Κακοκαιρία Μπάλλος: Μήνυμα του 112 και στην Εύβοια - Ανησυχία για νέες πλημμύρες
Οχυρώνονται οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, φοβούμενοι το πέρασμα της κακοκαιρίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στου κατοίκους και στις Αρχές της Εύβοιας η επέλαση της κακοκαιρίας Μπάλλος, η οποία τις τελευταίες ώρες έχει προκαλέσει πλημμύρες και τεράστια προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Αττική. Το μεσημέρι της Πέμπτης μάλιστα, η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Εύβοιας μέσω του 112, προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Μπάλλος και ζητώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.
«Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», αναφέρει το μήνυμα.
Σύμφωνα με το evima, σε συναγερμό βρίσκεται η ηγεσία του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας για την κακοκαιρία «Μπάλλος». Στο χωριό Αχλάδι γίνονται οι τελευταίες εργασίες από συνεργεία του Δήμου και κατοίκους για να οχυρωθεί το χωριό από τυχόν πλημμύρες.
Την ίδια ώρα έχει γίνει σύσταση από την δημοτική αρχή και την πολιτική προστασία για αποχώρηση των κατοίκων από τα σπιτια τους τα οποία βρίσκονται σε επίμαχα σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν.
Για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας υπάρχει μεγάλη ανησυχία για πλημμυρικά φαινόμενα, όπως αυτά που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο, με το πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνά».
Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για την Εύβοια
Σχέδιο για μετακινήσεις κατοίκων περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο», όσον αφορά τον κίνδυνο πλημμύρας, υλοποιεί από το πρωί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μέτρο, στο πλαίσιο της βασικής πολιτικής της νέας ηγεσίας, που έχει ως κύριο άξονα την πρόληψη και πρωτίστως την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με εισήγηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ήδη από το πρωί έχει ξεκινήσει μια καταγραφή και απομάκρυνση κατοίκων από σπίτια που βρίσκονται μέσα σε ρέματα ή σημεία όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας στη βόρεια Εύβοια. Επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αττική και κυρίως στο Αλεποχώρι, και την υπόλοιπη δυτική Αττική, καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Παράλληλα, έχουν ήδη κλείσει δρόμοι στα καμένα και απαγορεύονται μετακινήσεις πολιτών εκεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων ή πλημμυρικών φαινομένων που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκλωβισμούς.
Το Αλεποχώρι μάλιστα είχε επισκεφθεί προσφάτως ο κ. Στυλιανίδης προσωπικά, ενώ είχε εκτενή συζήτηση για θέματα πρόληψης με όλους τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι απομακρύνσεις δεν θα είναι πολλές, θα γίνουν επιλεκτικά και αφορούν άτομα ηλικιωμένα, με προβλήματα, ή άτομα των οποίων η μετακίνηση είναι δύσκολη σε περίπτωση πλημμύρας -ώστε να μη διατρέξει κίνδυνο η ζωή τους.
Τα άτομα αυτά θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, ΚΑΠΗ, ή άλλους χώρους που εξασφαλίζουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, για μία δύο μέρες, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία και ο κίνδυνος.
Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε στην ευρεία σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε χτες στην Πολιτική Προστασία, εν αναμονή της νέας κακοκαιρίας και εκεί τέθηκαν οι βάσεις για τις προληπτικές δράσεις.
Όπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου, τα σχέδια αυτά είναι έκτακτα και προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες, πέρα από τις γενικές εκτιμήσεις και μοντέλα.
«Η λογική είναι να προλάβουμε δυσάρεστες συνέπειες από τα έντονα φαινόμενα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπλήρωσε: «Το απόγευμα περιμένουμε σφοδρές καταιγίδες σε πολλά μέρη. Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν εκτιμήσεις και μοντέλα, αλλά έχουμε δει ότι πολλές φορές διαφέρουν μεταξύ τους, άλλα μοντέλα χρησιμοποιούνται στην Αμερική, άλλα στην Ευρώπη κ.λπ. Ο δικός μας στόχος είναι η πρόληψη με τις δικές μας ιδιαιτερότητες και να πάμε ένα βήμα παραπέρα για την προστασία των ανθρώπων και να αποφύγουμε τις απώλειες».
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε και η δημιουργία κοινών επιχειρησιακών κέντρων σε κάθε περιφέρεια για τον καλύτερο συντονισμό, αλλά και υψηλή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, του στρατού και όλων των υπηρεσιών, καθώς και η χρήση του 112 για την ενημέρωση των πολιτών, κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη από το πρωί σε Αττική, Κορινθία, Αργολίδα και θα συνεχιστεί σε Χαλκιδική, Καβάλα, Θάσο και Νότια Πελοπόννησο, ή όπου αλλού προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα.
Βασική μας προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα, η επαγρύπνηση και η προετοιμασία, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης στη σύσκεψη, ενώ παράλληλα εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων από τις επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές και σημεία. Τα σημεία αυτά είναι όσα έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι πλημμυρίζουν εύκολα, κάτι το οποίο γνωρίζουν καλά οι Περιφέρειες και Δήμοι, που ανέλαβαν το διαδικαστικό κομμάτι, ενώ στις συγκεκριμένες περιοχές ο σχεδιασμός προβλέπει μεγαλύτερη ετοιμότητα από τις ΕΜΑΚ και την ΕΛ.ΑΣ.
Κακοκαιρία Μπάλλος: Κλειστά όλα τα σχολεία την Παρασκευή στην Αττική
Κέρκυρα: Παιδιά παραμένουν στα σχολεία γιατί δεν μπορούν να τα προσεγγίσουν οι γονείς τους
Κακοκαιρία Μπάλλος – Live χάρτης: Έκκληση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και σχέδια εκκενώσεων
Ο περιφερειακός Λυκαβηττού έγινε... καταρράκτης από τα νερά της βροχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr