Νέα μέτρα φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον: Rapid test για εμβολιασμένους Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Όμικρον, η οποία διασπείρεται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη, ανησυχούν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους. Για το λόγο αυτό, η χώρα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για λήψη και νέων μέτρων ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει την Τρίτη, σε μία σύσκεψη στην οποία αναμένεται να αποφασιστούν νέα μέτρα, που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, μπορούν να εφαρμοστούν τόσο πριν την περίοδο των Χριστουγέννων, όσο και μετά.
Όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο OPEN, το μέτρο που φαίνεται πως έχει κλειδώσει είναι η υποχρέωση και τον εμβολιασμένων πολιτών να κάνουν rapid test προκειμένου να μπουν σε ένα κλειστό χώρο και να διασκεδάσουν την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την πρώτη ημέρα του έτους.
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αναχαιτίσει τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού τις μέρες των γιορτών και τα μέτρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη στο OPEN, θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη και πιθανότατα αύριο. Το rapid, με άλλα λόγια, θα είναι υποχρεωτικό ακόμα και για εκείνους που έχουν κάνει το εμβόλιο και φυσικά για τους ανεμβολίαστους.
Υπενθυμίζεται όμως ότι το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι τα rapid test, όπου αυτά είναι υποχρεωτικά για είσοδο, δεν θα χορηγούνται από το κράτος αλλά θα πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες. «Εάν κριθεί απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το μετρό, θα το επιβαρύνεται ο πολίτης που θα χρειαστεί να επισκεφθεί χώρους όπου θα πρέπει να προσκομίσει τεστ», δήλωσε.
Την ίδια ώρα στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για υποχρεωτικό τέστ για όλους, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. «Το να μπορέσουμε κάποια στιγμή και σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους να βρούμε μία συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε και θα το συζητήσουμε», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Την ίδια στιγμή, λόγω Χριστουγέννων υπάρχει ετοιμότητα για την αύξηση των ελέγχων σε εστίαση και διασκέδαση, τον περιορισμό του ποσοστού πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς στους δρόμους.
Μεγάλη ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον - Τα συμπτώματα
Ιδιαίτερα επιθετική ακόμα και σε εκείνους που έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό φαίνεται πως είναι η μετάλλαξη Όμικρον καθώς μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες από την εμφάνισή της οι επαναμολύνσεις έχουν εκτοξευτεί από το 1% σε 8-9%. Ήδη στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά τουλάχιστον 26 μολύνσεις από τη νέα παραλλαγή του ιού.
Η μετάλλαξη Όμικρον εμφανίζεται ύπουλα και παρουσιάζει συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα του απλού κρυολογήματος, όπως εξήγησε στην εκδήλωση της ιατρικής σχολής Αθηνών για την εξέλιξη της πανδημίας, ο καθηγητής Νίκος Σύψας. Τέτοια συμπτώματα είναι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας και καταρροή.
Η Όμικρον διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε δύο ημέρες
Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη «Όμικρον» κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας. «Το θέμα της μεταδοτικότητας έχει διευκρινιστεί», είπε. «Έχει αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε δύο ημέρες. Και οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά ηπιότερα, ανέφερε. Επίσης, άτομα που έχουν νοσήσει μπορεί να επαναμολυνθούν».
Περιορισμένα είναι τα δεδομένα για την βαρύτητα της νόσου. Υπάρχει είπε η καθηγήτρια συγκρατημένη αισιοδοξία από στοιχεία που έρχονται από την Ν. Αφρική. Τα άτομα που εισάγονται στο Νοσοκομείο είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και η θνητότητα μικρή σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Ερωτηματικό μπαίνει αν αυτά θα ισχύσουν για τα κράτη της Ευρώπης ,καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει ο ιός σε μεγαλύτερα των 50 ετών άτομα.
Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Όμικρον είπε ότι σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού.
Μεγάλη ανάγκη για εμβολιασμό
Οι ειδικοί επισημαίνουν για ακόμα μία φορά την ανάγκη εμβολιασμού.«Ένας εμβολιασμένος έχει 11 φορές μικρότερη πιθανότητα να νόσησει και 14 φορές μικρότερη πιθανότητα να χάσει τη ζωή του από κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί», σημείωσε η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Παγώνα Λέχου.
Το 50% των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης, έχει εμβολιαστεί, και το 23% έχει προγραμματίσει το ραντεβού του» όμως για τους άνω των 60 υπάρχει ακόμη δρόμος. « Όλοι οι άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί να πάνε να εμβολιαστούν τώρα πριν μας προλάβει η όμικρον με την μεγάλη της διασπορά» επεσήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr