Δικαστικοί υπάλληλοι: Τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 23 Νοεμβρίου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν την ερχόμενη Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 από ώρα 12 μέχρι 15 μ.μ οι δικαστικοί υπάλληλοι όλης της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας στα Δικαστήρια της χώρας. Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «οι συνθήκες στα Δικαστήρια όλης της χώρας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, έτσι που όλοι πλέον να μιλάνε για «αρνησιδικία».
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων:
«Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021, οι δικαστικοί υπάλληλοι όλης της χώρας προβαίνουν σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, από 12:00 έως 15:00.
Οι συνθήκες στα Δικαστήρια όλης της χώρας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, έτσι που όλοι πλέον να μιλάνε για «αρνησιδικία».
Η σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας. Όμως δυστυχώς, οι αριθμοί λένε την αλήθεια:
- Επί 8.769 οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων όλων των Κλάδων και Κατηγοριών, υπηρετούν σήμερα 5.966,δηλαδή υπάρχουν 2.803 οργανικά κενά, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,69% των οργανικών θέσεων
- Η αναλογία Δικαστικών Υπαλλήλων προς Δικαστικούς Λειτουργούς είναι 1,34:1(5966 υπηρετούντες Δικαστικοί Υπάλληλοι προς 4429 υπηρετούντες Δικαστικούς Λειτουργούς), ενώ σε πάρα πολλά δικαστήρια της χώρας η αναλογία αυτή ανατρέπεται δραματικά και γίνεται 1:3 (δηλαδή 1 Δικαστικός Υπάλληλος για κάθε 3 Δικαστές), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3,5:1(δηλαδή 3,5 Δικαστικοί Υπάλληλοι για κάθε 1 Δικαστή).
- Η επίλυση μιας διαφοράς στα Πολιτικά Δικαστήρια χρειάζεται περίπου 3-4,5 χρόνια μέχρι την οριστική εκτέλεση της απόφασης, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 1,5 χρόνος.
- Η ολοκλήρωση μιας υπόθεσης στα Ποινικά Δικαστήρια απαιτεί 4-5 χρόνια.
- Τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια έχουν την τρίτη θέση στην Ε.Ε. σε εκκρεμείς υποθέσεις και ο μέσος χρόνος εκδίκασης αυτών είναι 3,5-5 χρόνια.
Η χώρα μας είναι η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. στη δυνατότητα on-line πρόσβασης στις δικαστικές αποφάσεις, ενώ γενικότερα οι υλικοτεχνικές υποδομές και οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι ανύπαρκτες.
Τα περισσότερα δικαστικά κτήρια λειτουργούν χωρίς τις στοιχειώδεις προδιαγραφές και δεν παρέχουν καμία ασφάλεια απέναντι σε φυσικά φαινόμενα.
Ταυτόχρονα, οι μηνιαίες πάσης φύσεως αποδοχές των δικαστικών υπαλλήλων έχουν συρρικνωθεί δραματικά από το 2011 με την λαίλαπα των μνημονίων, χωρίς από τότε να αναγνωρίζονται ούτε στο ελάχιστο οι «ειδικές συνθήκες» εργασίας, ενώ χιλιάδες ώρες υπερωριών (σε έδρες, ανακριτικά γραφεία, Σάββατα και αργίες),μένουν απλήρωτες.
Τέλος, εκτός από τα ανωτέρω μεγάλα και χρόνια προβλήματα, η έκτακτη συγκυρία της υγειονομικής κρίσης λόγω του κορωνοϊού, αντιμετωπίστηκε στο χώρο των δικαστηρίων από μέρους της πολιτείας με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας.Μάλιστα το συνδικαλιστικό μας όργανο με υπευθυνότητα και με τις δικές του περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες συνέβαλε στα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των συναδέλφων μας στα δικαστήρια.
Απέναντι σ΄αυτήν τη δραματική πραγματικότητα, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος(Ο.Δ.Υ.Ε.), υλοποιώντας και πρόσφατη ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ,
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ:
Την προκήρυξη 3ΩΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021, από 12:00-15:00, ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ:
- Μαζικούς διορισμούς Δικαστικών Υπαλλήλων
- Εκσυγχρονισμό στις υλικοτεχνικές υποδομές
- Σύγχρονα, λειτουργικά και ασφαλή δικαστικά κτήρια
- Αναγνώριση των ειδικών συνθηκών εργασίας τους
- Αυξήσεις στις αποδοχές τους
- Επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης»
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr