Μετάλλαξη Mu: Ανησυχία για το νέο στέλεχος – Φόβοι ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια
Σε συναγερμό επιστήμονες και κυβέρνηση – Τι κάνει πιο επικίνδυνη τη νέα μετάλλαξη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Τα πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Mu του κορονοϊού έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα και αυτό θορυβεί κυβέρνηση και ειδικούς καθώς, με την έλευση του φθινοπώρου και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, δημιουργούνται νέα δεδομένα στο μέτωπο της πανδημίας.
«Βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο όπου επιστρέφουν πολλοί από τις καλοκαιρινές διακοπές και αναμένεται μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα από ότι τις προηγούμενες εβδομάδες», τόνισε την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η πορεία της επιδημίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες». Όπως εξήγησε ο ίδιος, όσοι δεν το έχουν κάνει, πρέπει να επισπεύσουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους καθώς μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αυξηθεί η μεταδοτικότητα του ιού. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης, η πανδημία στην Ελλάδα παρουσιάζει σαφή σημεία σταθεροποίησης με τάση συρρίκνωσης, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Την τελευταία εβδομάδα, ανέφερε, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αλλά σημαντική μείωση. «Συγκεκριμένα εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν περίπου 9% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημεία σταθεροποίησης με περίπου 2% λιγότερους θανάτους από ότι την προηγούμενη εβδομάδα». Ο Γ. Μαγιορκίνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Από την άλλη, ωστόσο, η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει κάποια σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε περίπου 8%. Λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν είναι η αύξηση. Ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο παραμένει μεταξύ 250 και 300 ανά ημέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτήριων-εξιτηρίων συγκλίνει πάλι προς τη μονάδα».
Τα πρώτα κρούσματα της Μετάλλαξης Mu στη χώρα μας: Ανθεκτικό στα εμβόλια το νέο στέλεχος
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ της Πέμπτης, 2 Σεπτεμβρίου, από τις 7 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου εντοπίστηκαν, στη χώρα μας, 923 νέα κρούσματα μεταλλάξεων. Από αυτά, τα 899 αφορούν στη Μετάλλαξη Δέλτα, όμως, έχουμε και έξι κρούσματα της νέας Μετάλλαξης Mu- του στελέχους που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και έχει σημάνει νέο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο. Η παραλλαγή αυτή -η B.1.621, κατά την επιστημονική ονοματολογία- προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», όπως διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας. Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας μετά τον εντοπισμό έξι κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης Mu του κορονοϊού (B.1.621), την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει σε όλες τις περιφέρειες της χώρας σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα εντοπίστηκαν ως εξής:
Ένα στην Αττική,
Δύο στην Αργολίδα,
Ένα στην Αχαΐα και
Δύο στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Μόνη λύση ο εμβολιασμός
Στην ενημέρωσή του ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός όσο δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. «Θα ήμασταν τουλάχιστον, δηλαδή το δείχνουν τα νούμερα, θα ήμασταν σίγουρα κάτω από 100 διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή αν είχαμε 10% περισσότερες μονάδες εμβολιασμού», είπε αναφερόμενος στην κατάσταση του ΕΣΥ. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά για τις μεταλλάξεις και το αν κάνουν τον ιό να ξεφεύγει από τα εμβόλια, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού, θετική συσχέτιση. Δηλαδή ο εμβολιασμός να αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλαγμένων στελεχών». «Κατ’ αρχάς, το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος το Α, έγινε πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, το λεγόμενο, αυτό δηλαδή που ακολούθησε μετά η Δ, άρα λοιπόν δεν ισχύει αυτό, ότι ο εμβολιασμός αύξησε την πιθανότητα των μεταλλαγμένων. Το Α έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν ακόμα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Το Δ έγινε στην Ινδία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Τον τελευταίο καιρό ακούμε και για κάποια άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία αναπτύχθηκαν, δηλαδή το Β για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική πριν έχουμε εμβολιασμό. Το Γ η Βραζιλία όπου ο εμβολιασμός ήτανε πολύ χαμηλός. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού, θετική συσχέτιση. Δηλαδή ο εμβολιασμός να αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλαγμένων στελεχών. Τώρα, όσον αφορά τη θεραπεία, είναι κάτι το οποίο εννοείται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ερευνητικοί οργανισμοί προσπαθούνε να βρούνε. Το βασικό στοιχείο όμως που έχουμε και θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, όσον αφορά τις θεραπείες, είναι ότι στις οξείες λοιμώξεις οι οποίες εκτυλίσσονται μέσα μέρες, προς το παρόν δεν έχουμε πολύ αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα», είπε συγκεκριμένα.
Παγώνη: Ανθεκτική στον εμβολιασμό η Mu
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ανέφερε στο Mega την Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου, ότι οι ειδικοί είχαν προβλέψει την εμφάνιση του νέου, μεταλλαγμένου στελέχους. «Θα συμβούν κι άλλα. Πρέπει να προχωρήσουμε με τους εμβολιασμούς. Ήταν καλή κίνηση του Υπουργού να δώσει την ευκαιρία στους υγειονομικούς να κάνουν έστω μία δόση και να γυρίσουν στη δουλειά τους», είπε. «Δεν έπρεπε να στοχοποιηθούν τόσο πολύ οι υγειονομικοί, το 94,78% των υγειονομικών έχουν εμβολιαστεί. Κακώς οι υπόλοιποι που δεν είχαν εμβολιαστεί, αλλά πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Να είμαστε προσεκτικοί γιατί αυτοί 18 μήνες ξελάσπωσαν την ιστορία του covid στην Ελλάδα», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι «οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν είναι αρνητές, είναι άνθρωποι που ζουν μέσα στα νοσοκομεία και φοβούνται. Μιλάμε για καθολικότητα του εμβολιασμού κι όχι υποχρεωτικότητα». «Η μετάλλαξη Δέλτα έχουμε φοβηθεί οι πάντες, οι γιατροί. Η μετάλλαξη Mu είναι πολύ δύσκολη, ακόμα δεν την ξέρουμε. Δεν ξέρουμε αν 100% την πιάνει το εμβόλιο. Είναι επικίνδυνη από ότι φαίνεται. Είναι 6 τα περιστατικά που έχουμε στη χώρα, ας ευχηθούμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλη εξάπλωση. Δεν έχουμε τελειώσει με τη Δέλτα όμως», ανέφερε.
Γώγος: Αν είχαμε εμβολιαστεί θα αποφεύγαμε τη νέα Μετάλλαξη Mu
Για τη νέα Μετάλλαξη Mu μίλησε στο ΣΚΑΪ και ο Χαράλαμπος Γώγος. Ο καθηγητής ανέφερε ότι «η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την μετάλλαξη Δέλτα», ενώ εκτίμησε ότι «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί». Όπως είπε, για την ώρα το ποσοστό εξάπλωσης του νέου στελέχους είναι πολύ μικρό σε παγκόσμιο επίπεδο (κάτω από 1%), ωστόσο, υπάρχουν χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί. «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού». Πρέπει να ανησυχεί κάποιος, ο οποίος είναι εμβολιασμένος για την κάλυψή του στις μεταλλάξεις του κορονοϊού; Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, αποδεδειγμένα ο εμβολιασμός μάς καλύπτει από την Δέλτα, όμως, για την ώρα, δεν έχουμε στοιχεία σχετικά με την Mu. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, όμως, και το νέο στέλεχος να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Μπλοκάρουν» τα νοσοκομεία από τις αναστολές
Mad Clip: Εμφανίστηκε ο οδηγός του Audi – Τι κατέθεσε στην αστυνομία
Κυβέρνηση: Προχωρά χωρίς «συμμάχους» στα δύσκολα νομοσχέδια
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr