Νέα μέτρα: Σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης - Μέχρι τα μεσάνυχτα και χωρίς μουσική εστίαση και ψυχαγωγία - Πώς θα γίνει το ρεβεγιόν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Με την πανδημία του κορονοϊού να επελαύνει και τη μετάλλαξη Όμικρον να εξελίσσεται σε καταιγίδα σπάζοντας το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων η κυβέρνηση αποφάσισε κατόπιν σχετικής εισήγησης να αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό της αυστηροποιώντας και θέτοντας σε ισχύ νωρίτερα τα νέα μέτρα που αρχικά θα είχαν εφαρμογή για τις 3 Ιανουαρίου και έτσι από το πρωί της Πέμπτης η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχτεί το 2022 με περιορισμούς που αλλάζουν πλήρως το εορταστικό σκηνικό που συνηθίζεται για αυτές τις ημέρες.
Για ακόμα μια χρονιά το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν δε θα έχει τις ελευθερίες που οι περισσότεροι ήταν εξοικειωμένοι και έτσι από τις 6.00 της 30ης Δεκεμβρίου έως και τις 16 Ιανουαρίου - σε πρώτη φάση - η εστίαση και η ψυχαχωγία θα κλείνουν τα μεσάνυχτα, με εξαίρεση την παραμονή Πρωτοχρονιάς όπου θα υπάρχει δίωρη παράταση, και θα λειτουργούν όλες τις ώρες μόνο για καθήμενους εμβολιασμένους και χωρίς μουσική.
«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά βάση νοσηλεύονται συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη Δέλτα και αναφερόμαστε σε νοσηλείες που είναι σοβαρές και σε μεγάλο βαθμό αναφέρονται σε σοβαρές νοσηλείες και σε νοσηλείες σε ΜΕΘ. Στην κοινότητα φαίνεται πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι η κυρίαρχη τόσο αναφορικώς με τα κρούσματα που είδαμε χθες και θα δούμε και σήμερα που δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον πλέον κυριαρχεί. Επειδή όμως το ΕΣΥ ακόμα πιέζεται από τη Δέλτα πρέπει να εκτιμήσουμε όλους τους παράγοντες ώστε να μπορεί το ΕΣΥ να συνεχίζει να ανταπεξέρχεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την ανακοίνωση των μέτρων.
Ρεβεγιόν μέχρι τις 2 χωρίς μουσική
Συνοπτικά τα νέα μέτρα:
- Η διασκέδαση να λειτουργεί έως τις 00.00, αποκλειστικά εμβολιασμένους, χωρίς δυνατότητα ορθίων και εως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι. Σημειώνεται πως απαγορεύεται και η μουσική. Μόνο την παραμονή της πρωτοχρονιάς τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μέχρι τις 2 αλλά με όλες τις ισχύουσες απαγορεύσεις.
- Αναφορικά με τα γήπεδα η πληρότητα να πέσει στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
- Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.
- Αύξηση της τηλεργασίας στο 50%
- Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο η οποία θα γίνεται ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση.
- Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν
«Για τα τραπέζια που θα γίνουν τη πρωτοχρονιά, να κάνουν όλοι τεστ πριν από αυτά, και όσοι αισθάνονται ότι μπορεί να έχουν νοσήσει και έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα, να μη δουν τους δικούς τους. Παράλληλα, απαγορεύονται τα πάρτι για να αποφευχθεί η διασπορά», ανέφερε σχετικά με το ρεβεγιόν ο κ. Πλεύρης.
Σε σχέση με τη λειτουργία της διασκέδασης και της εστίασης την Πρωτοχρονιά εξήγησε πως «ειδικώς για το ρεβεγιόν το ωράριο θα είναι μέχρι τις 02.00 με όλες τις άλλες απαγορεύσεις να ισχύουν και για το ρεβεγιόν».
Προαναγγελία ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις που ουσιαστικά «κλείνουν»
Με την ανακοίνωση των νέων αυστηρότερων μέτρων που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και τα οποία τίθενται σε ισχύ από τις 06.00 της Πέμπτης, η απαγόρευση της μουσικής αλλά και το μειωμένο ωράριο μέχρι τα μεσάνυχτα δημιουργεί τεράστια ανησυχία στους κλάδους που πλήττονται άμεσα με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει επιστροφή των αναστολών συμβάσεων και του επιδόματος των 534 ευρώ, στοχευμένα σε επιχειρήσεις όπως μπαρ και κέντρα διασκέδασης.
Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Γιάννης Φώσκολος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, υπάρχει εισήγηση του οικονομικού επιτελείου να επιστρέψουν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας στοχευμένα για κλάδους που ουσιαστικά «κλείνουν» και όχι οριζόντια.
Αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρχει συγκεκριμένη κρατική εντολή αλλά θα αφορά σε επιχειρήσεις που λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται, η οικονομική τους συρρίκνωση είναι τέτοια που ισοδυναμεί με αναστολή λειτουργίας.
Στόχος είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και γι' αυτό στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν άμεση επαναφορά της ενίσχυσης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το μοντέλο που αναμένεται να ακολουθηθεί είναι το ίδιο με το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή θα υπάρχει αποζημίωση ειδικού σκοπού 17,8 ευρώ / ημέρα αναστολής.
Παράλληλα θα υπάρχει ενεργό και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο παρατείνεται μέχρι τα τέλη Μαρτίου και στο οποίο εντάσσονται εργαζόμενοι με πρόσληψη έως 31/10/21.
Σταϊκούρας: Τα γρήγορα αντανακλαστικά πρέπει να υπάρχουν στην αναστολή εργασίας
Την ίδια ώρα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης που ζητεί η αγορά (μείωση ενοικίων, περαιτέρω μείωση ΦΠΑ κτλ) ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των θέσεων εργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα μπορούσαν να επιστρέψουν είναι οι αναστολές και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. «Τα γρήγορα αντανακλαστικά πρέπει να υπάρχουν στην αναστολή εργασίας. Για τα υπόλοιπα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση» ανέφερε.
Όσον αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί κι άλλο το ποσό της επιστροφής των ενισχύσεων μέσα στο 2022, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση, έχουμε μάθει να μην αποκλείουμε τίποτα».
Επαγγελματίες εστίασης: Η κυβέρνηση ενοχοποιεί τον κλάδο
Την ίδια ώρα σε ανακοίνωσή του ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης κατηγορεί την κυβέρνηση για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού. Ο επαγγελματίες της εστίασης αναφέρουν ότι «η εστίαση ενοχοποιείται για μια ακόμη φορά και καλείται να "ξαναπληρώσει το μάρμαρο"», και συνεχίζουν: «Σε μια κομβική στιγμή για την εξέλιξη του covid στην χώρα μας, η κυβέρνηση στοχοποιεί και παρουσιάζει τον κλάδο μας ως τον ένοχο της διασποράς. Υπάρχει διάχυτη στη κοινωνία η απορία: οι σαρδέλες στα ΜΜΜ δεν κολλάνε, δεν διασπείρουν;
Η κυβέρνηση είχε δυο χρόνια περιθώριο να θωρακίσει το ΕΣΥ και να διαχειριστεί το θέμα των συγκοινωνιών. Δεν το έκανε! Αντιθέτως στον νέο προϋπολογισμό είδαμε περικοπές στον τομέα της υγείας. Επίσης δεν έγινε η παραμικρή ενίσχυση στο στόλο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το θέμα λοιπόν θα "επιλυθεί" κλείνοντας για μια ακόμη φορά την εστίαση.
Έχουμε ξαναπεί ότι βάλαμε πλάτη στα δύο πρώτα lockdown στερούμενοι του δικαιώματός μας στην εργασία και σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Το κάναμε από κοινωνική ενσυναίσθηση κι ευθύνη. Η κυβέρνηση μάς καλεί εκ νέου να λειτουργήσουμε τρεις ώρες στην πραγματικότητα, 21.00 - 24.00, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα τα συσσωρευμένα χρέη της τελευταίας διετίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι επιχειρήσεις μας δεν είναι βιώσιμες κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αναρωτιόμαστε: μήπως έχει μπει σιωπηλά σε εφαρμογή η έκθεση Πισσαρίδη που θεωρεί όλες τις μικρές επιχειρήσεις βαρίδι για την ελληνική οικονομία; Θυμίζουμε πως το 84% των επιχειρήσεων του κλάδου μας είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 15 εργαζόμενοι).
Προφανώς στην κυβέρνηση διέφυγε ότι στην απεργία της 16ης Νοέμβρη, έκλεισε το 95% των καταστημάτων. Να είστε σίγουροι -κύριοι της κυβέρνησης- πως η κήρυξη και πραγματοποίηση της απεργίας της 16ης Νοεμβρίου δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων βρίσκεται στις επάλξεις για νέες και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Τέλος να τονίσουμε πως αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του προγράμματος εμβολιασμού, σε καμία περίπτωση όμως δεν δεχόμαστε την εργαλειοποίηση του κλάδου μας και την ανάδειξη του σε μοχλό πίεσης προς την κοινωνία».
Μετά από διαβούλευση του συντονιστικού του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης τα αιτήματά του κλάδου διαμορφώνονται ως εξής:
- Όχι στον κοινωνικό διαχωρισμό και αυτοματισμό.
- Δωρεάν rapid και pcr για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους κι ανεμβολιαστους, όπως όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
- Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
- Συνέχιση επιδότησης ενοικίου.
- Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών και τελών για τραπεζοκαθίσματα για το 2020 και το 2021.
- Διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν συνέπεια των lockdown από τις 3 Μαρτίου του 2020 μέχρι σήμερα.
- Επανατοποθέτηση αδιάθετων κονδυλίων στην αγορά με νέα ευέλικτα προγράμματα στήριξης.
Έλενα Ακρίτα: «Αν ο Παύλος Πολάκης εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραιτηθώ και θα παραδώσω την έδρα»
e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr