίο και ταινία, σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά.
Τo Καραβάν Σαράι δεν είναι το μόνο ακίνητο για το οποίο ενδιαφέρεται η ομάδα των Ισραηλινών να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη. Οι επιχειρηματίες έχουν βολιδοσκοπήσει και άλλα ακίνητα της πόλης και βρίσκονται σε συζητήσεις για την εξαγορά τους.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr