Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα μέτρα αποφάσισε η Ελλάδα για τα ταξίδια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής ζητά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Παρασκευής, εξαιτίας της αφρικανικής μετάλλαξης, της μετάλλαξης Όμικρον του νέου κορονοϊού που έχει σημάνει συναγερμό σε επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.
Με τις χώρες να κλείνουν η μία μετά την άλλη τη σύνδεσή τους με χώρες της νότιας Αφρικής, πριν καν συνεδριάσει ο ΠΟΥ για να δώσει παγκόσμια οδηγία, και η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι στη νέα μετάλλαξη.Το ρεπορτάζ του ethnos.gr επιβεβαιώνεται πλήρως καθώς οι ταξιδιώτες από τις χώρες της νότιας Αφρικής θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα αποκλειστικά για σοβαρούς λόγους και με εδική μάλιστα άδεια από την πρεσβεία.
Συγκεκριμένα: Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη Όμικρον) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
- Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
- Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
- Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
- Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες καιεπανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).
Επισημαίνεται ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.
Πάντως, η Κομισιόν σκέφτεται να βάλει στοπ τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική. Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει εκτάκτως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ασιατικές χώρες και περιοχές σπεύδουν να ενισχύσουν τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊού έπειτα από τον εντοπισμό της αφρικανικής μετάλλαξης η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και απειλεί να ανατρέψει τις προσπάθειες αναχαίτισης της πανδημίας.
Πλεύρης: Θα πάμε σε σκληρή γραμμή
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημείωσε ότι η χώρα μας είναι εν αναμονή της απόφασης των επιστημόνων σχετικά με την νέα μετάλλαξη καθώς κατά τον ίδιο η τελική απόφαση σχετικά με τα ταξίδια θα ληφθεί μετά από την εισήγησή τους.
«Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες μας να έχουν καθαρή εικόνα», είπε μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα υιοθετήσει ταξιδιωτικές οδηγίες ανάλογα με αυτές τις Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ.
Η επικινδυνότητα της νέας μετάλλαξης
Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζει έναν «εξαιρετικά υψηλό» αριθμό μεταλλάξεων και «μπορούμε να δούμε ότι μπορεί εν δυνάμει να μεταδίδεται πολύ γρήγορα», εξήγησε την Πέμπτη ο ιολόγος Τούλιο ντε Ολιβέιρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής. Η ομάδα του στο ινστιτούτο ερευνών KRISO, που υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο της Κουαζούλου-Νατάλ, είχε ήδη ανακαλύψει πέρυσι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που είναι πολύ μεταδοτικό.
Στη Νότια Αφρική, επισήμως τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Αφρική από τον νέο κορονοϊό, το 23,8% των κατοίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως. «Αυτό που μας ανησυχεί, είναι ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί ενδεχομένως όχι μόνον να έχει αυξημένη ικανότητα μετάδοσης, αλλά και να είναι ικανή να παρακάμπτει ορισμένα τμήματα του ανοσοποιητικού μας συστήματος», δήλωσε ένας άλλος ερευνητής, ο καθηγητής Ρίτσαρντ Λέσελς.
Στον ΠΟΥ, οι εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη του ιού που προκαλεί την COVID-19 συνεδριάζουν την Παρασκευή για να αποσαφηνίσουν την επικινδυνότητα του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού. Το γερμανικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, ανακοίνωσε ότι αναμένει «το αργότερο εντός δύο εβδομάδων» τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών που θα επιτρέψουν να αποσαφηνιστεί αν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, μπορεί να διαφύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr