Efood: Νέο μήνυμα στους διανομείς μετά τον σάλο - Δυνατότητα για ανανέωση συμβάσεων
Ζημιά στην efood μετά το πρώτο μήνυμα - Στο ένα αστέρι η αξιολόγηση - Στο στόχαστρο της κριτικής και η Wolt🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Σάλο και σφοδρή κριτική από την κοινή γνώμη, τους συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε το μήνυμα που έστειλε την Παρασκευή η εταιρεία efood σε 115 διανομείς της, των οποίων η σύμβαση εργασίας έληγε, με το οποίο τους ανακοίνωνε πως το εργασιακό καθεστώς τους άλλαζε και θα έπρεπε να επιλέξουν εάν θα συνέχιζαν την εργασία τους ως freelancers ή θα έφευγαν από την εταιρεία.
Έπειτα από μαζικό κύμα κατακραυγής προς την efood στα social media και από τις πολιτικές διαστάσεις που πήρε το ζήτημα , η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «λάθος επικοινωνία». Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Παρασκευής έστειλε νέο μήνυμα προς τους διανομείς με το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να ανανεώσουν τη σύμβασή τους με τους ίδιους όρους ή να συνεχίσουν ως freelancers.
Το νέο μήνυμα της efood στους διανομείς
Στο νέο νυχτερινό μήνυμα, η efood έγραψε : «Αγαπημένοι μας riders, δεδομένης της λανθασμένης επικοινωνίας που έλαβαν ορισμένοι συνάδελφοί μας την Τετάρτη, και όπως αναφέραμε και στο σχετικό δελτίο Τύπου, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων σας είναι αδιαπραγμάτευτη. Γι' αυτόν τον λόγο, αντιθέτως με τα όσα ακούγονται και έχουν γραφτεί περί εκβιασμού, διευκρινίζουμε ότι όλοι οι διανομείς θα συνεχίσετε να έχετε την επιλογή:
- Να ανανεώσετε με τη λήξη την υπάρχουσα σύμβασή σας με τους ίδιους όρους
- Εφόσον το επιθυμείτε να γίνετε freelancers.
Ζημιά στην efood μετά το πρώτο μήνυμα - Στο ένα αστέρι η αξιολόγηση - Στο στόχαστρο και η Wolt
Η δημοσίευση του αρχικού μηνύματος της εταιρείας προκάλεσε κύμα οργής στους χρήστες των social media. Το hashtag #cancel_efood έγινε γρήγορα πρώτο trend στο Twitter με περισσότερες από 30.000 αναρτήσεις σε περίπου 24 ώρες. Την ίδια ώρα πολλοί χρήστες του Διαδικτύου αξιολόγησαν αρνητικά την εταιρεία και η εφαρμογή της, αυτή τη στιγμή, έχει αξιολόγηση μόλις ένα αστέρι, ενώ πολλά είναι και τα αρνητικά σχόλια.
Χιλιάδες φαίνεται πως είναι και εκείνοι που απεγκατέστησαν την εφαρμογή efood από τα κινητά τους τηλέφωνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί χρήστες του Διαδικτύου έχουν στραφεί τις τελευταίες ώρες και κατά της εταιρείας Wolt, η οποία εφαρμόζει αποκλειστικά το σύστημα των freelancers για τους διανομείς της.
Το αρχικό μήνυμα της efood
Όλα ξεκίνησαν το μήνυμα που έστειλε η efood σε διανομείς της, σύμφωνα με το οποίο τους πρότεινε συνεργασία freelancing προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται για την εταιρεία, διαφορετικά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης.
«Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer – ανέφερε το μήνυμα -Θα έχεις την ευελιξία να διαμορφώσεις τις ώρες εργασίας σου και να αυξήσεις τις αποδοχές σου.
Σε διαφορετική περίπτωση θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Παρακαλώ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticket για την αποδοχή του παραπάνω , προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα».
Η ανακοίνωση της εταιρείας
Στον σάλο που προκλήθηκε από το μήνυμα της efood η ίδια η εταιρεία απάντησε με ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι: «αδιαπραγμάτευτη στάση μας είναι η διασφάλιση δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας» και πως η εταιρεία αποδοκιμάζει τη χθεσινή επικοινωνία με τους διανομείς. Η ανακοίνωση αναφέρει:
«To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.
Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.
Υπουργείο Εργασίας: Ατυχής επικοινωνία - Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι καταδικαστέα
Η εσφαλμένη και ατυχής επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους, χρησιμοποιείται από κόμματα της αντιπολίτευσης για να διαστρεβλωθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021.
Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια!
Αντίθετα ο πρόσφατος εργασιακός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες καθώς εισάγει τον συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι προφανώς καταδικαστέα. Και οι αρμόδιες αρχές επιβάλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις όπου χρειάζεται. Η εκμετάλλευση όμως μιας αρνητικής πρακτικής προκειμένου να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.
Τι προβλέπει ο νόμος για τους διανομείς
Στο νέο εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, προβλέπονται τα κριτήρια που έθεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διάκριση μεταξύ εργαζομένων και «αυτοαπασχολούμενων» (free lancers) για επαγγέλματα όπως τα delivery.
Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 69 του νόμου 4808/2021, αναγνωρίζονται δύο τρόποι συνεργασίας των παρόχων υπηρεσιών με τις πλατφόρμες: συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή ανεξάρτητων υπηρεσιών/ έργου.
Επίσης θεσπίζονται τέσσερις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να τεκμαίρεται ότι η σύμβαση μεταξύ πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών δεν είναι εξαρτημένης εργασίας.
Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:
- ο πάροχος να χρησιμοποιεί υπεργολάβους,
- να επιλέγει τα έργα που αναλαμβάνει,
- να παρέχει τις υπηρεσίες του σε οποιονδήποτε τρίτο και σε ανταγωνιστές της ψηφιακής πλατφόρμας και
- να καθορίζει ο ίδιος τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του, προσαρμόζοντάς τον στις προσωπικές του ανάγκες.
Αν δεν συντρέχει καμία από αυτές τις προϋποθέσεις, τότε τεκμαίρεται ότι η σύμβαση μεταξύ συνεργατικής ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών είναι εξαρτημένης εργασίας.
Κεραμέως στο Open: Πόσοι μαθητές έχουν εμβολιαστεί - Γιατί δεν κλείνουμε τα τμήματα
Τουρκία για EUMED 9: Μεροληπτική και χωρίς όραμα - Ακολουθούν τυφλά Ελλάδα και Κύπρο
ΔΕΘ: Νέα πρόταση διακυβέρνησης παρουσιάζει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ - Οι 6 άξονες
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr