Πρύτανης ΑΠΘ για μετάλλαξη Όμικρον: Πρωτοποριακή μέθοδος για να εντοπίζεται την ίδια κιόλας ημέρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα έχει πολύ σύντομα αίσια έκβαση η πρωτοποριακή μέθοδος που αναπτύσσει εδώ και λίγες μέρες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εντοπίζεται άμεσα, ακόμα και την ίδια μέρα, αν προσβλήθηκε από τη μετάλλαξη Όμικρον κάποιος ασθενής με κορονοϊό, εμφανίσθηκε στο ethnos.gr ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου.
Όπως αναφέρει, τώρα εξετάζεται το θετικό δείγμα με μετάλλαξη Όμικρον, που έφτασε στα εργαστήρια του ΑΠΘ από την Αθήνα και πολύ σύντομα η ερευνητική ομάδα θα έχει τα αποτελέσματα, τα οποία θα μπορεί να ανακοινώσει.
«Χθες, σήμερα και αύριο "σταντάρεται" το υλικό, στο οποίο ξέρουμε ότι υπάρχει η μετάλλαξη Όμικρον και έφτασε σε εμάς από την Αθήνα. Πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρωτοποριακή προσπάθεια της ομάδας μας θα έχει αίσιο αποτέλεσμα», τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Να σημειωθεί ότι όπως στον εντοπισμό όλων των μεταλλάξεων, έτσι και στη μετάλλαξη Όμικρον, απαιτούνται λίγες ημέρες, μέχρι να ακολουθηθεί η απαραίτητη διαδικασία και η αλληλουχία και να διαπιστωθεί, αν ο ασθενής προσβλήθηκε από αυτήν.
Αργή αποκλιμάκωση
Σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, με βάση την επιδημιολογική εικόνα που δείχνουν οι μετρήσεις στα λύματα, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι παρατηρείται μία συνεχής αποκλιμάκωση, ωστόσο, αυτή γίνεται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. «Δυστυχώς, ακόμα το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει στα ύψη. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε όλοι μας πολύ προσεκτικοί. Ιδίως τώρα που αναμένουμε να έρθει η μετάλλαξη Όμικρον. Η τελευταία επέρχεται και αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες», αναφέρει ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της ανησυχίας που πρέπει να προκληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε στο ethnos.gr ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τρεις πυλώνες, τους οποίους ήδη συζητάει η επιστημονική κοινότητα. «Θα πρέπει να δούμε τη συμπεριφορά της μετάλλαξης Όμικρον σε σχέση με τη νοσηρότητα και τη θνητότητα των ανεμβολίαστων, καθώς και το επίπεδο προστασίας που δημιουργεί η τρίτη δόση του εμβολίου στην κοινωνία απέναντι στη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Επίσης, είναι σημαντικό να εξεταστεί ο ρόλος της Όμικρον στις επαναλοιμώξεις, δηλαδή ποια συμπεριφορά θα έχει σε αυτές», τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Τέλος, ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση και ιδίως την περίοδο των γιορτών θα πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπεριφορά μας στις κοινωνικές συναναστροφές μας και να προχωρούμε από μόνοι μας σε ένα rapid test, πριν πάμε σε κάποιο γιορτινό τραπέζι. «Θα πάω στο σπίτι ενός φίλου μου, ο οποίος με κάλεσε για γιορτινό τραπέζι; Για ποιο λόγο να μην έχω κάνει ένα rapid test πριν πάω; Έτσι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μία νέα διασπορά του ιού», υπογραμμίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr