Μετάλλαξη Όμικρον: Αγώνας δρόμου για τα εμβόλια - Προειδοποίηση ΠΟΥ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Σε κατάσταση επιφυλακής είναι η επιστημονική κοινότητα σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, προκειμένου να διαπιστωθεί όχι μόνο αν -και κατά πόσο- είναι επικίνδυνη η ίδια αλλά και το αν τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να δράσουν εναντίον της. Οι έρευνες και οι συσκέψεις που διεξάγονται είναι συνεχείς.
Και παρόλο που κάποια ερωτήματα σχετικά με τη νέα παραλλαγή παραμένουν ακόμα άγνωστα, οι υγειονομικοί φορείς, ο ένας μετά τον άλλον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν μέτρα για να μην εξαπλωθεί η πανδημία περαιτέρω. Kι όλα αυτά την ώρα που οι διασωληνωμένοι, οι θάνατοι και τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά με όλο και περισσότερες χώρες να υιοθετούν έκτακτα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 – 100 ευρώ το μήνα το πρόστιμο
Την Τρίτη στη χώρα μας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, με φόντο τα κρούσματα κορονοϊού που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, αλλά και την ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον.
Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις στο υπουργικό, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60. Σε περίπτωση που η εν λόγω ηλικιακή ομάδα δεν κλείσει ραντεβού έως τις 16 Ιανουαρίου για την πρώτη δόση τότε κάποιος θα βαρύνεται με 100 ευρώ πρόστιμο το μήνα, που θα επικυρώνεται από την ΑΑΔΕ και τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται θα κατευθύνονται προς την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Να σημειωθεί μάλιστα πως μετά τις ανακοινώσεις του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr, καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση στα ραντεβού από τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60.
Υπό τον φόβο του προστίμου, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν όσοι πολίτες άνω των 60 δεν έχουν εμβολιαστεί, σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού στο emvolio.gov.gr για να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου. Ενδεικτικά, τις τελευταίες 10 ημέρες, ο ημερήσιος μέσος όρος για ραντεβού πρώτης δόσης του εμβολίου, για τους πολίτες άνω των 60 ήταν 2.600 ενώ την Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, ημέρα εξαγγελίας των νέων μέτρων, για την ίδια ηλικιακή ομάδα κλείστηκαν 6.000 ραντεβού.
Προειδοποίηση ΠΟΥ: Αποφύγετε τα ταξίδια όσοι είστε άνω των 60
Προειδοποίηση έκανε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη μετάλλαξη Όμικρον. Τα άτομα που κινδυνεύουν από τον νέο κορονοϊό, περιλαμβανομένων των άνω των 60 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια, συνέστησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την εμφάνιση της νέας ανησυχητικής παραλλαγής Όμικρον την Τρίτη.
«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ στις νέες ταξιδιωτικές συστάσεις του.
ΠΟΥ: Παραμείνετε σε επιφυλακή
Γενικότερα, ο ΠΟΥ καλεί όλους τους ταξιδιώτες να «παραμένουν σε επιφυλακή», να εμβολιάζονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες δημόσιας υγείας, όποια κι αν είναι η εμβολιαστική κατάστασή τους, μεταξύ άλλων να χρησιμοποιούν μάσκες, να σέβονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να αποφεύγουν τους χώρους με συνωστισμό και κακό εξαερισμό.
Την ίδια ώρα, αυτός ο οργανισμός, με έδρα τη Γενεύη, τις συστάσεις του οποίου δεν ακολουθούν πάντα τα 194 κράτη μέλη του, προειδοποιεί ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων.
«Οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διεθνή διασπορά και θα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Επιπλέον, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποθαρρύνοντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα προσδιορισμού αλληλουχίας», τονίζει ο ΠΟΥ στο τεχνικό έγγραφο.
«Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι και/ή κατά την άφιξή τους και τη χρήση τεστ SARS-COV-2 ή την επιβολή καραντίνας σε διεθνείς ταξιδιώτες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων», λέει ο ΠΟΥ στις ταξιδιωτικές συστάσεις του.
Τουλάχιστον 56 χώρες έχουν ανακοινώσει έως τις 28 Νοεμβρίου την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων που στοχεύουν στο να καθυστερήσουν την εισαγωγή της Όμικρον, σημείωσε ο Οργανισμός.
«Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά με τους κινδύνους, χρονικά περιορισμένα και πρέπει να εφαρμόζονται με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των επιβατών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών», γράφει ο ΠΟΥ.
Υπενθυμίζει, επίσης, ότι «τα απαραίτητα διεθνή ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών και έκτακτης ανάγκης ταξιδιών, των επαναπατρισμών και των αερομεταφορών ειδών πρώτης ανάγκης, πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα».
Μπουρλά: Εμβόλιο και σε 100 μέρες αν χρειαστεί
Tην πεποίθηση πως η Pfizer είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα παραλλαγμένο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον μέσα σε εκατό μέρες, αν χρειαστεί, εξέφρασε στο μεταξύ ο Άλμπερτ Μπουρλά. Ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας δήλωσε πως ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της κάθε μετάλλαξης παραμένει ο εμβολιασμός.
Ο κ. Μπουρλά παράλληλα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ποσότητα του αντιικού χαπιού που μπορεί η Pfizer να παράγει.
«Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μια παραλλαγή, όπως η Όμικρον. Από τις μελέτες που έχουμε κάνει για τις Βήτα και Δέλτα, έχουμε θεσπίσει μια προσέγγιση για την ανάπτυξη και παραγωγή παραλλαγμένων εκδόσεων του εμβολίου μας σε περίπου 100 μέρες, αν χρειαστεί, οι οποίες θα τίθενται προς έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές» είπε αρχικά σε ανάρτησή του στο Twitter.
Και συνέχισε: «Ακόμα πιστεύουμε, ωστόσο, πως η καλύτερη προστασία απέναντι στην εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και οποιασδήποτε νέας παραλλαγής που μπορεί να εμφανιστεί, είναι ο πλήρης εμβολιασμός και ο ενισχυτικός εμβολιασμός όλων των επιλέξιμων ατόμων».
We are prepared to tackle a variant like Omicron. From studies of the Beta & Delta variants, we established an approach to develop and produce variant versions of our vaccine in ~100 days, if needed, and subject to regulatory approval.
— Albert Bourla (@AlbertBourla) November 30, 2021
Τι είπε για το αντιικό φάρμακο
Still, we believe that the best hedge against spread of the Omicron variant and any new variant that may emerge is getting all eligible people fully vaccinated and boosted, as recommended.
— Albert Bourla (@AlbertBourla) November 30, 2021
Στο σχόλιό του για το αντιικό φάρμακο, είπε: «Παράλληλα, εάν εγκριθεί, είμαστε βέβαιοι ότι η αντιική θεραπεία μας, που λαμβάνεται από το στόμα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας της νόσου και αναμένουμε πως μπορούμε να παραδώσουμε χάπια για 80 εκατομμύρια θεραπείες, σε σχέση με την αρχική μας εκτίμηση για 50 εκατομμύρια. Προχωράμε μπροστά και συνεχίζουμε να ακολουθούμε την επιστήμη στον διαρκή αγώνα μας κατά της πανδημίας».
ΠΟΥ: Αναμένονται κρούσματα σε εμβολιασμένους - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος
Τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε νέα ανακοίνωση μέσα από την οποία ανέφερε πως το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.
«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ. «Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.
Ωστόσο, ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία. «Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr