Κορονοϊός: Πάρος και Σαντορίνη παίρνουν τα μέτρα τους για να μη γίνουν Μύκονος
Επιχειρηματίες και τοπικές Αρχές παίρνουν τα μέτρα τους για να μην ξεφύγουν τα κρούσματα κορονοϊού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μεγάλη ανησυχία στους επιχειρηματίες και τις τοπικές αρχές των νησιών με μεγάλη τουριστική κίνηση προκάλεσε η επιβολή τοπικών μέτρων - τύπου μίνι lockdown- στη Μύκονο. Η Πάρος και η Σαντορίνη είναι δύο από τα νησιά στα οποία επιχειρηματίες, εργαζόμενοι αλλά και τοπικοί φορείς αγωνιούν καθώς το μοντέλο Μυκόνου είναι κάτι που δε θέλουν σε καμία να βιώσουν.
Εξάλλου ένα lockdown ακόμη και υπό τη μορφή ολιγοήμερου περιορισμού δραστηριοτήτων θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό για τον τουρισμό και κατ’ επέκταση για την οικονομία των νησιών. Για το λόγο αυτόν παίρνουν τα δικά τους μέτρα για να περιορίσουν την αύξηση των κρουσμάτων.
Πάρος: Γεμάτο επισκέπτες το νησί - Ανησυχία από την αύξηση κρουσμάτων
Με εμβολιασμούς, διαρκή τεστ και αλλεπάλληλους ελέγχους προσπαθεί η Πάρος να αποφύγει τα χειρότερα καθώς το νησί έχει βαφτεί πορτοκαλί λόγω κρουσμάτων. Όπως δείχνει το ρεπορτάζ του OPEN TV είναι προφανής η αγωνία όλων στο νησί να μην βρεθούν μπροστά σε μοντέλο Μυκόνου που θα έπληττε σημαντικά την αυξημένη τουριστική κίνηση.
Η πληρότητα στο νησί βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας το 80% και οι χώροι εστίασης θυμίζουν εποχές προ κορονοϊού, έστω και με συνεχείς ελέγχους στις εισόδους με τη σάρωση του κωδικού QR.
Ωστόσο, κάτοικοι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν «σκαρφαλώσει» σε διψήφιο αριθμό και το νησί έχει μπει σε «πορτοκαλί» επίπεδο αυξημένης επιτήρησης. Σύμφωνα με το OPEN αυτή τη στιγμή, το νησί αποτελεί το πιο επιβαρυμένο επιδημιολογικά προορισμό των Κυκλάδων μετά τη Μύκονο. «Προσπαθούμε και με το προσωπικό και με τα self test. Εγώ έχω και εσωτερικό χώρο (στο κατάστημα) και δεν τον λειτουργώ», σημείωσε επιχειρηματίας στο OPEN.
Παράλληλα, εγαζόμενοι και επισκέπτες συρρέουν μαζικά είτε για να εμβολιαστούν είτε για να υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης με την ελπίδα όλα να κυλήσουν ομαλά για το νησί. Ο δήμαρχος του νησιού Μάρκος Κωβαίος σημείωσε ότι στο νησί «έχουμε κρούσματα αλλά τα ελέγχουμε. Όλα θα πάνε καλά».
Σαντορίνη: Αρχές και επιχειρηματίες παίρνουν τα μέτρα τους - Αισιόδοξος ο δήμαρχος
Ένα από τα νησιά των Κυκλάδων που βασίζει πολλά στον τουρισμό είναι χωρίς αμφιβολία η Σαντορίνη και ένα lockdown στα πρότυπα της Μυκόνου θα ήταν καταστροφικό. Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο του νησιού Αντώνη Σιγάλα, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα Μυκόνου στη Σαντορίνη καθώς «δεν συντρέχουν λόγοι» να γίνει κάτι τέτοιο.
Μάλιστα, ο ίδιος αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ σημειώνει πως στην ΠΕ Θύρας ανήκουν και η Ίος, η Σαντορίνη, η Φολέγανδρος, η Σίκινος και η Ανάφη (στην Ίο και την Φολέγανδρο καταγράφονται κρούσματα), ενώ κατά τον ίδιο, μόνο στο νησί της Σαντορίνης αυτή τη στιγμή από κοινού οι μόνιμοι κάτοικοι, οι τουρίστες και οι εργαζόμενοι «είναι κοντά στις 100.000. Χαρακτηριστικά ανέφερε στο ethnos.gr, ότι στα καταλύματα του νησιού οι πληρότητες φτάνουν το 80 - 85%.
Ωστόσο, και στη Σαντορίνη επιχειρηματίες και τοπική Αρχή παίρνουν τα μέτρα τους για να μην παρουσιαστεί ραγδαία διασπορά των κρουσμάτων. Ο δήμαρχος εξέδωσε τη Δευτέρα ανακοίνωση με την οποία έκανε έκκληση σε όλους να συμμορφωθούν με τα μέτρα και κάλεσε την Πολιτεία να αξιολογεί σωστά τα επιδημιολογικά στοιχεί που αφορούν στη Σαντορίνη και να αποφύγει η λήψη οποιουδήποτε αιφνιδιαστικού μέτρου. Όπως ο ίδιος σημείωσε στο ethnos.gr, «επιχειρηματίες και Αρχές στη Σαντορίνη βρίσκονται πάντα σε επαγρύπνηση» και για τον λόγο αυτό ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με εκπροσώπους των νυχτερινών μαγαζιών και φορείς του τουρισμού.
Ο ίδιος σημειώνει ότι τα ποσοστά των εμβολιασμένων μόνιμων κατοίκων της Σαντορίνης είναι ιδιαίτερα υψηλά και το πρόβλημα των ανεμβολίαστων εντοπίζεται στους εποχικούς εργαζόμενους. «Όπως και στη Μύκονο έτσι και εδώ ορισμένοι επιχειρηματίες δίνουν μπόνους 150 ευρώ στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους για να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, ενώ υπάρχει προσπάθεια από τις επιχειρήσεις σε άμεση επαφή με τον κόσμο να έρχονται όσοι έχουν εμβολιαστεί».
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εκτός ΕΜΑΚ 54 άτομα που δεν έκαναν το εμβόλιο
Φολέγανδρος: Την Πέμπτη τελικά η απολογία του 30χρονου γυναικοκτόνου
Πανελλήνιες 2021: Είμαι απόφοιτος και αποτυχημένος άριστος-Η επιστολή στην Κεραμέως
Freedom Pass: Πώς θα κάνετε αίτηση για το voucher των 150 ευρώ -Πού χρησιμοποιείται
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr