Αυτοψία στα επικίνδυνα ρέματα της Αττικής: Βίλες μέσα σε κοίτες, μάντρες σπιτιών σε όχθες
Την ώρα που η κακοκαιρία «Αθηνά» χτυπά περιοχές της χώρας, το ethnos.gr επισκέφθηκε τα ρέματα σε Νέα Πέραμο, Μάνδρα, Αλεποχώρι, Αιγειρούσες καθώς και σε Κηφισό, Σαρανταπόταμο. Ρέματα που έχουν θέσει τις αρχές σε κόκκινο συναγερμό μετά και τις πυρκαγιές του Αυγούστου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
To βαρομετρικό χαμηλό "Αθηνά" επηρεάζει εδώ και μερικές ώρες τη Δυτική Ελλάδα και η προσοχή είναι στραμμένη στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Τα πυκνά δάση με πεύκα και θάμνους που λειτουργούσαν ως φυσικοί φράχτες δεν υπάρχουν πλέον. Καμένοι κορμοί, ξερά κλαδιά θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή ροή των όμβριων υδάτων.
Το διάστημα που μεσολάβησε από τις πυρκαγιές μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο βάρος έπεσε στους καθαρισμούς των επικίνδυνων ρεμάτων και ειδικά αυτών που είχαν δώσει τις μεγάλες πλημμύρες στο πρόσφατο παρελθόν.
Χείμαρροι... αυθαιρεσιών
Το ethnos.gr έκανε αυτοψία στα έξι πιο επικίνδυνα ρέματα και ποτάμια που έχουν δώσει μεγάλες πλημμύρες και έχουν επιβαρυνθεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Όπως διαπιστώσαμε η Περιφέρεια Αττικής έχει κάνει πολύ δουλειά αλλά δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα μήνα να δοθούν λύσεις σε παθογένειες πολλών ετών. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμονας για να διαπιστώσει αυθαιρεσίες μέσα σε ρέματα και επικίνδυνους χειμάρρους, καταπατήσεις, αυθαίρετες κατασκευές και σωλήνες παντός τύπου να περνούν προς άγνωστες κατευθύνσεις.
"Γιώργης" και "Κουλουριώτικος" έπνιξαν τη Νέα Πέραμο
Επισκεφθήκαμε τα ρέματα "Γιώργη" και "Κουλουριώτικος" που έπνιξαν τη Νέα Πέραμο το 2017. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Αλεποχώρι και ειδικά τα δύο ρέματα στις Εγειρούσες (περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Αλεποχωρίου και Σχίνου) όπου διαπιστώσαμε τους καθαρισμούς και τη διαπλάτυνση των ρεμάτων αλλά και τις τεράστιες αυθαιρεσίες που έχουν γίνει με πολυτελή σπίτια να είναι εδώ και χρόνια κτισμένα μέσα στις κοίτες των ποταμών.
Σπίτια μέσα στα ρέματα στις Αιγειρούσες
Μάλιστα σε ένα από τα ρέματα στις Αιγειρούσες η κοίτη του λίγα μέτρα πριν εκβάλει στη θάλασσα ορίζονται από τις ψηλές μάντρες των σπιτιών, ενώ λίγα μέτρα πιο ψηλά ένα άλλο σπίτι είναι μέσα στο ποτάμι και το μεγάλο και επικίνδυνο ρέμα χάνεται μέσα στις αυλές των σπιτιών.
Το φονικό ρέμα "Γιώργη"
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής έχουν καθαριστεί περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα ρεμάτων σε όλη την Αττική αλλά με 80.000 στρέμματα καμένα στα Γεράνια όρη και άλλα τόσα στη Βαρυμπόμπη, στο Τατόι, στο Κρυονέρι και στις Αφίδνες κανείς δε μπορεί να είναι ήσυχος.
Άλλωστε η έρευνα του Αστεροσκοπείου Αθηνών για λογαριασμό της Περιφέρειας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς έχει χαρτογραφήσει τα πλέον επικίνδυνα σημεία στην Αττική.
Το ρέμα "Γιώργη" είναι το πρώτο μεγάλο ρέμα που συναντάει κανείς λίγο πριν μπει στη Νέα Πέραμο και υπάρχει και η διασταύρωση στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου που οδηγεί προς τη νέα Εθνική Οδό και τον Προαστικό.
Παρέσυρε τα πάντα
Το 2017 το ρέμα έσπασε από την άνω Βλιχάδα που βρίσκεται πάνω από τη νέα Εθνική Οδό και κατέβασε μπάζα και τεράστιες ποσότητες νερού που παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμα τους, μεταξύ αυτών σπίτια, αποθήκες ακόμα και τουριστικές επιχειρήσεις που ήταν στην παραλία.
Σήμερα το περιβάλλον έχει αποκατασταθεί εν μέρει αλλά οι πολίτες όχι μόνο είναι φοβισμένοι αλλά δηλώνουν σίγουροι πως είναι ζήτημα χρόνου να ζήσουν τα ίδια: "Το 1997 από τη Βλιχάδα ξεκίνησαν οι καταστροφές. Εχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις. Ο χείμαρρος δεν έχει χώρο να εκτονωθεί, ούτε και έχουν γίνει σοβαρά έργα που να πούμε πως μπορεί να είμαστε ήσυχοι", λέει η κυρία Δήμητρα Τ. που εργάζεται σε τουριστική επιχείριση στην παραλία και μένει στην Βλιχάδα.
Πνίγεται ο Κουλουριώτικος
Σε λιγότερο από 3-4 χιλιόμετρα μπαίνουμε μέσα στη Νέα Πέραμο. Στη Νέα Πέραμο η ζωή κυλάει με ηρεμία αλλά οι κάτοικοι ζουν με το φόβο μιας νέας πλημμύρας από τον χείμαρρο "Κουλουριώτικο" που εκβάλει ακριβώς μέσα στο λιμάνι. Το ρέμα έχει σκεπαστεί και στο σημείο που περνάει είναι υπερυψωμένο για να θυμίζει σε όλους πως το θηρίο απλά... κοιμάται. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το ρέμα της "Μαριγώς.
«Θα πνιγούμε πάλι»
Ο Τάσος Αλεξιάδης είναι παλιός ψαράς και πλέον ιδιοκτήτης εστιατορίου στην παραλία της Νέας Περάμου: "Είναι ζήτημα χρόνου να ζήσουμε τα ίδια και να καταστραφούμε πάλι. Το 2017 το ποτάμι κατέβασε αυτοκίνητα, μπάζα, ότι βρήκε μέσα στο χωριό και το έριξε μέσα στο λιμάνι.
Χείμαρρος μέσα στο λιμάνι
Από τις λάσπες μπαζώθηκε το λιμάνι της Νέας Περάμου και οι βάρκες έκατσαν πάνω στο χώμα. Δεν χωράει το ποτάμι εκεί που το έχουν κλείσει. Δεν έχουν γίνει έργα υποδομής και φοβάμαι πως θα ζήσουμε τα ίδια και χειρότερα εάν έχουμε κάποια έντονη βροχόπτωση. Ο Δήμος κάνει ότι μπορεί, η Κτηματική Υπηρεσία δηλώνει μονίμως αδυναμία και δεν υπάρχει κάποιος να βάλει ένα τέλος στο φόβο μας. Ξέρω πως έρχεται κακοκαιρία. Μάζεψα όλα τα τραπέζια, τις καρέκλες για να μην καταστραφούν".
Καθαρισμοί και διαπλατύνσεις
Αφήνουμε τη Νέα Πέραμο και το Σαρωνικό και κατευθυνόμαστε βόρεια προς την παραλία Αλεποχωρίου και τις Αιγειρούσες. Συναντάμε τρία μεγάλα ρέματα που είναι στο μικροσκόπιο των αρχών αλλά και των υπηρεσιών. Το ευχάριστο είναι πως και στα τρία ρέματα βλέπουμε πως έχουν γίνει έργα καθαρισμών και διαπλάτυνσης των ρεμάτων. Το πρώτο είναι στην οδό Ηπείρου όπου πριν την εκβολή του χειμάρρου υπάρχει γέφυρα του παραλιακού δρόμου. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα.
Το δύσκολο ρέμα Ντουράκου
Το ρέμα Ντουράκου είναι από τα πλέον επικίνδυνα καθώς όταν φουσκώνει κόβει στη μέση την παραλιακή Αλεποχωρίου - Σχίνου και η διάβαση του ακόμα και με βαρύ όχημα είναι επικίνδυνη. Επί πλέον οι μάντρες των σπιτιού αποτελούν και φυσικό όριο του χειμάρρου. Οπως μας είπε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Δημήτρης Γεωργόπουλος ο οποίος μένει λίγα μέτρα πιο μακριά "το 2019 ο χείμαρρος Ντουράκου στα Δελφίνια παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμα του.
Πλημμύρισαν πολλά σπίτια και έγιναν μεγάλες καταστροφές". Οπως μας εξήγησε το κακό ξεκίνησε όταν χείμαρος παρέσυρε μία μεγάλη μάντρα αυθαιρέτου η οποία και έφραξε τη ροή του χειμάρρου και το νερό εκτονώθηκε προς άλλη κατεύθυνση παρασέρνοντας τα πάντα.
"Πρώτη φορά είδαμε την κοίτη"
Οπως διαπιστώσαμε τις προηγούμενες ημέρες έγιναν σημαντικές εργασίες για τη διαπλάτυνση και καθαρισμό του χειμάρρου: "Πράγματι έγιναν πολλές και καλές εργασίες. Ποτέ δεν είχαμε δει την κοίτη του ρέματος. Ηταν πνιγμένη μέσα στη βλάστηση και τα σκουπίδια. Τώρα καθάρισε. Μπήκε τριαξονικό και καθαρίστηκαν όλα. Εύχομαι και ελπίζω να μην έχουμε τα προβλήματα του 2019 αλλά γενικά υπάρχουν πολλές αυθαιρεσίες που επηρεάζουν το περιβάλλον".
Και ο Γιάννης Παπαδόπουλος που είναι κάτοικος της περιοχής λέει πως το ρέμα Ντουράκου αποτελεί μία απειλή για τους κατοίκους αλλά παραδέχεται πως εφέτος έγιναν καθαρισμοί.
Σπίτια μέσα στην κοίτη
Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ σε ένα ακόμα ρέμα στις Αιγειρούσες. Ρέμα που η κοίτη του απλώνεται μέχρι και 50 μέτρα διακόπτεται από πολυτελές σπίτι που για προφανείς λόγους προστατεύεται από τεράστιες τσιμεντένιες μάντρες αλλά και ένα αυτοσχέδιο γεφυράκι μπροστά από την πόρτα του σπιτιού. Τα πολεοδομικά εγκλήματα συνεχίζονται και λίγα μέτρα πιο κάτω το ποτάμι φράζεται από παντού. Η διέξοδος του ρέματος είναι ο δρόμος μεταξύ δύο υψηλών μαντρότοιχων των σπιτιών.
Μάντρες για όχθες
Το καλοκαίρι ο ανυποψίαστος περαστικός δε μπορεί να αντιληφθεί πως ο δρόμος είναι στην πραγματικότητα ένας επικίνδυνος χείμαρρος ο οποίος τελικά εκτονώνεται στη θάλασσα αφού και σε αυτή την περίπτωση περάσει πάνω από το οδόστρωμα της παραλιακής οδού Αλεποχωρίου - Σχίνου.
Τα δάση στην περιοχή είναι καμένα, χιλιάδες πεύκα, κλαδιά και καμένα υλικά είναι διάσπαρτα σε μεγάλη έκταση και έτσι τα ρέματα που σήμερα είναι καθαρισμένα από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να γεμίσουν και πάλι με φερτά υλικά.
Θα αντέξει ο Κηφισός;
Το μεγάλο στοίχημα είναι ο Κηφισός. Πηγάζει από το φυσικό κόμβο της Πεντέλης δυτικά της Εκάλης και ανατολικά των Θρακομακεδόνων και της Πάρνηθας και διχοτομεί την πρωτεύουσα μέχρι την εκβολή του στο Φαληρικό όρμο, στον Σαρωνικό. Πριν την εκβολή του στο Φαληρικό όρμο συναντάται με τον Ιλισό.
Με δεδομένη τη βιβλική καταστροφή στο Τατόι, στους Θρακομακεδόνες και στις γύρω περιοχές ο Κηφισός θα επιβαρυνθεί.
Εχουν γίνει καθαρισμοί σε πολλά δύσκολα σημεία που είχαν να καθαριστούν πολλά χρόνια αλλά το ζήτημα είναι να αντέξουν οι υποδομές και τα πρανή ειδικά στα δύσκολα σημεία που το ποτάμι στενεύει ή έχει στροφές και εμπόδια από το ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, του Κόκκινου Μήλου και πάνω.
Πλημμυρίζει από την αρχαιότητα ο Σαρανταπόταμος
Προβληματική παραμένει και η διαχείριση του Σαρανταπόταμου στην Ελευσίνα. Στην κλασική αρχαιότητα ήταν το σημείο που ο δρούσε και το ποτάμι λόγω της ορμητικότητας και των καταστροφών που προκαλούσε ονομάζοντας Ελευσινιακός Κηφισός.
Συγκεντρώνει τα νερά πολλών χειμάρρων που πηγάζουν από τις δασωμένες δυτικές πλαγιές της Πάρνηθας, του ανατολικού Κιθαιρώνα, από τα όρη Πατέρας και Πάστρα και εκβάλλει στη θάλασσα κοντά στην Ελευσίνα.
Ο ποταμός διέσχιζε το Θριάσιο Πεδίο και ενίοτε πλημμύριζε ένα μεγάλο τμήμα της πεδιάδας, ειδικά στα νοτιοδυτικά κοντά στην Ελευσίνα. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα παρά τα μεγάλα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή για περισσότερο από μία δεκαετία.
Καιρός live χάρτης: Πού είναι τώρα η κακοκαιρία Αθηνά
Πειρατεία από Τουρκία με Nautical Geo: Πολεμικό σκηνικό στην ΑΟΖ της Κύπρου
Στη Βουλή η ελληνογαλλική συμφωνία: Τα μηνύματα Μητσοτάκη και η αδιαλλαξία της Τουρκίας
ΜΜΜ: Χιλιάδες online κρατήσεις θέσεων σε λεωφορεία on-demand
Επανάσταση φέρνει στο ποδόσφαιρο η FIFA με μεγάλη αλλαγή στο οφσάιντ
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr