Μαραθώνιος: Ο Λούκι Λουκ από τη Σάμο έφερε σιδεροδέσμιους στο Καλλιμάρμαρο τους Ντάλτον και τον 2χρονο Μάξιμο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Έξι ώρες και έξι λεπτά μετά την εκκίνηση του Αυθεντικού Μαραθωνίου στην τελική ευθεία του τερματισμού μπήκε ο Λούκι Λουκ έχοντας συλλάβει τους... Ντάλτον.
Σιδεροδέσμιοι μεταξύ τους για 42.195 μέτρα, με ένα μωρό στην πλάτη του θρυλικού... ψηλού Άβερελ Ντάλτον και ένα σχοινί που τραβάει ο επίσης δρομέας Λούκι Λουκ συνέθεσαν το σκηνικό της παρέας που αποτυπώθηκε από το φωτογραφικό φακό και έδωσαν τον δικό τους ξεχωριστό τόνο στον αγώνα.
Ποιοι όμως κρύβονται πίσω από τους τέσσερις χαμογελαστούς φίλους που απόλαυσαν τον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο με το δικό τους μοναδικό τρόπο και που ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε ως μία από τις ξεχωριστές στιγμές της εφετινής διοργάνωσης;
Το ethnos.gr αναζήτησε τα φιλαράκια που βρίσκονται πίσω από τους θρυλικούς «κακούργους» αλλά και τον Λούκι Λουκ που δεν είναι... Αμερικανός καουμπόι αλλά στρατιωτικός από τη Σάμο.
Ο στρατιωτικός Λούκι Λουκ από τη Σάμο
Ο Λούκι Λουκ κατά κόσμον Γιάννης Μπαφούνης υπηρετεί στην υπηρεσία συντήρησης των στρατιωτικών κατασκηνώσεων στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα και όπως λέει κάθε μέρα τρέχει το δικό του μαραθώνιο αλλά «σαν τον Αυθεντικό δεν υπάρχει πουθενά». Μάλιστα είναι το νεότερο μέλος της παρέας και «επιστρατεύτηκε» την τελευταία στιγμή καθώς είχε και το απαραίτητο στιλ του μοναχικού καουμπόι: «Η αλήθεια είναι πως δεν είχα προετοιμαστεί για να τρέξω σε μαραθώνιο. Δεν έκανα προετοιμασία, απλά τρέχω όλη μέρα με τη δουλειά και έχω καλή φυσική κατάσταση. Ήταν μία πολύ δυνατή εμπειρία. Το ευχαριστήθηκα και υποσχέθηκα πως και του χρόνου θα τρέξω», είπε στο ethnos.gr ο 38χρονος στρατιωτικός που με το κόκκινο φουλάρι του, το καουμπόικο καπέλο του και με το αξύριστο «look» του θύμισε τον θρυλικό ήρωα της Άγριας Δύσης.
Με σχοινί και αλυσίδα
Όπως είπε ο Γιάννης Μπαφούνης σε όλη τη διαδρομή... τραβούσε από το σχοινί τους... Ντάλτον: «Τα παιδιά ήταν δεμένα με την αλυσίδα και εγώ τους τράβαγα με το σχοινί. Τρέχαμε όλοι μαζί. Το ευχαριστηθήκαμε πολύ. Αυτό που δεν περίμενα ήταν οι εκδηλώσεις των θεατών. Πολύ ζεστές και ανθρώπινες. Γελούσαν και μας έδιναν κουράγιο και αυτό έκανε πιο ευχάριστη την διαδρομή μας μέχρι τον τερματισμό. Το σίγουρο είναι πως του χρόνου θα είμαι πιο προετοιμασμένος».
Ο αδίστακτος Τζόε Ντάλτον
Το ρόλο του... αδίστακτου Τζόε Ντάλτον είχε ο Δημήτρης Πύρκολος με το νούμερο 25175 που θα μπορούσε να είναι και το νούμερο του κατάδικου. Έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ. Είχε μείνει αξύριστος για την περίσταση. Λίγο η κούραση, λίγο η ταλαιπωρία της διαδρομής ήταν από τους πλέον πειστικούς στο ρόλο του και έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ καθώς σε όλες τις φωτογραφίες έχει το ύφος του κακόμοιρου κακούργου που πάει στην κρεμάλα. «Εχουμε ξανατρέξει μεταμφιεσμένοι στο μαραθώνιο. Μας εκτονώνει. Το κάνουμε για μας. Για να περάσουμε καλά και να το ευχαριστηθούμε. Από το αποτέλεσμα πετυχαίνουμε το στόχο μας. Αν εξαιρέσεις την κούραση που έχουμε όλα πήγαν πολύ καλά. Ραντεβού του χρόνου. Πιθανότατα με άλλη μεταμφίεση», είπε ο Δημήτρης Πύρκολος που είναι ελεύθερος επαγγελματίας και καθημερινά παλεύει για το μεροκάματο.
Ο Τζακ Ντάλτον από την Αθήνα
Στο πλάι του ήταν ο... Τζακ Ντάλτον με το νούμερο 28175, κατά κόσμον Νίκος Αναστασίου με καταγωγή από την Αθήνα που όμως έζησε πολλά χρόνια στο Καπανδρίτι Ωρωπού. Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στις μεταφορές βρίσκει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο ως ευκαιρία να ξεφύγει από τα καθιερωμένα. Κολλητός του Χρυσανθακόπουλου σκαρώνουν μαζί τις μεταμφιέσεις.
Τέτρις, Pac Man, Γέρος και Σπαρτιάτης
«Με τον Άρη Χρυσανθακόπουλο τρέχουμε μαζί από το 2014. Είχαμε τρέξει άλλη μία φορά ως Ντάλτον, άλλη μία φορά είχαμε ντυθεί "Τέτρις" από το γνωστό ηλεκτρονικό παιχνίδι, μία άλλη φορά εγώ είχα μεταμφιεστεί ως Γέρος με βαθιά άσπρη γενειάδα και ο Άρης ως Σπαρτιάτης. Μία ακόμα χρονιά ο Άρης είχε ντυθεί Pac Man κι εγώ με την γυναίκα μου φαντασματάκια πάλι ως ιδέα από το γνωστό ηλεκτρονικό παιχνίδι», λέει στο ethnos.gr ο Νίκος Αναστασίου που έτρεξε με το νούμερο 28175.
Στολές από τσόχα και χαρτί
Όπως λέει ο Νίκος Αναστασίου τις στολές τις φτιάχνει μόνος του και είναι από τσόχα και χαρτί και πρέπει να φτιαχτούν με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια ώστε να είναι άνετες σε όλη τη μαραθώνια διαδρομή: «Μόνοι μας ρίχνουμε την ιδέα και φτιάχνουμε τις στολές μας κυρίως από τσόχα που είναι απαλή και απορροφητική».
«Δενόμαστε μεταφορικά και κυριολεκτικά»
Γιατί όμως πρέπει να τρέχουν μεταμφιεσμένοι αφού έτσι και αλλιώς το μεγαλείο του Μαραθωνίου από μόνο του έχει τη δική του δυναμική. Η απάντηση είναι απλά, αφοπλιστική και ανθρώπινη: «Ο Μαραθώνιος είναι τρόπος έκφρασης και στάση ζωής. Υπό μία έννοια θέλουμε να έχουμε το δικό μας στόρι για να δενόμαστε πιο πολύ σαν παρέα - μεταφορικά και κυριολεκτικά - και κυρίως για να έχουμε ένα δικό μας στόρι που θα μας βοηθήσει να περάσουμε πιο γρήγορα και πιο ευχάριστα τη διαδρομή. Με άλλα λόγια θέλουμε να διασκεδάζουμε και να περνάμε καλά με το δικό μας τρόπο».
Όπως λένε οι τέσσερις φίλοι «όποιος τρέξει στο μαραθώνιο μία φορά μετά δε σταματάει. Θα αγωνίζεται κάθε χρόνο».
Ο καθηγητής και ο Μάξιμος
Ο Άρης Χρυσανθακόπουλος αγωνίστηκε με το νούμερο αγώνα 28205 και από το ξενοδοχείο Χίλτον και μετά είχε στο σβέρκο του τον γιό του Μάξιμο. Έλκει τη μισή καταγωγή από τον Πριόλιθο Καλαβρύτων, ενώ η μαμά του είναι Ελβετίδα από τη Βέρνη. Είναι δάσκαλος ειδικής αγωγής και έχει συγγενέψει με τον Αναστασίου. Σε αυτόν τον Μαραθώνιο είχε το ρόλο του Άβερελ, αν και υπήρχε και τέταρτος Ντάλτον στην παρέα που όμως τραυματίστηκε λίγες ημέρες νωρίτερα και δεν έτρεξε στο Μαραθώνιο.
«Κανείς δε μπορεί να το νιώσει»
«Με τον Αναστασίου ξεκινήσαμε να τρέχουμε το 2014 και από τότε και κάθε χρόνο τρέχουμε με ξεχωριστή μεταμφίεση κάθε φορά. Μας αρέσει πολύ να τρέχουμε μεταμφιεσμένοι. Τονώνει την ψυχολογία μας και κάνει πιο διασκεδαστική τη διαδρομή. Ο Μαραθώνιος είναι μία τεράστια εμπειρία που μόνο όποιος την έχει ζήσει μπορεί να το νιώσει. Μέσα από την πίεση της καθημερινότητας θέλουμε εκτόνωση. Όσο μας βαστάνε τα πόδια μας θα τρέχουμε στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Του χρόνου θα έχουμε άλλη μεταμφίεση. Αυτές τις στολές τις είχαμε από το 2015 και επειδή δεν είχαμε χρόνο με τις δουλειές μας κάναμε ένα φρεσκάρισμα και ξανατρέξαμε με τις ίδιες. Είναι επιτυχημένες πράγματι αλλά του χρόνου θα κατεβάσουμε άλλη ιδέα».
Η Ντόλι και ο Ραταπλάν
Μοναδικές απουσίες το άλογο Ντόλι του Λούκι Λουκ, ο σκύλος Ραταπλάν αλλά και το κλασσικό πούρο που δεν θα μπορούσε να συνοδεύει έναν δρομέα Μαραθωνίου. Παρά τις απουσίες και τις παραλλαγές τα τέσσερα φιλαράκια και ο μικρός Μάξιμος το ευχαριστήθηκαν και έδωσαν ραντεβού το 2022 και πάλι στην εκκίνηση του Αυθεντικού Μαραθωνίου.
*Ο Λούκι Λουκ είναι ο ήρωας βελγικού κόμικ που δημιουργήθηκε από τον καρτουνίστα Μόρις ντε Μπέβερε και αποτυπώνει χιουμοριστικά τις περιπέτειες του ομώνυμου "φτωχού και μόνου καουμπόι" στην Άγρια Δύση των ΗΠΑ. Το χαρακτηριστικό μαύρο γιλέκο, κίτρινο πουκάμισο και κόκκινο μαντήλι, που φορούσε ο Λούκι Λουκ σε κάθε περιπέτεια είναι μία σαφής αναφορά στα χρώματα της σημαίας του Βελγίου. Το κυνήγι των περιβόητων Ντάλτον - που υπήρξαν στην πραγματικότητα - (με σειρά ύψους ήταν ο κοντός και αδίστακτος Τζόε και οι Ουίλλιαμ, Τζακ, Άβερελ) αποτελεί βασικό συστατικό των περιπετειών του θρυλικού ήρωα.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr