Καιρός, κορονοϊός και γρίπη: Οι φόβοι των ειδικών για «εκρηκτικό» κοκτέιλ
Ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας για τη διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Τις ανησυχίες τους γύρω από την πιθανότητα ενός «εκρηκτικού» κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης στην κοινωνία, εκφράζουν οι ειδικοί, όσο η θερμοκρασία πέφτει και ο καιρός γίνεται πιο φθινοπωρινός.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι πολύ αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις μας για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού είχαν ως αποτέλεσμα και την εξάλειψη του ιού της γρίπης. Αποστάσεις, μάσκες και υψηλή πρόληψη είχαν σαν αποτέλεσμα τα κρούσματα γρίπης, τους τελευταίους δύο χειμώνες, να είναι ελάχιστα αλλά, η σταδιακή υποχώρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού δημιουργεί ανησυχία στους ειδικούς καθώς, το ενδεχόμενο της συνύπαρξης κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης στην κοινωνία μπορεί να αποβεί εκρηκτικό.
Οι ανησυχίες των ειδικών για τη γρίπη έχουν αρχίσει να εκφράζονται ήδη από τον περασμένο Μάιο, όταν στη χώρα καταγράφηκε ένα ιστορικό ρεκόρ: αυτό των μηδενικών νεκρών αλλά και κρουσμάτων γρίπης. Μπορεί καθαυτό το γεγονός να είναι θετικό, όμως, οι ειδικοί, λόγω έλλειψης κρουσμάτων γρίπης προς έρευνα, δεν ήταν σε θέση να προβλέψουν ποιο στέλεχος του ιού θα επικρατούσε μεταξύ των πολιτών, ώστε να σχεδιάσουν το εμβόλιο της γρίπης για τον χειμώνα που διανύουμε.
Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός η μόνη λύση
Κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, 11 Οκτωβρίου από το υπουργείο υγείας για την πανδημία του κορονοϊού, η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου έκανε ειδική αναφορά στον ιό της γρίπης. Όπως δήλωσε, η γρίπη «χτυπά την πόρτα» και της χώρας μας σταδιακά για φέτος, οπότε υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των ειδικών που βλέπουν τον εμβολιασμό ως τη μόνη λύση. Η Μ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, ακόμα και στην τρίτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό, η οποία εδώ και ένα μήνα περίπου έχει ήδη ξεκινήσει να χορηγείται (σ.σ. σε υγειονομικούς και ανοσοκατασταλμένους) ενώ πλέον έχουν πάρει σειρά και οι άνω των 65 ετών, αλλά και οι άνω των 50 ετών, οι παρενέργειες είναι λιγότερες. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και πιο μακρά διάρκεια προστασίας», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας πως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι λιγότερες και ηπιότερες σε σχέση με αυτές της δεύτερης δόσης του εμβολίου.
Όπως είπε, έντεκα φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό, έχουν άτομα που έλαβαν τρίτη δόση και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο για νόσηση.
Μίλησε για μια κρυφή και επώδυνη πανδημία που αναδεικνύεται από μελέτες με τίτλο «η ορφάνια από την covid». Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει το γονιό του. Χιλιάδες παιδιά θα φέρουν το τραύμα απώλειας των γονιών τους και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης και την διατήρηση της ψυχικής τους υγείας, είπε η κ. Θεοδωρίδου. Αναφέρθηκε δε για άλλη μια φορά στη σημασία του εμβολιασμού και κάλεσε όλους να εμβολιαστούν.
Αμερικανοί επιστήμονες: Σημαντικό να γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο
Επανεμφάνιση της γρίπης -και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα- βλέπουν για τον φετινό χειμώνα, και Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν ότι και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν εποχικά ξεσπάσματα της γρίπης, ακριβώς επειδή στη διάρκεια της πανδημίας η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Λοιμωξιολογίας «Journal of Infectious Diseases», ανέπτυξαν ένα μοντέλο που θεωρεί αρκετά πιθανό ένα μαζικό ξέσπασμα γρίπης λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού σε δημόσιους χώρους.
Γι' αυτό, όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας Σεν Πέι, «εφέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη. Επιπροσθέτως, η παγκόσμια καταστολή της δραστηριότητας των ιών της γρίπης, κάτι που αποτέλεσε θετική «παρενέργεια» της προφύλαξης από τον κορονοϊό, καθιστά πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη ποια στελέχη της γρίπης θα κυκλοφορήσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγριπικών εμβολίων. Είναι μάλιστα πιθανό να «σηκώσουν κεφάλι» πολλαπλά στελέχη της γρίπης ταυτόχρονα, συμβάλλοντας σε ένα χειρότερο ξέσπασμα.
Η επιδημιολόγος Άμπερ Γουίν του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν στον κόσμο στελέχη της γρίπης H3N2, H1N1 και Β. Ένα κύμα λοιμώξεων γρίπης Β τον χειμώνα 2019-2020 συνέβαλε στο να υπάρξει αριθμός ρεκόρ θανάτων παιδιών εκείνη την περίοδο. »Γι' αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιαστείτε κατά της γρίπης εφέτος», επεσήμανε.
Αρκετοί επιστήμονες ομολογούν, πάντως, ότι δεν ξέρουν τι πρέπει να περιμένουν φέτος σχετικά με τη γρίπη. «Αν οποιοσδήποτε σας πει ότι ξέρει, στην πραγματικότητα δεν ξέρει», δήλωσε στο περιοδικό «Nature» ο Τζον Πέιτζετ του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας στην Ουτρέχτη.
Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι η γρίπη τελικά θα ανακάμψει -πιθανώς με ένταση- στο βόρειο ημισφαίριο (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα) εφέτος τον χειμώνα. «Μόλις χαλαρώσουμε τις καλές πρακτικές υγιεινής μας, η γρίπη είναι πιθανό να "χτυπήσει" σκληρά», σύμφωνα με τον κλινικό επιδημιολόγο Ρόμπερτ Γουέαρ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Γκρίφιθ.
Η εποχική γρίπη -συνήθως- σκοτώνει 290.000 έως 650.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, παγκοσμίως. Όμως, στη διάρκεια της διετίας 2020-21 έχει- πρακτικά- σχεδόν εξαφανιστεί από τη Γη. Χαρακτηριστικά, μία μεγάλη χώρα, όπως οι ΗΠΑ, κατέγραψε μόλις 646 θανάτους από γρίπη πέρυσι και εφέτος, όταν ο μέσος ετήσιος αριθμός θανάτων από γρίπη είναι δεκάδες χιλιάδες. Η γρίπη συνεχίζει -πάντως- να κυκλοφορεί σε χαμηλά επίπεδα στις τροπικές περιοχές.
Εκτός από τη γρίπη, τα μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν «καταπιέσει» και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις, όπως αυτές που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Από την άλλη πλευρά, οι ρινοϊοί του κοινού κρυολογήματος έχουν συνεχίσει καθ' όλο το διάστημα της πανδημίας να εξαπλώνονται, καθώς φαίνεται πως δεν είναι τόσο ευάλωτοι στα μέτρα προφύλαξης κατά της Covid-19 και, επιπλέον, επειδή δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο ανταγωνισμό από άλλους αναπνευστικούς ιούς. Ακόμη, οι άλλοι -λιγότερο επικίνδυνοι από τον SARS-CoV-2- κορονοϊοί, οι οποίοι επίσης ευθύνονται για τα κρυολογήματα, έχουν αρχίσει να αυξάνονται σταδιακά προς τα πανδημικά επίπεδά τους.
Τσιόδρας: Έξαλλος για τις «αντιεπιστημονικές ανοησίες»
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τιμήν του καθηγητή Ιατρικής και Κοινωνικών Επιστημών, Νικόλα Χρηστάκη, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική. Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας επικαλέστηκε τις προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ECDC) για αναμενόμενη έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, επαναλαμβάνοντας πως όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων.
Παράλληλα, εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά όλων εκείνων οι οποίοι, όπως ανέφερε, «διατυπώνουν αντιεπιστημονικές ανοησίες, ενώ δεν έχουν ιδέα πώς γίνεται η σύγκριση των δεδομένων».
Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως η Ελλάδα πήγε καλά με την πανδημία, διότι, όπως είπε «στα πρώτα κύματα, ακούγαμε τους ειδικούς, προσέχαμε, συμμορφωνόμασταν με τους κανόνες προστασίας και δεν ακούγαμε αντιεπιστημονικές και επικριτικές απόψεις». Από την πλευρά του, ο κ. Χρηστάκης τόνισε πως θα ήταν τραγική εξέλιξη να ξεφύγει ο ιός από τα εμβόλια ή να καταστεί ακόμη πιο θανατηφόρος.
Ανάλυση Ιγνατίου: Οι κρίσιμες για την αμυντική συμφωνία εγγυήσεις των ΗΠΑ
Απόλυση εργαζόμενης γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ: «Έστησαν κλοπή» - Δικαιώθηκε στα δικαστήρια
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr