Οι αναγνώστες του ethnos.gr απαντούν στο άρθρο «Ο Τσιτσιπάς δεν είναι Έλληνας»
Οι αναγνώστες σχολιάζουν το δημοσίευμα του ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Αντιδράσεις προκάλεσε το άρθρο του του Νίκου Τζιανίδη στο ethnos.gr με τίτλο «Ο Τσιτσιπάς δεν είναι Έλληνας». Τα σχόλια ποικίλα, άλλα υπέρ και άλλα κατά της άποψης που εξέφρασε ο αρθρογράφος.
Δείτε παρακάτω τι απαντούν στην σελίδα του ethnos.gr οι αναγνώστες με αφορμή την ανάρτηση του άρθρου του Ν.Τζιανίδη:
Δημοσιεύουμε παρακάτω αυτούσιες τις επιστολές των αναγνωστών που λάβαμε:
Δερμιτζάκη Ειρήνη, 24 ετών
«Αγαπητοί κύριοι,
Καλησπέρα σας, καλή χρονιά και υγεία σε όλους σας.
Επιτρέψτε μου με όλο το σεβασμό και το θάρρος να δανειστώ το κείμενο του κυρίου Τζιανίδη, αλλάζοντας το όμως λίγο. Βλέπετε εγώ είμαι μια νέα Ελληνίδα και νιώθω πως όσα αναφέρει ο κος Τζιανίδης είναι κάπως σωστά και κρύβουν μια δόση αλήθειας, είναι ταυτόχρονα όμως άδικα αφού σίγουρα δεν μας αφορούν όλους.
Αφορούν δε την τραγική μειοψηφία των νέων μας καθώς…
«Οι περισσότεροι των Ελλήνων, δεν είδαν ποτέ μπροστά τους το σταυροδρόμι της «εργασίας» και της «οκνηρίας». Στην πραγματικότητα βρέθηκαν πολύ νωρίς απέναντι σε μονόδρομο και μάλιστα κακοτράχαλο, στρωμένο με τις "καλύτερες προθέσεις" φυσικά, από κάποιους άλλους. Στρωμένο για αυτούς, χωρίς όμως αυτούς, για μια θέση εργασίας που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα τους παρέχει μισθό τέτοιο ίσα να καλύψουν το ενοίκιο τους.
Οι περισσότεροι νέοι των καιρών μας, οι 20άρηδες, αναλύουν με σπουδή τα έξοδα και τα έσοδα του κάθε μήνα μπας και καταφέρουν να αρχίσουν πια να σκέφτονται το μέλλον τους σοβαρά, αναμένουν με αγωνία τα «νέα επεισόδια» της επαγγελματικής τους αποκατάστασης και μελετούν εις βάθος τις διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθήσουν για να φύγουν από τη χώρα τους και να δουλέψουν στο εξωτερικό. Εκθέτουν τη ζωή τους αβασάνιστα στον κίνδυνο περνώντας 12 ώρες τη μέρα πάνω σε μηχανάκια delivery, κι ας είναι το πτυχίο τους πάνω στα οικονομικά, ερίζουν και διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για το τι -και αν- πρέπει να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, καθότι ελπίδα στον ορίζοντα δε διαφαίνεται καμιά και αποκοιμιούνται ανήσυχοι και νιώθοντας αναλώσιμοι στην ίδια τους τη χώρα.
Οι περισσότεροι των Ελλήνων στα 21 χρόνια τους χρωστούν δεκάδες μαθήματα στη σχολή, που ξεχνούν πια το όνομά της, γιατί στην πραγματικότητα ο στίβος των πανελληνίων δε τους άφησε να την επιλέξουν αλλά περισσότερο τους την επέβαλε, κάνοντας τους βορά των μορίων και των βαθμολογιών. Αν όμως είναι από αυτούς που σπουδάζουν αυτό που ονειρεύτηκαν παιδιά ή αυτό που στην πορεία αγάπησαν, με βεβαιότητα σας λέω πως δε χρωστούν όχι δεκάδες, αλλά ίσως και κανένα μάθημα. Παλεύουν κάθε μέρα για το μέλλον, αφήνουν πίσω τους το παρελθόν και το παρόν το σπαταλούν ονειρευόμενοι μια μέρα να ξυπνήσουν και να είναι κομματάκι πιο κοντά στους στόχους τους.
Οι περισσότεροι νέοι των καιρών μας, στον τόπο μας, στην Ελλάδα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Μπετόβεν έχει γράψει 9 Συμφωνίες καθώς εξίσου καλά γνωρίζουν και σε τι αναφέρονται όταν μιλούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα στην κρίση, και έτρεξαν να βοηθήσουν όσο μπορούσαν και με κάθε μέσο στις φωτιές στο Μάτι.
Αδυνατούν να αρθρώσουν πλήρη πρόταση δέκα λέξεων δίχως να αναφερθούν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γενιά τους, εφησυχάζουν όσο ακόμα το αφεντικό τους βάζει τη μισθοδοσία στην ώρα της και ξυπνούν με αγωνία σχεδόν κάθε μέρα, όχι μόνο όταν φθάνει Σάββατο πρωί. Η εποχή προ κρίσης κάτι τους θυμίζει, το χαρτζιλίκι των γονιών που έχει κατ’ ανάγκη κοπεί εδώ και χρόνια, επίσης, όμως γνωρίζουν άριστα τι σημαίνει να δουλεύεις 8ωρο για «300 ευρώ και αν σ’ αρέσει, γιατί σαν εσένα περιμένουν άλλοι 10.000».
Οι περισσότεροι νέοι των καιρών μας εύχονται να μπορούσαν να είχαν αυτοκίνητο, έχουν κινητό, και εύχονται να μην αποκτήσουν ποτέ ακίνητο στο όνομα τους καθώς και το άκουσμα μόνο της λέξης ΕΝΦΙΑ τους φέρνει σύγκρυα, έχουν υγιείς σεξουαλικές επαφές χάρη στην ενημέρωση και την αποτίναξη των ταμπού, έχουν αγάπη για τη ζωή, αλλά δεν έχουν εργασία και κινδυνεύουν να μην έχουν όνειρα.
Ο Τσίτσιπας είναι ένας από αυτούς.
Πολύ σωστά. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δούλευε σκληρά από παιδί ακόμη και στον ύπνο του, για να ξυπνήσει μια μέρα νικητής. Ο Τσιτσιπάς ακολούθησε το δρόμο τον δύσκολο τον κακοτράχαλο, τον μοναχικό. Ο Τσιτσιπάς είχε όνειρα και τα σμίλεψε με ιδρώτα και πάθος. Ο Τσιτσιπάς είχε όρεξη για ζωή πραγματική σαν αυτοί που πολλοί νέοι παλεύουν κάθε μέρα να ζήσουν.
Ο Τσιτσιπάς δεν είναι ένας από τους πολλούς νέους της εποχής μας γιατί κάθε ένας από μας είναι αλλιώτικος έτσι κι αλλιώς και παλεύει μόνος του και με τα δικά του όπλα.
Ο Τσιτσιπάς είχε τσίπα, λέξη που πολλοί που τείνουν να δείχνουν αδίκως τη γενιά του με το δάχτυλο, έχουν ελαφρώς ξεχάσει.
Ο Τσιτσιπάς, συνεπώς είναι Έλληνας.
Όπως και όλοι εμείς!»
Εύχομαι κάθε καλό σε όλους σας και εύχομαι επίσης, μια μέρα εμείς, οι νέοι των καιρών μας, και εσείς, να μπορέσουμε να έρθουμε λίγο πιο κοντά και να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο λίγο καλύτερα.
Με εκτίμηση και σεβασμό,
Δερμιτζάκη Ειρήνη, ετών 24. »
Ιωάννης Τζουβέκας, 23 ετών
O Ιωάννης Τζουβέκας, 23 ετών με καταγωγή από την Πάτρα, φοιτητής, πατέρας και εργαζόμενος στην Κύπρο, απέστειλε επιστολή στο ethnos.gr και θέλησε να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το άρθρο του Νίκου Τζιανίδη με τίτλο «Ο Τσιτσιπάς δεν είναι Έλληνας». Το ethnos.gr δημοσιεύει αυτούσια και την επιστολή - άρθρο του 23χρονου αναγνώστη.
«Αγαπητοί,
Με αφορμή το άρθρο που διάβασα, στο σεβαστό και με μεγάλη ιστορία ethnos.gr Ο Τσιτσιπάς δεν είναι Έλληνας, ένιωσα βαθύτατα την ανάγκη να απαντήσω στον κύριο Νίκο Τζιανίδη. Είμαι 23 χρόνων Έλληνας φοιτητής και σπουδάζω στο εξωτερικό. Δεν χρωστάω , πληρώνω όλες μου τις υποχρεώσεις , δουλεύω σκληρά , βγάζω αρκετά λεφτά και είμαι περήφανος για την καταγωγή μου.
Κύριε Νίκο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω , ότι υπάρχουν χιλιάδες Ελληνόπουλα που διαπρέπουν στο εξωτερικό και στο εσωτερικό όπως και εγώ γιατί πολύ απλά αρνούμαι μια μίζερη ζωή. Συγνώμη κύριε αλλά δεν ξέρω αν εσείς ο ίδιος ζείτε στον δικό σας σφαιρικό κόσμο ή όπου αλλού μπορεί να σκεφτεί ο νους σας με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπο σας, αλλά δεν αποτελεί παράδειγμα πως οι νέοι Έλληνες είναι όλοι ο κλασικός τύπος του Ελληναρά που περνάει την μέρα του σε μια καφετέρια και ζει με τα λεφτά των γονιών του. Επίσης μας κατακεραυνώνετε για τηλεοπτικά σόου εξευτελιστικής θεματολογίας , τα οποία είναι ανάξια αναφοράς.
Εγώ και συμφοιτητές μου Έλληνες πιστέψτε με δεν χρωστάμε ούτε ένα μάθημα εις τον αριθμό 24/24 μαθήματα μέχρι ώρας και σας διαβεβαιώ δεν αφιερώνουμε πάνω από μια ώρα διαβάσματος την ημέρα. Πιστέψτε με τα ενδιαφέροντα μας δεν είναι τα «αντικοινωνικά» μέσα που αναφέρετε αλλά το να ενημερωθούμε για τις τρέχουσες εξελίξεις στη χώρα μας όπως το Σκοπιανό, το οποίο και καταψηφίζουμε.
Σας διαβεβαιώ πως ενδιαφερόμαστε άμεσα για τα οικονομικά της χώρας μας , δουλεύουμε σκληρά όλο τον μήνα, βγάζουμε αρκετά λεφτά, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον και την επιστροφή μας στην πατρίδα , βάζοντας κάποια στιγμή ένα λιθαράκι για να ξανά χτίσουμε την οικονομία μας από την αρχή και οι συνάνθρωποι μας να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί συνάνθρωποι μας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για τον Α ή Β λόγο να ταΐσουν τα παιδιά τους και αυτό με στενοχωρεί περισσότερο από όλα.
Διότι κύριε είμαστε και κάποιοι τέλος πάντων που έχουμε μεγαλώσει με αρχές και δεν κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας. Όσο για την μη άρθρωση προτάσεων σας ευχαριστούμε που δημόσια μας εξευτελίζετε χωρίς να μας ξέρετε. Όσον αναφορά τις γιαγιάδες μας όχι μόνον δεν περιμένω να πάρει την εξευτελιστική της σύνταξη αλλά την βοηθάω κιόλας γιατί την αγαπάω και η ίδια έχει γίνει θυσία για τα εγγόνια της, διότι έχω την δυνατότητα να την βοηθήσω και την θέληση.
Συνεπώς εσείς κύριε δεν μπορείτε να είστε Έλληνας με όλο τον σεβασμό και με ειρηνική και φιλική διάθεση, διαμαρτύρομαι για το άρθρο σας δημόσια και όχι εμείς που είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας και εργαζόμαστε σκληρά.
Με εκτίμηση
Τζουβέκας Ιωάννης».
Μαρία Μπούζα, 26 ετών
Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια και εργαζόμενη Μαρία Μπούζα απαντά με τα δικά της επιχειρήματα στο άρθρο του Νίκου Τζιανίδη που φιλοξενήθηκε στο ethnos.gr με τίτλο «Ο Τσιτσιπάς δεν είναι Ελληνας»
«Αναφερόμενη στο άρθρο με τίτλο «Ο Τσιτσιπάς δεν είναι Έλληνας» , θα ήθελα κύριε Τζιανίδη να σας εκφράσω και έναν αντίλογο ως μέρος αυτής της νεολαίας. Κατανοώ πως δεν γενικεύετε την άποψή σας για το σύνολο της νεολαίας αλλά δυστυχώς αυτό που περιγράφετε δεν είναι η πλειοψηφία αλλά μια μερίδα της νεολαίας που ίσως εσείς θέλετε να επικεντρωθείτε σε αυτήν και να τη διαφημίσετε.
Διαβάζοντας το άρθρο, αναλογιζόμουν πού ακριβώς είναι αυτός ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που ακολουθούμε και ποιος μας τον έχει στρώσει αυτόν τον δρόμο; Ο άνεργος πατέρας μας, όπως σημειώνετε και εσείς; Ο δρόμος περισσότερο κακοτράχαλος και δυσκολοδιάβατος θα έλεγα πως είναι.
Ισχύει πως οι φοιτητές χρωστούν μαθήματα, αλλά η πλειοψηφία όχι επειδή δεν θυμάται το όνομα της σχολής που φοιτά αλλά επειδή στελεχώνει πολλές θέσεις εργασίας ή ημι -εργασίας παράλληλα με τις σπουδές του προκειμένου να βγάλει αυτό το χαρτζιλίκι που δεν παρέχεται ούτε από τον άνεργο πατέρα ούτε από την συνταξιούχα γιαγιά. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό το χαρτζιλίκι το έχει χρησιμοποιήσει κιόλας για να βοηθήσει τον άνεργο πατέρα και μητέρα.
Γνωρίζουμε το κοινωνικό - πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας μας και το σχολιάζουμε με το δικό μας τρόπο. Μπορεί το παράδειγμά σας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών – Μπετόβεν να ακούγεται αστείο καθώς το συναντήσαμε πρωτύτερα σε διάφορες χιουμοριστικές σελίδες στο διαδίκτυο αλλά δεν είμαστε αποχαυνωμένοι όπως κάποιοι θα ήθελαν να είμαστε ή όπως παρουσιαζόμαστε στο εν λόγω άρθρο.
Ξυπνούμε και κοιμόμαστε σκεπτόμενοι τι θα γίνει με τη ζωή μας και δεν πέφτουμε από τα σύννεφα που αμειβόμαστε με 500,00€ για πλήρη απασχόληση γιατί ποτέ δεν βγάζαμε κάτι παραπάνω! Δεν φαντασιωνόμαστε πλούτη και δόξα αλλά πολύ παραπάνω αναλογιζόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε επιπλέον για να μας ανταμείψει η κοινωνία και να ζούμε με σεβασμό σε ένα συνεχή αγώνα να προλάβουμε τις καταστάσεις ενώ μας προλαβαίνουν αυτές. Θα το πετύχουμε πιστεύετε;
Δεν κάνουμε cyber sex αλλά να σας ενημερώσω πως ακόμα βγαίνουμε με τους φίλους και τους συντρόφους μας και διασκεδάζουμε ζώντας την πραγματική ζωή και όχι μέσα από μια οθόνη. Το άρθρο αυτό είναι τουλάχιστον προσβλητικό για όσους αγωνίζονται και μη ρεαλιστικό παρά μόνο για μια συγκεκριμένη κατηγορία νέων που αναλύσατε.
Παρ’ όλα αυτά αν εσείς νομίζετε πως δεν είμαστε Έλληνες και πως η άποψή σας μας φωτογραφίζει, καλύτερα να αναζητήσετε και άλλες πτυχές της κοινωνίας, να επισκεφθείτε και να μιλήσετε με περισσότερους νέους, ίσως και σε άλλα προάστια της Αθήνας, αν επιθυμείτε να σας διαβάζουμε και σε άλλα άρθρα πέρα από τα αμιγώς αθλητικά.
Βαρύγδουπες και άδικες δηλώσεις θεωρώ πως είναι όσες μας παρουσιάζουν έμμεσα χωρίς τσίπα, εγωκεντρικά, αμόρφωτα και παρασιτικά όντα. Αλλά επειδή ξεφύγαμε από το νόημα που είχε αρχικά αυτό το άρθρο σας… Συγχαρητήρια σε αυτόν τον ξεχωριστό νέο, Στέφανο Τσιτσιπά.»
* To ethnos.gr είναι στη διάθεση των αναγνωστών που θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους για άρθρα του είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν. Βασική προϋπόθεση να είναι ενυπόγραφα και όχι υβριστικά.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr