Λαγουβάρδος για «ανώνυμη» κακοκαιρία στο ethnos.gr: Λάθος που δε δόθηκε όνομα στο τελευταίο βαρομετρικό χαμηλό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
H τελευταία κακοκαιρία που έκπληξε με σφοδρότητα τη δυτική και κεντρική Ελλάδα το διάστημα 9-12 Δεκεμβρίου 2021 πέρασε στην ιστορία για τον τραγικό απολογισμό της απώλειας μιας ζωής, τις τεράστιες ζημιές στις δημόσιες υποδομές, σε σπίτια και σε επιχειρήσεις αλλά και για τα υψηλά ύψη χιονιού και βροχής που ήταν από τα υψηλότερα των τελευταίων 17 ετών.
Παρότι επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για τον καιρό, το συγκεκριμένο βαρομετρικό δεν είχε όνομα και μάλιστα όταν χρειάστηκε να γίνει αναφορά σε αυτό αναφέρθηκε ως "ανώνυμη κακοκαιρία".
Τι ακριβώς συνέβη και δεν ονοματοδοτήθηκε το συγκεκριμένο βαρομετρικό; Υποτιμήθηκε η δύναμη του φαινομένου; Υπήρξε ολιγωρία ή πάμε σε κατάργηση των ονοματοδοτήσεων;
«Πέρασε λάθος μήνυμα στου πολίτες»
Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον μετεωρολόγο του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο ο οποίος δήλωσε: "Η προσωπική μου άποψη είναι πως έπρεπε να δοθεί όνομα στη συγκεκριμένη κακοκαιρία. Ήταν λάθος να μην ονοματοδοτηθεί. Η ονοματοδοσία των έντονων καιρικών φαινομένων είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία την οποία ξεκίνησε και λειτούργησε η μονάδα meteo.gr / EAA από το 2017 ως το Σεπτέμβριο του 2021 και οι πολίτες την έχουν αποδεχτεί. Καλό είναι λοιπόν να μην μπερδεύουμε τον κόσμο και να μην δίνουμε λάθος μηνύματα . Φάνηκε σαν να υποτιμήθηκε η κατάσταση, ενώ στην πραγματικότητα δικαιώθηκαν απόλυτα όλες οι προγνώσεις που είχαμε κάνει. Είναι κρίμα να έχεις μία καλή πρόγνωση και να μην την αξιοποιείς κατάλληλα επικοινωνιακά. Σημειώθηκαν ακραία φαινόμενα βροχόπτωσης και μάλιστα στα ήδη κορεσμένα εδάφη από την προηγούμενη κακοκαιρία προ περίπου δύο εβδομάδων. Υπό αυτή την έννοια έπρεπε να είχε δοθεί όνομα και στην προηγούμενη κακοκαιρία. Πέρασε λάθος μήνυμα στου πολίτες. Έπρεπε να είχε δοθεί όνομα και στο προηγούμενο βαρομετρικό χαμηλό και φυσικά και σε αυτό όπου είχαμε έναν νεκρό και ακραίες τιμές".
Οι νονοί των βαρομετρικών
Ο Κώστας Λαγουβάρδος ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας του Αστεροσκοπείου Αθηνών που το 2017 ξεκίνησε την ονοματοδοσία των βαρομετρικών χαμηλών έτσι ώστε να γίνεται αμεσότερη και γρηγορότερη η επικοινωνία με το ευρύ κοινό ακολουθώντας μία πρακτική που είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το εγχείρημα τους παρότι αρχικά αποδοκιμάστηκε και λοιδορήθηκε από ορισμένους μετεωρολόγους, στην πράξη αποδείχτηκε μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία με ευεργετικά αποτελέσματα στην επικοινωνία αλλά και στην αναφορά των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Πείστηκαν και οι δύσπιστοι
Τόσο οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, όσο οι φορείς αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα τη σοβαρότητα της επερχόμενης κακοκαιρίας και να έχουν άμεση και έγκυρη ενημέρωση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που είναι και ένα από τα ζητούμενα στον τομέα της προετοιμασίας, της προφύλαξης και της πολιτικής προστασίας.
Μετά από μία τετραετία επιτυχημένων προγνώσεων και εκτιμήσεων η ονοματοδοσία των βαρομετρικών χαμηλών έπεισε και τους πιο συντηρητικούς και δύσπιστους μετεωρολόγους πως είναι μία χρήσιμη διαδικασία.
Υιοθετήθηκε από την Ε.Μ.Υ.
Έτσι η διαδικασία της ονοματοδοσίας υιοθετήθηκε επίσημα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.)
Μάλιστα από τον Σεπτέμβριο του 2021 η Ε.Μ.Υ. ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη της ονοματοδοσίας σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ.
Η ανακοίνωση του meteo.gr που κρατάει αποστάσεις
Δεν είναι επίσης τυχαία και η ανακοίνωση που έγινε από το meteo.gr, δηλαδή από την ομάδα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σχετικά με τη μη ονοματοδοσία της τελευταίας κακοκαιρίας η οποία με προσεκτική διατύπωση διαχώρισε τη θέση της από το γεγονός πως δεν ονοματοδοτήθηκε η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα το διάστημα 10-12 Δεκεμβρίου. Με την αναφορά της διαχώρισε τη θέση της από το γεγονός ότι έμεινε στην ανωνυμία το τελευταία βαρομετρικό: "Αξίζει να σημειωθεί ότι η κακοκαιρία δεν ονοματοδοτήθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) η οποία κι έχει αναλάβει τη διαδικασία αυτή από το φετινό φθινόπωρο στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας με τις αντίστοιχες μετεωρολογικές υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ μέσω της ευρωπαϊκής υπηρεσίας EUMETNET. Μέχρι το Σεπτέμβριο, η ονοματοδοσία των κακοκαιριών που πλήττουν τη χώρα μας γινόταν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr το οποίο και ξεκίνησε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τον Ιανουάριο του 2017. Η σημασία της ονοματοδοσίας και η συμβολή της στην εγρήγορση της πολιτείας και των πολιτών αποτέλεσε και αντικείμενο πρόσφατης δημοσίευσης της μονάδας ΜΕΤΕΟ στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Atmosphere”. αναφέρει η ανακοίνωση του meteo.gr.
Θα έρθει η Κάρμελ, αλλά πότε;
Σύμφωνα με τα ονόματα που έχουν προκριθεί από τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, η επόμενη σοβαρή κακοκαιρία, όταν αυτή συμβεί, θα ονοματοδοτηθεί ως "Κάρμελ" αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία της φύσης αλλά και τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων της Ε.Μ.Υ.
Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή ο Σωκράτης Φάμελλος με άνω του 50% - «Δεν θα ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο», λένε από τον Πολάκη
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr