Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για θέσπιση εισιτηρίου στο Γεντί Κουλέ-Ζητούν την κατάργησή του
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στην καταγγελία ότι το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στη θέσπιση εισιτηρίου για την είσοδο στο Γεντί Κουλέ, 6 ευρώ για τους θερινούς μήνες και 3 ευρώ για τους χειμερινούς, προέβησαν η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-1974 και η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης – ΕΔΥΕΘ.
Όπως σημειώνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους, «είναι πρόκληση στα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας, κι όχι μόνο του λαού της Θεσσαλονίκης, το υπουργείο να τολμάει να θεσπίζει εισιτήριο».
Παράλληλα, τονίζεται ότι «αποτελεί προσβολή για την ιστορία του τόπου να προσπαθεί κανείς να αναδείξει ένα μνημείο αποκρύπτοντας όμως την ιστορία του. Να προβάλεις τα βυζαντινά τείχη αλλά όχι ό,τι συνέβαινε μέσα σε αυτά επί έναν αιώνα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση-καταγγελία αναφέρει:
Αντιλαλούν οι φυλακές του Γεντί Κουλέ από την ξεδιαντροπιά του Υπουργείου «Πολιτισμού» να επιβάλει εισιτήριο για να επισκεφθεί ο κόσμος τις «Εγκληματικαί φυλακαί Επταπυργίου». Τις «καταραμένες φυλακές», τον «υγρό τάφο», ένα από τα πιο απάνθρωπα σωφρονιστικά ιδρύματα, που επί ένα αιώνα στέγαζε μαζί πολιτικούς και ποινικούς κρατούμενους, γυναίκες και άνδρες. Και που την φήμη του την οφείλει ακριβώς στο γεγονός ότι ήταν ένα κολαστήριο.
Είναι πρόκληση στα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας, κι όχι μόνο του λαού της Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο να τολμάει να θεσπίζει εισιτήριο (6 ευρώ για τους θερινούς μήνες και 3 ευρώ για τους χειμερινούς).
Το Επταπύργιο δεν είναι μόνο ένα μνημείο βυζαντινής εποχής, αλλά κυρίως ένας χώρος θυσιαστηρίου και βασανισμού χιλιάδων αγωνιστών. Αυτή την «αγωνιστική ιστορία» του Επταπυργίου προσπαθεί να απεμπολήσει το Υπουργείο Πολιτισμού.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Το 1996, η κυβέρνηση Σημίτη, προσπάθησε να κατεδαφίσει τα κτίρια των φυλακών με τη δικαιολογία «της ανάδειξης των βυζαντινών τειχών».
Αποτελεί προσβολή για την ιστορία του τόπου να προσπαθεί κανείς να αναδείξει ένα μνημείο αποκρύπτοντας όμως την ιστορία του. Να προβάλεις τα βυζαντινά τείχη αλλά όχι ό,τι συνέβαινε μέσα σε αυτά επί έναν αιώνα.
Το Γεντί Κουλέ χιλιοτραγουδήθηκε στα χείλη του ελληνικού λαού ακριβώς επειδή ήταν ένα ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟ!
Σε ποιον άλλο τόπο θυσίας αγωνιστών υπάρχει εισιτήριο; Σε ποιο άλλο μνημείο πεσόντων πληρώνεις για να αποτίσεις φόρο τιμής;
Το Γεντί Κουλέ απέκτησε τη φήμη του και είναι επισκέψιμο γιατί ακριβώς «κουβαλάει» τις ανθρωποθυσίες χιλιάδων αγωνιστών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο κάτεργό αυτό είτε από τα μεσαιωνικά βασανιστήρια είτε γιατί εκτελέστηκαν 300μ έξω από το φρούριο. Ακόμη και την εποχή της τουρκοκρατίας το Γεντί Κουλέ «φιλοξένησε» εκατοντάδες κρατούμενους που αντιστάθηκαν στην οθωμανική κατοχή.
Όποιος περάσει τις πύλες των φυλακών του Γεντί Κουλέ περιηγείται στα κτίρια των φυλακών. Τα λιγοστά εκθέματα που υπάρχουν (αν εξαιρέσουμε τα αφημένα στην τύχη τους εδώ και δεκαετίες κιονόκρανα και θραύσματα κιόνων), αλλά και οι μαρτυρίες που είναι γραμμένες στα ταμπλό των κελιών αφορούν αποκλειστικά τους κρατούμενους των φυλακών και δη τους πολιτικούς κρατούμενους από την εποχή της δικτατορίας.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr