Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» η Ελλάδα - Γώγος: Η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει παντού
Στο «κόκκινο» η Ελλάδα αναφορικά με την πορεία της πανδημίας ενώ όπως ανέφερε και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει παντού απειλώντας τους ανεμβολίαστους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Συναγερμό για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα δημιουργούν τόσο η άνοδος των κρουσμάτων αλλά και η μετάλλαξης Δέλτα η οποία «έχει επικρατήσει παντού και απειλεί τους ανεμβολίαστους» όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.
H εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται από τον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη ο οποίος αποτυπώνει ότι πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να μαστίζει την Ευρώπη.
Ο αναθεωρημένος χάρτης του ECDC, που ενημερώνεται εβδομαδιαίως, επιβεβαιώνει την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα με τη χώρα να βρίσκεται στο «κόκκινο» ενώ μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για τα νησιά καθώς ο χάρτης παρουσιάζει με βαθύ κόκκινο την Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θεσπίζει έναν χρωματικό κώδικα με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους, αλλά και το ποσοστό θετικότητας ανά χώρα.
Γώγος: Η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει παντού και απειλεί τους ανεμβολίαστους
Έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της, ανέφερε, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.
Η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει παντού, είναι πολύ μεταδοτικό στέλεχος και απειλεί τους ανεμβολίαστους.
Τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά και για το στέλεχος Δέλτα, είπε ο καθηγητής.
Επίσης, η χρήση των μέτρων προστασίας είναι αναγκαία για την μείωση της διασποράς, υπογράμμισε ο κ. Γώγος.
Συνεχή αύξηση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3 με το 4%.
Είπε, ότι πάνω από 80% έφτασε η μετάλλαξη Δέλτα και έκανε λόγο για νόσο των νέων στην παρούσα φάση, ωστόσο παρατηρείται μία μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα, τόνισε ότι εμφανίζεται και πίεση στο σύστημα υγείας.
Αναλυτικά η ενημέρωση του Χαράλαμπου Γώγου
«Φαίνεται ότι έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόλις 1,2 δισ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε όλον τον κόσμο, ενώ έχουν διατεθεί πάνω από 4 δισ. δόσεις.
Η παραλλαγή Δέλτα έχει επικρατήσει παντού. Η Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική και έχουμε ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση, κυρίως σε μη εμβολιασμένους, ενώ μεταδίδεται και από εμβολιασμένους, αλλά για πολύ μικρότερο διάστημα.
Η χρήση των μέτρων προστασίας και ιδιαίτερα της μάσκας είναι απαραίτητα για τη μείωση της διασποράς.
Το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα εμφανίζει συνεχή αύξηση. Έχουμε 12,44% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα των νοσούντων. Σε αρκετά νησιά σημαντικό πρόβλημα θετικότητας.
Η πανδημία μεταδίδεται πλέον μέσω των νέων, αλλά εμφανίζει και αύξηση σε μεγαλύτερους, οι οποίοι δεν έχουν επαρκή εμβολιαστική κάλυψη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα.
Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 44%, ενώ στις ΜΕΘ η κάλυψη είναι 60%. Μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κρήτη, με 96% κάλυψη.
Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται, με υποκείμενα νοσήματα και άνω των 65. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία. Ο εμβολιασμός βοηθάει, καθώς έχουμε το μικρότερο ποσοστό νποσηλειών σε σχέση με τον αριθμό των νοσήσεων.
Τα εμβόλια είναι πολύ δραστικά, αλλά δεν είναι τέλεια. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα φάρμακα. Ως εκ τούτου μπορούν να νοσήσουν και πλήρως εμβολιασμένοι, με ηπιότερα συμπτώματα. Η εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το ελπιδοφόρο είναι ότι βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές αρκετά φάρμακα, τα οποία θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ασθενών.
Καλώ τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα να σπεύσουν να εμβολιαστούν άμεσα και όσους επιστρέφουν από διακοπές, να κάνουν το τεστ. Ζητώ επίσης από τους υπευθύνους να συνεχίσουν τους σχολαστικούς ελέγχους. Καλώ επίσης το 10% των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν άμεσα».
Μετάλλαξη Δέλτα - 868 νέα κρούσματα στην Ελλάδα
Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, 19 Αυγούστου, 868 νέα κρούσματα μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, φτάνει τα 4.544. Η παραλλαγή Δέλτα αποτελεί, σύμφωνα με την επίσημα καταγραφή, τη δεύτερη σε συχνότητα παραλλαγή του ιού. Η πιο συχνή μετάλλαξη είναι του στελέχους Άλφα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της, η μετάλλαξη Δέλτα είναι, ενδεχομένως, κυρίαρχη και στη χώρα μας, όπου τα περιστατικά δεν ελέγχονται ως προς το αν φέρουν μετάλλαξη ή όχι.
H γονιδιωματική ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε 1.011 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 28 Μαΐου 2021 έως 08 Αυγούστου 2021.
Οι παραλλαγές του κορονοϊού όπως εντοπίστηκαν στα δείγματα
Από τον έλεγχο των 1.011 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 950 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).
Εκ των 950 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 868 αφορούν στο στέλεχος Δέλτα, 72 αφορούν στο Άλφα και 10 αφορούν στο Βήτα. Εκ των 24 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, τα 22 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K) και 2 αφορούν στο C.36. Επιπλέον ανιχνεύθηκε, 1 στέλεχος B.1.629.
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 27.529 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 23.809 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.002 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 718 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.
Μεταξύ των 23.809 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Άλφα, με ποσοστό 64,78%, ακολουθούμενο από το Δέλτα με ποσοστό 15,25%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 9,72% και το Βήτα με ποσοστό 1,23% (Πίνακας 4). Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 30 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 9, ενώ δίνονται επιπλέον προσωρινά στοιχεία για τις εβδομάδες 31-32.
Από τα 3.002 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.839 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 43,64% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 28,21% στο Δέλτα, 15,79% στο Άλφα, 6,70% στο Βήτα, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Γάμμα.
Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 247 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 116 στο Δέλτα, 113 αφορούν στο Άλφα, 6 στο Βήτα, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 4 στο B.1.621 (VOI), 1 στο Ήτα, 1 στο C.36, 1 στο Κάππα και 1 στο B.1.623.
Κορονοϊός - ECDC: Στο «κόκκινο» όλη η Ελλάδα - Μεγάλη ανησυχία για τα νησιά
Η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να μαστίζει την Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 19 Αυγούστου.
Οι περισσότερες περιοχές της Νότιας Ευρώπης βρίσκονται στο «κόκκινο», με τη χώρα μας να παρουσιάζεται με το συγκεκριμένο χρώμα εξ’ ολοκλήρου. «Κόκκινες» είναι και η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η νότια Ιταλία, ενώ, στην Κύπρο, επικρατεί το «βαθύ κόκκινο». Η Γερμανία είναι πλέον πορτοκαλί, εκτός από το Βερολίνο και τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία που είναι με κόκκινο χρώμα.
Ο αναθεωρημένος χάρτης του ECDC, που ενημερώνεται εβδομαδιαίως, στην Ελλάδα παρουσιάζει με βαθύ κόκκινο την Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θεσπίζει έναν χρωματικό κώδικα με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους, αλλά και το ποσοστό θετικότητας ανά χώρα.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr