Κορονοϊός: Εφημερία τρόμου στο ΑΧΕΠΑ – Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ 5 ασθενείς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Του Ρωμανού Κοντογιαννίδη
Μια τρομακτικά δύσκολη εφημερία προμηνύεται η σημερινή για το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, αφού ξεκίνησε με πέντε άτομα διασωληνωμένα εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και μάλιστα ένας από τους νοσηλευόμενους είναι ηλικίας 58 ετών. Με δεδομένα το υπερβολικά επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη αλλά και το γεγονός ότι πλέον σε κάθε εφημερία στα νοσοκομεία προσέρχονται δεκάδες ασθενείς με κορονοϊό, υπάρχει τεράστιος προβληματισμός και ανησυχία, για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μέχρι τη λήξη της εφημερίας το πρωί του Σαββάτου.
Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης, οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αν και προφανέστατα θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτήν, νοσηλεύονται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, με μόνιτορ, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξή της υγείας τους.
«Ωστόσο, δεν υπάρχουν στο συγκεκριμένο ειδικό θάλαμο οι καλύτερες δυνατές συνθήκες νοσηλείας για τους διασωληνωμένους ασθενείς με βαριά συμπτώματα κορονοϊού, αφού οι υποδομές του δεν μπορούν να φτάσουν αυτές των ΜΕΘ. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν γιατροί σε μόνιμη βάση δίπλα τους, ώστε να επιτηρούνται συνέχεια και δε σημαίνει τίποτα ότι η εξέλιξη της υγείας τους παρακολουθείται με τη βοήθεια του μόνιτορ. Είναι λάθος να λέμε ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς στη Θεσσαλονίκη με κορονοϊό πλησιάζει στο 100%. Έχει ξεπεράσει προ πολλού το 100% και πλέον φτάσαμε στο… 120%, με δεδομένο ότι σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας. Είναι κάτι που έχω πει πολλές φορές και πρέπει η αλήθεια να ακούγεται», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σιούλης.
Μόλις αδειάζει μία κλίνη, καλύπτεται αμέσως
Να σημειωθεί ακόμα ότι στο ΑΧΕΠΑ, όπως, άλλωστε και σε όλα τα χαρακτηρισμένα για κορονοϊό νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, μόλις αδειάζει μία κλίνη σε ΜΕΘ, επειδή βελτιώνεται η υγεία ενός ασθενούς ή κάποιος άλλος χάνει τη μάχη με τον κορονοϊό, αμέσως καλύπτεται από κάποιον άλλο με βαριά συμπτώματα.
Η τιτάνια προσπάθεια των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των διοικήσεων των νοσοκομείων, είναι να μη μετατραπούν και πάλι τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης σε μίας νόσου, όπως έγινε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, τον περασμένο Νοέμβριο.
Ωστόσο, με τη μεγάλη καθημερινά προσέλευση ασθενών με κορονοϊό και τη συνεχώς αυξανόμενη εισαγωγή στα νοσοκομεία ασθενών με βαριά συμπτώματα, εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι ακόμα και μέσα στο Νοέμβριο υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να ξεπεραστούν τα όρια έστω και μερικής κατάρρευσης του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό το λόγο η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης τις τελευταίες μέρες επανειλημμένα ζητάει την επίταξη στο σύνολό του του ιδιωτικού τομέα. Των δομών, του εξοπλισμού του και του ανθρώπινου δυναμικού.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr