Σεισμός στην Κρήτη: Ακατάλληλα τα περισσότερα κτίρια που ελέγχονται από μηχανικούς
Τις 770 φτάνουν ήδη οι κατοικίες που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τα 1.000 πλησιάζουν τα κτίσματα, τα οποία έχουν κριθεί ακατάλληλα προς χρήση μέσα σε μόλις δύο ημέρες ελέγχων μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση της περασμένης Δευτέρας στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου στην Κρήτη.
Περισσότερα από τα 770 είναι κατοικίες, οι οποίες πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Οι έλεγχοι από τα κλιμάκια των 80 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης συνεχίζονται σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Οροπεδίου Λασιθίου.
Οι αυτοψίες των μηχανικών
Αναλυτικά, έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 1.199 κτίρια. Από αυτές, οι 995 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 772 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
Επίσης, έχουν ελεγχθεί 45 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 36. Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 46 από τις 85 αυτοψίες, ενώ σε 74 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους), τα 71 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.
Από τους ελέγχους σε 18 σχολικές μονάδες, κατάλληλες προς χρήση κρίθηκαν οι 12, ενώ οι 6 χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλες. Επίσης, έγινε αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.
«Δεν θα ξεχαστούμε και θα βρούμε τρόπους να σπάσουμε τα γρανάζια της γραφειοκρατίας»
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι οι αυτοψίες θα ολοκληρωθούν άμεσα, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να κάνουν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να λάβουν την κρατική αρωγή.
«Δεν έχει καμία σχέση ο τρόπος αντιμετώπισης μίας φυσικής καταστροφής από την ελληνική πολιτεία με αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν. Ο πρωθυπουργός είπε αυτό το προφανές: Ότι αντί να τρέχει ο κάθε πολίτης να δίνει ένα χαρτί σε κάθε υπηρεσία για να πάρει αποζημίωση, αυτό θα γίνεται με μία αίτηση», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.
Χαρακτήρισε σημαντικό ποσό την προκαταβολή των 20.000 ευρώ, υπενθυμίζοντας ότι η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές της Βαρυμπόμπης και της Εύβοιας. «Δεν θα ξεχαστούμε και θα βρούμε τρόπους να σπάσουμε τα γρανάζια της γραφειοκρατίας», τόνισε διαβεβαιώνοντας ότι και κατά τη διαδικασία των δεύτερων ελέγχων «θα είμαστε από πάνω για να λύσουμε όλα τα προβλήματα» και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι για την αυθαίρετη δόμηση έχει διαχρονική ευθύνη η πολιτεία, η οποία «πρέπει να βάλει μία τελεία στο φαινόμενο και αυτό κάνει».
Μίνι lockdown σε Θεσσαλονίκη και άλλες 3 περιοχές - Αναλυτικά τα μέτρα
«Νόμιζα πως ήταν σακούλα, θα το πατούσα» - Συγκλονίζει η νεαρή που έσωσε το μωρό στην Ελασσόνα
Γαλλία: Νάρκωνε την γυναίκα του επί 10 χρόνια και βιντεοσκοπούσε να την βιάζουν
Τσίπουρα και πεντοζάλι on air στη Βουλή: Όταν το μικρόφωνο πρόδωσε τον Αθανασίου
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr