Μάτι: Θα κατασκευαστούν 100 κατοικίες των 80 τ.μ. για τους πληγέντες
Οι κοινωνικές κατοικίες θα αναγερθούν σε μια έκταση 17,5 στρεμμάτων - Με αυστηρά κριτήρια η επιλογή των δικαιούχων - Προτεραιότητα σε όσους έχασαν μόνιμη κατοικία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Εκατό κατοικίες στην περιοχή Σκουφέικα θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης των πληγέντων από τη φονική φωτιά του 2018 στο Μάτι.
Αυτό επεσήμανε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε πληροφορίες για τους πιθανούς δικαιούχους, οι οποίοι σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά «θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια» και θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους έχασαν την πρώτη κατοικία τους.
Οι κοινωνικές κατοικίες θα αναγερθούν σε μια έκταση 17,5 στρεμμάτων στην περιοχή Σκουφέικα και δεδομένου ότι ο συντελεστής δόμησης εκεί είναι 0,50, το υπουργείο προσδοκά ότι η συνολική εκμετάλλευση για τις ανάγκες της κοινωνικής κατοικίας θα είναι περίπου 8.000 τ.μ. Πρακτικά δηλαδή θα αναγερθούν 100 κατοικίες των 80 τ.μ.
Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος της στεγαστικής αποκατάστασης και εάν σε αυτούς θα συγκαταλέγονται και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατοικιών, οι οποίες έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
Σε ερώτηση του «ethnos.gr» για το ζήτημα, ο κ. Ταγαράς σημείωσε ότι το υπουργείο διαθέτει αυτή τη στιγμή την πλήρη εικόνα της κατάστασης, αλλά θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες ώστε να οριστικοποποιηθούν τα κριτήρια κατανομής των κατοικιών: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περίπου 55 κτίρια χαρακτηρισμένα κόκκινα, τα οποία βρίσκονται σε ρέματα και σε δασικές περιοχές. Αυτά δεν μπορούν να ανακατασκευαστούν εκεί για προφανείς λόγους. Υπάρχουν και άλλα κτίρια όμως που είναι χαρακτηρισμένα κίτρινα, δηλαδή επισκευασιμα, τα οποία βρίσκονται σε ίδιους χώρους» επεσήμανε ο υφυπουργός.
Κριτήρια επιλογής δικαιούχων
Αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων, ο κ. Ταγαράς δήλωσε ότι «επειδή πρόκειται για ευαίσθητα θέματα και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σ΄αυτές τις επιλογές για το πως θα κατανεμηθούν οι κοινωνικές κατοικίες θα συνεκτιμηθούν πολλές παράμετροι. Με αυστηρά κριτήρια και με σεβασμό σε όλους θα γίνει η επιλογή αυτών που θα επιλεγούν να πάρουν τις κοινωνικές κατοικίες. Έχουμε αυτή τη στιγμή όλη την εικόνα και γι΄αυτά που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα και δεν μπορούν να ανακατασκευαστούν στην ίδια θέση και γι΄αυτά που έχουν χαρακτηριστεί επισκευαστέα αλλά δεν μπορούν πάλι να επισκευαστούν στο ίδιο σημείο καθώς αποτελεί θέση απαγόρευσης».
Αν και δεν έγινε γνωστό πότε θα έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση των κοινωνικών κατοικιών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην εκκίνηση των εργασιών καθώς οι προσπάθειες θα εστιαστούν στο τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, το οποίο θα προηγηθεί του εφαρμοστικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που αναμένεται να είναι έτοιμο το επόμενο καλοκαίρι. Η χρηματοδότηση, πάντως, έχει εξασφαλιστεί και προέρχεται από την δωρεά των 12 εκ. ευρώ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Πριν την πράξη εφαρμογής για όλη την προς πολεοδόμηση περιοχή, θα εστιάσουμε κατά προτεραιότητα στο τοπικό ρυμοτομικό στην περιοχή που θα κατασκευαστούν οι κοινωνικές κατοικίες για να προχωρήσουν σε όλο το διάστημα που θα εξελίσσεται ο σχεδιασμός του ρυμοτομικού σχεδίου», σημείωσε ο κ. Ταγαράς συμπληρώνοντας πως τους επόμενους λίγους μήνες θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ethnos.gr», πάντως, ο συνολικός αριθμός των οικημάτων που θα κατεδαφιστούν για την υλοποίηση του ΕΠΣ προσεγγίζει τα 120, τα περισσότερα εκ των οποίων μάλιστα θεωρούνται αυθαίρετα καθώς βρίσκονται σε παραρρεμάτιες περιοχές, αιγιαλό, προκύπτει καταπάτηση, κλπ.
Οσο για την περιοχή, η οποία επελέγη τελικά για την ανέγερση των κοινωνικών κατοικιών, προκρίθηκαν τα Σκουφέικα στο δήμο Ραφήνας, ενώ είχε εξεταστεί και μια περιοχή στα όρια του δήμου Μαραθώνα, η επιλογή της οποίας όμως δεν προχώρησε εξαιτίας και ενστάσεων του δήμου. Από την πλευρά του το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας - Πικερμίου μέσω του δημάρχου Ραφήνας, Βαγγέλη Μπουρνού προσέφερε για το σκοπό αυτό έκταση από δημοτικά κληροδοτήματα, αλλά και μια πρόσθετη έκταση από εισφορά σε γη στα Σκουφέικα όπου και θα ανεγερθούν τελικά οι κοινωνικές κατοικίες. Αλλωστε στην εν λόγω περιοχή απαιτούνται 17,5 στρέμματα, ενώ στην περιοχή του Μαραθώνα λόγω του διαφορετικού συντελεστή δόμησης θα δεσμευόταν μεγαλύτερη περιοχή, περίπου 32 στρεμμάτων.
Τα έργα θα πρέπει να περιμένουν
Τα έργα πάντως που θα προωθήσουν τη βιώσιμη κινητικότητα στην περιοχή (διανοίξεις δρόμων, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, κλπ) θα πρέπει να περιμένουν ακόμα ένα έτος προκειμένου να ξεκινήσουν ώστε να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός.
Παρόλα αυτά ορισμένα έργα υποδομής βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, σύμφωνα με το υπουργείο ώστε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το Υποδομών να κατασκευαστούν σε θέσεις που θα αποτελούν κοινόχρηστους χώρους με στόχο να μην προκύψουν προβλήματα στην πορεία. «Οι δρόμοι διευρύνονται και μέσα από το σχεδιασμό προκύπτουν και νέοι δρόμοι. Κινούμαστε παράλληλα και ταυτόχρονα και στο σχεδιασμό και στα έργα υποδομής για τη στεγαστική αποκατάσταση» κατέληξε ο κ. Ταγαράς.
Το ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για το Μάτι
Η περιοχή επέμβασης και ανάπλασης συνολικά φθάνει τα 7.935 στρέμματα. Εξ αυτών, τα 3.028 θα είναι τελικά πολεοδομημένα και από αυτά, τα 452 είναι ήδη στο σχέδιο πόλεως. Κατά συνέπεια η νέα επιφάνεια που μπαίνει σε σχέδιο πόλης που πολεοδομείται είναι 2.600 στρέμματα.
Αναλυτικά στη συνολική στρεμματική έκταση περιλαμβάνονται:
- Περιοχές βιώσιμης πολεοδόμησης: 3.028 στρέμματα, στα οποία περιλαμβάνονται 452 στρ περιοχών με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.
- Περιοχές με Ειδικό Νομικό Καθεστώς – υπαγόμενες στις διατάξεις της δασικής ή αρχαιολογικής νομοθεσίας: 3.067 στρέμματα.
- Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων Γής: ζώνες της ΖΟΕ Μεσογείων και εκτός σχεδίου περιοχές που δεν διέπονται από τις διατάξεις της δασικής ή αρχαιολογικής νομοθεσίας 1.315 στρέμματα.
- Υπόλοιπη έκταση Περιοχής Επέμβασης:
- διάσπαρτοι θύλακες κατασκηνώσεων: 148 στρέμματα,
- παραλία: 156 στρέμματα,
- λεωφ. Μαραθώνος κατά τα τμήματα που δεν εντάσσεται σε επιμέρους ζώνες: 46 στρέμματα
- εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο: 452 στρέμματα.
Οι ζώνες που πολεοδομούνται είναι η Αγία Μαρίνα, το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι, τα Σκουφέικα και ο Πευκώνας, ενώ σε μία περιοχή 17,5 στρεμμάτων θα δημιουργηθούν οι περίπου 100 κοινωνικές κατοικίες των 80 τετραγωνικών μέτρων.
Τι έχει ήδη προβλεφθεί
Βάσει των γενικών κανόνων πολεοδόμησης για την περιοχή προβλέπεται:
- Γραμμής δόμησης από το όριο δασικής έκτασης τουλάχιστον 10μ.
- Προστασία και αναβάθμιση των ρεμάτων σε όλο το μήκος τους και σε ζώνη συνολικού εύρους της τάξης των 100 μ.
- Αναστολή οικοδομικών εργασιών και κατεδάφιση υφιστάμενων κτιρίων εντός της ζώνης των προβλεπόμενων γραμμών οριοθέτησης μετά τα έργα.
- Τήρηση απόστασης γραμμής δόμησης από την γραμμή αιγιαλού τουλάχιστον 30μ και 50μ.
- Κατεδάφιση παρανόμων κτισμάτων και περιφράξεων και δημιουργία δημόσιου κοινόχρηστου χώρου και πρασίνου στη ζώνη των 30μ. και των 50μ. από τον αιγιαλό.
Το υπουργείο βρίσκεται πλέον στη φάση αποστολής του ΕΠΣ στο ΣτΕ για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση σχεδιασμού. Στη δεύτερη και τελευταία φάση του σχεδιασμού, που περιλαμβάνει το Ρυμοτομικό Σχέδιο και την Πράξη Εφαρμογής, θα υπάρξει ο χώρος στον οποίο θα εξελιχθούν οι διαδικασίες κατασκευής των κοινωνικών κατοικιών για την αποκατάσταση των πληγέντων. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης για το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής, τη δεύτερη φάση και την Πράξη Εφαρμογής είναι το επόμενο καλοκαίρι.
Οι μελέτες που θα εκπονηθούν κατά το ΡΣΕ είναι οι εξής: Μελέτη Ρυμοτομικού Σχεδίου - Πολεοδομική Μελέτη, Τοπογραφική Μελέτη - Πράξη Εφαρμογής, Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας, Γεωλογική – Γεωτεχνική Μελέτη Αντιμετώπισης Κατολισθητικών Φαινομένων Παράκτιων Πρανών, Μελέτη Διευθέτησης Υδατορεμάτων, Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας και στατική μελέτη, Περιβαλλοντική Μελέτη, Συγκοινωνιακή - Κυκλοφοριακή Μελέτη, Ακτομηχανική Μελέτη – Μελέτη Λιμενικών Έργων.
Η δεύτερη φάση σχεδιασμού χαρακτηρίζεται κρίσιμη καθώς σε αυτήν θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν:
στο ιδιοκτησιακό καθεστώς,
τη νομιμότητα των οικοδομικών αδειών,
τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων,
το μέγεθος οικοδομικών τετραγώνων,
την εισφορά σε γη και χρήμα,
τις διόδους πρόσβασης στην παραλία,
τις θέσεις στάθμευσης,
τη μετακίνηση περιφράξεων,
τα δίκτυα ομβρίων και ακαθάρτων.
Οπως επεσήμανε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας: «το υπουργείο με τη συνδρομή του ΤΕΕ, σε χρόνο ρεκόρ, σε 2 έτη, ολοκλήρωσε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τις δημοτικές ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας: Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Αγία Μαρίνα, Σκουφέικα, και Πευκώνας, ενώ σύμφωνα με την εμπειρία του παρελθόντος, για την εκπόνηση ΕΠΣ χρειαζόταν χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη».
Το ΕΠΣ για το Μάτι θα αποτελέσει μάλιστα «πιλότο» και για άλλες περιοχές της χώρας δεδομένου ότι η τραγωδία κατέδειξε ότι πρόκειται για μια περιοχή, η οποία συγκεντρώνει όλα τα «δύσκολα» χαρακτηριστικά δεδομένου ότι διαθέτει οικισμούς, εντός αλλά και εκτός σχεδίου δόμηση, αυθαίρετη δόμηση, εκτάσεις που είναι δασικές και εκτάσεις στις οποίες έχει ενδιαφέρον η Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Στην περιοχή θα υλοποιηθούν και δράσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα, τις οποίες όμως, όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης: «θα τις δούμε να περνούν σε επίπεδο εφαρμογής στην επόμενη φάση. Στόχος δεν είναι μόνο να αναπτύξουμε τις ποδηλατικές υποδομές στο Μάτι και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά να τις συνδέσουμε με τους κοινόχρηστους χώρους και να υπάρχει ένα πλαίσιο, ένα σύμπλεγμα δρόμων ήπιας κυκλοφορίας».
Παράλληλα, από τον σχεδιασμό έχουν γίνει διανοίξεις για την πρόσβαση στην παραλία που θα συνδέεται με το εσωτερικό τοπικό δίκτυο.
Φολέγανδρος – Έκθεση ιατροδικαστή: Ο 30χρονος χτύπησε τη Γαρυφαλλιά και την έριξε στο νερό
Μετάλλαξη Δέλτα – Αρκουμανέας: Τρομακτικός ο ρυθμός μετάδοσης – Κοντά στα 3.000 τα κρούσματα
Freedom Pass: Αλαλούμ στα ΚΕΠ για τα voucher 150 ευρώ σε νέους – Τι απαντά ο Γεωργαντάς
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr