«Ανθούν» στο Διαδίκτυο σελίδες με παράνομες υπηρεσίες παρακολούθησης
Σε εξέλιξη έρευνα των διωκτικών αρχών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Με τιμές που ξεκινούν από το ποσό των 100 ευρώ επιτήδειοι φέρονται να ισχυρίζονται ότι μπορούν να εξασφαλίσουν στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να παρακολουθεί το κινητό τηλέφωνο οποιουδήποτε επιθυμεί, χωρίς μάλιστα το θύμα να καταλάβει το παραμικρό.
Σε μεγάλη έρευνα που έκανε το ethnos.gr εντοπίστηκαν διάφορες τέτοιες σελίδες, με άνθηση ιδίως στο dark web, το γνωστό ως σκοτεινό διαδίκτυο. Εδώ και λίγο καιρό, ωστόσο, στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών έχουν μπει και ιστοσελίδες που διαφημίζουν αντίστοιχες παροχές στο κοινό σε διαδίκτυο.
Οι σελίδες αυτές, μάλιστα, είναι και στα ελληνικά και ανάμεσα στις παροχές οι δημιουργοί τους τάζουν ότι κανείς μπορεί να ενεργοποιήσει την πίσω ή την μπροστινή κάμερα του κινητού του θύματος για τη λήψη και καταγραφή εικόνας και ήχου στην συσκευή του, καθώς και να χρησιμοποιήσει το κινητό του θύματος ως κοριό χώρου και έτσι να ακούσει τα πάντα όποια ώρα το επιθυμεί χωρίς η συσκευή που παρακολουθείται να είναι συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο.
Τάζουν υπηρεσίες παρακολούθησης με ειδικό τιμοκατάλογο
Σύμφωνα με τις… υπηρεσίες τους, επίσης, είναι εφικτό να ανακτά κανείς ακόμα και τα αρχεία που το άτομο έχει διαγράψει και να αποκτήσει πρόσβαση εκτός από τα μηνύματα σε όλες τις εφαρμογές, στα e-mail, το ιστορικό αναζητήσεων και των κλήσεων, όπως και στην γεωγραφική θέση του κινητού ακόμα και αν το GPS είναι απενεργοποιημένο.
Και όλα αυτά -όπως λένε- χωρίς να πέσει στο ελάχιστο η μπαταρία του υπό παρακολούθηση κινητού, χωρίς το θύμα να υποψιαστεί το παραμικρό και δίχως τα συστήματα antivirus της συσκευής να εντοπίσουν το οτιδήποτε. Βάσει των «παροχών» τους δεν χρειάζεται καν κάποιος να έχει πρόσβαση στο κινητό του υποψήφιου θύματος, καθώς εάν δεν έχει αυτή τη δυνατότητα τότε το «ειδικό» λογισμικό θα εγκατασταθεί με τη μορφή της ειδοποίησης στην επόμενη αναβάθμιση του λογισμικού.
Η παρακολούθηση αυτή μπορεί, δε, να διαρκέσει όσο το επιθυμεί κανείς με έναρξη τον έναν μήνα για αυτές τις υπηρεσίες και ειδικό τιμοκατάλογο που φτάνει μέχρι τον έναν χρόνο. Σε κάποιες σελίδες μάλιστα υπάρχει και ειδική στήλη με τρόπους πληρωμής που οδηγούν σε ψηφιακές πλατφόρμες ελληνικών τραπεζών, ενώ προσφέρεται κατόπιν συνεννόησης και η πληρωμή σε μετρητά.
Πηγές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνουν στο ethnos.gr ότι από την μέχρι στιγμής έρευνα δεν έχει προκύψει ότι όλα αυτά που τάζουν μπορούν πράγματι να τα προσφέρουν, ενώ εφιστούν την προσοχή στους πολίτες να μην πέσουν θύματα απάτης, δίνοντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, τα email και άλλα προσωπικά στοιχεία σε επιτήδειους.
Παπαπροδρόμου: Δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια
Όπως επισημαίνει στο ethnos.gr ο Γιώργος Παπαπροδρόμου, υποστράτηγος ε.α., ειδικός σε θέματα κυβερνοεγκλήματος: «Στο σύγχρονο περιβάλλον όπου ζούμε δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Με αυτό ως δεδομένο ο ψηφιακός κόσμος στον οποίο κινούμαστε έχει σημαντικά και σοβαρά στοιχεία ασφάλειας τα οποία υποστηρίζουν μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με ειδικά λογισμικά, όπως και άλλοι πάροχοι συναφών υπηρεσιών».
Είναι, όμως, δυνατόν να παρακολουθεί κάποιος το κινητό μας τηλέφωνο χωρίς να πέφτει η μπαταρία μας; Ο ίδιος απαντά: «Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακούσια πόροι υπολογιστικών συστημάτων, με απλά λόγια να μην πέφτει η μπαταρία στο κινητό τηλέφωνο κάποιου που παρακολουθείται, η συσκευή όμως θα παρουσιάζει ενδεχομένως μία βραδύτητα στις λειτουργίες της. Παρόλα αυτά, εκείνο που υπόσχονται επιτήδειοι μέσω Διαδικτύου και μάλιστα έναντι μικρού χρηματικού ποσού φαίνεται ότι έχει τα χαρακτηριστικά μίας καλοστημένης απάτης».
Και προσθέτει: «Δεν είναι ούτε τόσο απλό ούτε τόσο φθηνό ούτε τόσο εύκολο με ένα δήθεν λογισμικό που μπορεί να ενσωματωθεί στο κινητό τηλέφωνο κάποιου χρήστη με μία αναβάθμιση στην οποία υποτίθεται ότι έχουν περάσει σε αυτό το λογισμικό παρακολούθησης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί για το ποιες εφαρμογές εγκαθιστούμε στο κινητό μας τηλέφωνο, ποια συνημμένα αρχεία ανοίγουμε και πάντα να έχουμε αντιικό σύστημα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό και στα κινητά μας τηλέφωνα και στους υπολογιστές μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να πλοηγούμαστε με ασφάλεια και να είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους του Διαδικτύου».
Αναφορικά με το πόσο εύκολο είναι να «σπάσει» η ασφάλεια σε κορυφαίες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που ούτε λίγο ούτε πολλοί χρησιμοποιούμε όλοι μας ο κ. Παπαπροδρόμου σχολιάζει: «Οι μεγάλες πλατφόρμες, όπως το Viber και το WhatsApp ακολουθούν ισχυρές πολιτικές ασφαλείας με αυξημένη την λειτουργία της κρυπτογράφησης, οι οποίες διαρκώς αναβαθμίζονται και είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραβιαστούν. Το γεγονός, ωστόσο, ότι τα λογισμικά αυτά διαρκώς εξελίσσονται σημαίνει ότι πάντα υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν κενά, αλλά και περιθώρια βελτίωσης».
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Το Σύνταγμα για τέτοιου είδους αδικήματα παραβίασης του πυρήνα της ιδιωτικής ζωής και του απορρήτου των επικοινωνιών είναι ξεκάθαρο. «Σε επίπεδο συντακτικού νομοθέτη απαγορεύεται η οποιαδήποτε παρακολούθηση ατόμου με φυσικά ή τεχνικά μέσα πλην των εξαιρέσεων που ορίζει αυστηρά ο νόμος. Παρακολούθηση κάνουν μόνο οι Αρχές επιβολής του νόμου για συγκεκριμένα αδικήματα και πάντα μέσα στο πλαίσιο συγκεκριμένων δικαστικών εγγυήσεων ή για θέματα εθνικής ασφάλειας που επίσης ορίζεται ρητά από τον νόμο πότε επιτρέπεται. Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα από οποιονδήποτε είναι παράνομη και διώκεται. Οι Αρχές οφείλουν οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή τους να το εξετάζουν αυτεπαγγέλτως και με ιδιαίτερη ευαισθησία, διότι αφορά την Δημοκρατία μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν επώνυμα ή ανώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
·Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88 · Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr · Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR
Γίνεται μνεία ότι, οι πολίτες μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στον «Οδηγό του Πολίτη», που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) καθώς επίσης και μέσω των επίσημων λογαριασμών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Twitter: https://twitter.com/CyberAlert
Facebook: https://www.facebook.com/CyberAlertGR
Instagram: https://www.instagram.com/cyberalert.gr/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSECtiscTH8tkxzBzX8gVcQ
«Απασφαλίζει» ο Ερντογάν μετά την «πόρτα» από Μπάιντεν - Φόβοι για κλιμάκωση έντασης στο Αιγαίο
Βίντεο ντοκουμέντο από τους πυροβολισμούς στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας
Μίνι lockdown σε Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα - Πού παρατείνονται μέτρα
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr