Κορονοϊός: Φόβοι για 120 νεκρούς την ημέρα τα Χριστούγεννα – Νέα μέτρα στο τραπέζι για τους ανεμβολίαστους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Καθώς τα κρούσματα κορονοϊού σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο οι σκληροί δείκτες της πανδημίας – διασωληνωμένοι και θάνατοι- δείχνουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Γιατροί και επιστήμονες προειδοποιούν για περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, ενώ τονίζουν πως η κορύφωση του κύματος της πανδημίας δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους και η κυβέρνηση παρότι διαμηνύει πως το lockdown δεν είναι επιλογή, έχει ρίξει στο τραπέζι νέα μέτρα.
Δραματικές προειδοποιήσεις για έκρηξη κρουσμάτων και νεκρών
Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 9.000 και 11.000 τις επόμενες τρεις βδομάδες, αλλά δεν φαίνεται ακόμη η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας.
Όπως είπε στη συνέχεια, το ζητούμενο δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά πόσα από αυτά χρήζουν νοσηλείας. Όπως είπε, τις τελευταίες μέρες έχουμε περίπου 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία για νοσηλεία. Το σημείο στο οποίο το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα είναι οι 550 περίπου εισαγωγές την ημέρα.
Ο κ. Τζανάκης είπε ότι από τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά το 25% αφορά εμβολιασμένους, ενώ λίγο μικρότερο είναι και το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, περνάει την ασθένεια σαν μια ελαφριά γρίπη και δεν επιβαρύνει το σύστημα υγείας.
Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι θα συνεχιστεί η αυξητική πορεία των κρουσμάτων, με τον ίδιο πολύ ανησυχητικό ρυθμό για τουλάχιστον 7 με 8 μέρες. «Ήταν 6.600 κρούσματα ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων, και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα ανέβει περίπου στα 9.400. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια μέρα με πάνω από 10.000 κρούσματα, με μεγαλύτερη αύξηση των αναγκών για διασωλήνωση, και δυστυχώς πιο γρήγορη αύξηση των θανάτων». Θα έχουμε κορύφωση της τάξης των 120 νεκρών την ημέρα γύρω στα Χριστούγεννα, εκτίμησε ο ίδιος.
Εκκλήσεις των ειδικών για νέα μέτρα
Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει αρχίσει να γίνεται πολύ πιεστική, η κυβέρνηση προς το παρόν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός lockdown, ενώ όπως αποκάλυψε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στην τηλεόραση του OPEN ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, δεν έχει γίνει προς το παρόν συζήτηση στην επιτροπή για ολική καραντίνα, αλλά ούτε και για κλείσιμο σχολείων. Ωστόσο, όπως είπε, συζητήσεις έχουν γίνει για το θέμα της τηλεργασίας, έπεσε δηλαδή στο τραπέζι το ενδεχόμενο σύστασης της αύξησης των εργαζόμενων που θα εργάζονται εξ αποστάσεως.
«Τα πράγματα είναι δύσκολα. Θα δούμε πώς θα πάει η κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται, το να μετράμε τόσα πολλά δείγματα, αφ' ενός μεν δείχνει την πραγματική εικόνα και αφ' ετέρου βοηθά στην ιχνηλάτιση. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε πολλά τεστ αυτήν την στιγμή. Βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα και τα πράγματα χειροτερεύουν», ανέφερε ο κ. Γώγος με το βλέμμα στα απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού.
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων διευκρινίζοντας: «Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Αν ο κορονοϊός συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτος, λογικά θα λαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα. Ο καθένας να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προστατέψει τον εαυτό του». Όπως σημείωσε, «δεν το περίμενα να είχαμε τόσο εκθετική αύξηση, οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από τη Δυτική Ευρώπη. Έχουμε λιγότερους θανάτους από πέρυσι, ωστόσο είναι μεγάλος αριθμός, και πιέζεται το ΕΣΥ που είναι εξουθενωμένο».
«Πλέον χρειάζεται πανστρατιά να κινητοποιηθούμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε νόσημα από το όποιο δεν έχουμε ξεμπερδέψει, και να κινητοποιηθούμε προς πάσα κατεύθυνση να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, παρότι χρειάζεται 1,5 μήνα για να λειτουργήσει αυτό, και να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας».
«Έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων δεν μπορούμε να τον συγκρίνουμε με πέρυσι γιατί έχουμε πολύ περισσότερα τεστ, και οι ευάλωτοι είναι περίπου ο μισός πληθυσμός εμβολιασμένοι νοσήσαντες κλπ» παρατήρησε πάντως.
Ο ιός, εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, είναι «εξαιρετικά επιτυχημένος επιδημιολογικά, γιατί προκαλεί μεγάλο πρόβλημα σε μικρό ποσοστό ανθρώπων, έτσι διασπείρεται εύκολα και δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι απλή γριπούλα, είναι ύπουλος, όποτε ο κόσμος δεν τον παίρνει πολύ στα σοβαρά. Δεν είναι μια απλή γριπούλα. Είναι απλή γριπούλα σε τόσους ανθρώπους όσους χρειάζεται για να μεταδοθεί εύκολα και να δημιουργήσει αυτή την ψευδή εικόνα και ύπουλα σκοτώνει κόσμο».
Όπως τόνισε ο κ. Βατόπουλος, η επιδημία εντοπίζεται κυρίως στις σχολικές ηλικίες, εκεί έχουμε αναλογικά περισσότερα κρούσματα. «Τώρα αν φταίει το σχολείο και έχουμε ενδοσχολική διασπορά... Χρειάζεται εμβολιασμός των μεγαλύτερων» επισήμανε.
Νέα μέτρα: Ανοίγει την βεντάλια η κυβέρνηση – Τα σενάρια
Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, η λήψη των αποφάσεων επιταχύνεται. Το επόμενο διάστημα η πορεία των εμβολιασμών- που παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα- είναι και αυτή που θα κρίνει την έκταση των επόμενων μέτρων. Παράλληλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο «κοιτούν» και τις εξελίξεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε- όπως η Αυστρία και η Γερμανία- όπου σταδιακά σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους.
Σε περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω το επιδημιολογικό φορτίο η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Για παράδειγμα μπορεί να απαιτηθεί ακόμα μεγαλύτερος αριθμός εβδομαδιαίων τεστ για συγκεκριμένες ομάδες ανεμβολίαστων εργαζόμενων, τα οποία υπενθυμίζεται πως καλύπτουν οι ίδιοι.
Επίσης ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί στους χώρους στους οποίους μπορούν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται πιθανό τα μέτρα αυτά να έχουν τοπικό χαρακτήρα, δηλαδή να είναι εστιασμένα σε περιοχές που είναι σε βαθύ κόκκινο.
Την ίδια στιγμή διαφορετικές απόψεις υπάρχουν για το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. Η συζήτηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχει κλείσει και όπως φαίνεται δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.
Επιβεβαιώνει τα σενάρια για νέα μέτρα ο Γεωργιάδης
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επιβεβαίωσε τα σενάρια για νέα μέτρα, τα οποία θα στοχεύουν τους ανεμβολίαστους. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και απαντώντας στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν για παράδειγμα να αποκλειστούν από την εστίαση ή να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».
Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown λέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κορονοϊό αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν.
Διορία έως το τέλος της εβδομάδας για να βρεθούν 100 ιδιώτες παθολόγοι και πνευμονολόγοι
Σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις νοσηλείες, έχει δοθεί προθεσμίας έως τα τέλη της εβδομάδας για να βρεθούν περίπου 100 ιδιώτες γιατροί παθολόγοι και πνευμονολόγοι για να καλυφθούν τα κενά ειδικά στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος που στενάζουν από κρούσματα κορονοϊού αλλά και από έλλειψη ιατρικού προσωπικού.
Στην περίπτωση που δεν βρεθούν, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει διαμηνύσει ότι θα ακολουθήσει επίταξη. Κάτι που είχε γίνει και στις αρχές του χρόνου από τον τότε υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κλάδο.
Αυστηροποιούνται τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία
Ενώ, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η διασπορά κορονοϊού στα νοσοκομεία, άλλαξαν τα επισκεπτήρια. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, ήδη στο Λαϊκό Νοσοκομείο που έχει σημάνει συναγερμός λόγω κρουσμάτων, έχει ξεκινήσει η απαγόρευση του επισκεπτηρίου για τους συνοδούς ασθενών, ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού σε κλίνες non covid.
Συγκεκριμένα όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, δόθηκε εντολή να μην υπάρχουν πλέον επισκεπτήρια παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν ο ασθενής δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί.
Για τον λόγο αυτό οι επισκέψεις των συγγενών θα επιτρέπονται μόνο με συγκεκριμένα κριτήρια. Συνοδός θα επιτρέπεται μόνο για βαριά πάσχοντες που είναι τελικού σταδίου, για τους ανοϊκούς ασθενείς, για όσους έχουν χειρουργηθεί πρόσφατα και δεν μπορούν να μετακινηθούν καθώς μεταξύ άλλων και σε όσους έχουν σοβαρά κινητικά προβλήματα. Η οδηγία είναι οι υπόλοιποι ασθενείς να εξυπηρετούνται μόνο από το νοσηλευτικό προσωπικό.
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr