Μεγάλη ανησυχία για τα Γρεβενά: Στο «κόκκινο» η διασπορά της Όμικρον
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τεράστια ανησυχία προκαλεί στον ιατρικό κόσμο των Γρεβενών η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ακόμα και στις ιδιαίτερα κρίσιμες ηλικίες, καθώς και με το γεγονός ότι παρατηρείται σχετική αδιαφορία στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες.
Ειδικότερα και όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών, Δημήτρης Ψευτογκάς, η μεγάλη προσέλευση επισκεπτών στην περιοχή, κυρίως από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί τεράστια διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον και ο αριθμός των κρουσμάτων μέσα σε λίγες μέρες να χτυπήσει «κόκκινο».
Είναι αξιοσημείωτο ότι ανήμερα των Χριστουγέννων η περιοχή των Γρεβενών κατέγραψε μόλις 13 κρούσματα, ο αριθμός των οποίων στις 3 Ιανουαρίου έφτασε τα 125 και στις 4 Ιανουαρίου τα 92. Μάλιστα, ο κ. Ψευτογκάς υποστηρίζει ότι πολύ σύντομα ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή θα ξεπεράσει τα 200 ημερησίως.
«Πάντοτε στην περιοχή μας έρχεται πολύς κόσμος κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Έχουμε ισχυρές παροικίες Γρεβενιωτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά κι ένα πολύ οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, τη Βασιλίτσα. Το ίδιο συνέβη και φέτος, με αποτέλεσμα να υπάρξει τεράστια διασπορά του ιού και να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα… τσουνάμι. Όταν δε γίνονται σωστοί έλεγχοι στις πόλεις, θα μπορέσουν να γίνουν στο βουνό;», λέει ο κ. Ψευτογκάς.
«Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται»
Κατά τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών, αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι οι πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα την υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον, γεγονός που φαίνεται ξεκάθαρα από την ελλιπή τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας αλλά και από τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ακόμα και στις κρίσιμες ηλικίες.
«Το ποσοστό του εμβολιασμού στους ενήλικες αυτήν τη στιγμή δεν ξεπερνάει το 67%. Είμαστε μία περιοχή με περίπου 30.000 κατοίκους, εκ των οποίων τις δύο δόσεις έχουν κάνει οι 18.000 και την τρίτη δόση οι 12.000. Μάλιστα, ανεμβολίαστο είναι περίπου το 30% των ανθρώπων ηλικίας πάνω από 75 έτη. Η ανησυχία μας είναι πολύ μεγάλη, αφού βλέπουμε να υπάρχει μία αίσθηση στην κοινωνία ότι, εφόσον έκανα το καθήκον μου, έκανα, δηλαδή δύο δόσεις του εμβολίου, δε χρειάζεται να πάρω ατομικά μέτρα προστασίας, δε χρειάζεται να φορά μάσκα και γενικώς προσέχω λιγότερο. Από την αρχή τα επισημάναμε στον πληθυσμό, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Απορώ, πώς κάποιοι συνάδελφοι λένε ότι δε χρειάζονται οι μάσκες. Αυτές οι παλινωδίες δε βοηθούν στη συνολική σωστή αντιμετώπιση της πανδημίας», τονίζει ο κ. Ψευτογκάς.
Τέλος, κατά τον ίδιο, στη μεγαλύτερο μεταδοτικότητα του κορονοϊού στην περιοχή των Γρεβενών συμβάλει και το τοπικό κλίμα. «Στην περιοχή μας κάνει πολύ κρύο, επικρατεί υγρασία κι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα νοικοκυριά καίνε ξηρά καύσιμα, για να ζεσταθούν. Έχει αποδειχθεί ότι οι ρύποι από αυτά αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για τους πνεύμονες και αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού. Όταν δε φοράμε μάσκα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα», σημειώνει ο κ. Ψευτογκάς.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr