Σεισμός στην Κρήτη – Παπαζάχος: Έχει μεγάλα ρήγματα που συνδέονται με ισχυρούς σεισμούς
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ για τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Κατά πόσο συνδέεται ο σεισμός 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, 2 Οκτωβρίου, Νότια-Νοτιοανατολικά της Ζάκρου στην Κρήτη, με αυτόν της Καρπάθου, την ίδια μέρα αλλά και τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου. Στα ερωτήματα αυτά αναφέρθηκε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Open ο καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.
Αναλύοντας την πεποίθηση στην οποία κατέληξαν όλοι οι σεισμολόγοι, ότι ο σημερινός σεισμός στην Κρήτη δεν συνδέεται με αυτόν του Αρκαλοχωρίου, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι «αυτό σημαίνει ότι δεν συνδέεται με κάποιον άμεσο τρόπο. Συνήθως όταν έχουμε μία δόνηση σε μία περιοχή, εξαιτίας των σεισμικών κυμάτων που ταξιδεύουν, κάποια ρήγματα μπορεί να έρθουν λίγο πιο γρήγορα σε διάρρηξη. Δηλαδή μπορεί ένα ρήγμα να ήταν ούτως ή άλλως έτοιμο να δώσει σεισμό και να κάνει κάποιον ισχυρό σεισμό λίγο νωρίτερα. Αυτό, για παράδειγμα, συνέβη και στην Κάρπαθο».
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αναφερόμενος εάν υπάρχει περίπτωση να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από αυτόν, «υπάρχουν και περιπτώσεις που τα ρήγματα μπορούν να δώσουν μεγαλύτερους σεισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι σεισμοί αυτοί προκαλούνται εξαιτίας του σεισμού. Όταν ένα ρήγμα είναι ούτως ή άλλως ώριμο και έτοιμο να δώσει έναν σεισμό που θα τον έδινε έτσι κι αλλιώς μπορεί να επιταχυνθεί ή και να επιβραδυνθεί η διαδικασία. Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα το 1922 είχε προσεισμό 6,3 Ρίχτερ, κύριο σεισμό 6,8 και μετασεισμό 5,9 Ρίχτερ. Η περιοχή του ελληνικού τόξου είναι από αυτές που έχουν πολύ μεγάλα ρήγματα και δίνουν πολύ ισχυρούς σεισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε ακολουθία είναι ισχυρή», είπε.
Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός
Όπως εξήγησε ο σεισμολόγος, ακόμα δεν υπάρχει εικόνα για το κατά πόσο θα πρέπει οι κάτοικοι του νησιού να εφησυχάσουν. «Μιλάμε για μία περιοχή που έχει μεγάλα ρήγματα που συνδέονται με ισχυρούς σεισμούς. Κατά συνέπεια δεν είναι ζήτημα μίας και δύο ημερών. Πρέπει να δούμε γενικά πώς θα εξελιχθεί. Ο σύμμαχός μας εδώ είναι η απόσταση από τις ακτές. Γίνεται ένας σεισμός 6,3 Ρίχτερ, ισχυρότερος από το Αρκαλοχώρι, με πολύ μικρότερες επιπτώσεις», εξήγησε.
Για κίνδυνο τσουνάμι προειδοποιεί ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για δημιουργία μικρού τσουνάμι μετά τον σεισμό. Ο ίδιος έγραψε περίπου στις 13.30 πως μικρό τσουνάμι βρίσκεται σε εξέλιξη: «ΜΙΚΡΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ!»
Νωρίτερα, ο ίδιος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας: «Η εστία του συγκεκριμένου σεισμού είναι μέσα στη θάλασσα και όχι στην ξηρά όπως στο Αρκαλοχώρι. Είναι ευεργετικό γιατί η εστία του σεισμού είναι στη θάλασσα και μακριά από τις κατοικημένες περιοχές, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου».
Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
Μετά τον νέο ισχυρό σεισμό, ακραία καιρικά φαινόμενα στην Περιφέρεια Κρήτης προβλέπει η ΕΜΥ σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Πρόκειται για την έλευση του καιρικού συστήματος με το όνομα Μπάλλος, που κύρια χαρακτηριστικά θα έχει τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους.
Τα φαινόμενα αναμένεται να εμφανιστούν από τις μεσημβρινές ώρες της ερχόμενης Πέμπτης 14 Οκτωβρίου. Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημέρωσε ότι όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα της Περιφέρειας, που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά οδηγίες όπως να ασφαλίσουν αντικείμενα, να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά, να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Φώφη Γεννηματά: Όταν μίλησε για τη σκληρή μάχη της με τον καρκίνο
Σεισμός Κρήτη - Βίντεο: Η στιγμή που έντρομοι οι πολίτες πετάγονται στους δρόμους
Καιρός: Έρχεται «αγριεμένη» η κακοκαιρία Μπάλλος - Έντονα τα καιρικά φαινόμενα
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr