Κορονοϊός: Εφαρμογή ηχογραφεί το βήχα για να βγάλει συμπεράσματα για την εξέλιξη της νόσου – Ξεκινά πιλοτικά στο ΑΧΕΠΑ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πολύτιμα συμπεράσματα για την εξέλιξη της νόσου Covid-19 αναμένεται να συλλεχθούν από την πρωτοποριακή μέθοδο smarty4covid ερευνητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά από την ερχόμενη εβδομάδα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τη μέθοδο ο ασθενής λέει τρεις φορές την ίδια πρόταση, όπως -για παράδειγμα- «η φωνή μου έχει δύναμη στην πανδημία», στη συνέχεια παίρνει βαθιές ανάσες, βήχει δυο- τρεις φορές κι αμέσως μετά ανασαίνει κανονικά για τριάντα δευτερόλεπτα. Ήδη οι νοσηλευτές μπήκαν στους θαλάμους με τάμπλετ, κατέγραψαν απαντήσεις και ηχογράφησαν τον βήχα και τις ανάσες των ασθενών.
«Η εφαρμογή βασίζεται στο γεγονός ότι η φωνή μάς παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας μας και πιο συγκεκριμένα σχετικά με τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, το οποίο προφανώς συνδέεται άμεσα με την Covid-19», εξηγεί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», μια εκ των εμπνευστών της εφαρμογής και βασική ερευνήτρια Κωνσταντία Ζαρκογιάννη, διδάκτωρ μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ΕΔΙΠ στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.
Το ερευνητικό έργο, που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας, ξεκίνησε στη διάρκεια του πρώτου lockdown. Οι ερευνητές, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες κινητής υγείας και τεχνητής νοημοσύνης, εντοπίζουν παθολογικά μοτίβα σε ηχητικές καταγραφές φωνής, βήχα και αναπνοής, με στόχο να αναδείξουν κάποιους βιοδείκτες, οι οποίοι έχουν υψηλή προγνωστική αξία σχετικά με την εξέλιξη της νόσου.
Έχοντας περάσει από όλα τα επιστημονικά συμβούλια και λαμβάνοντας τις απαραίτητες εγκρίσεις, έγιναν ήδη οι δοκιμαστικές ηχογραφήσεις και οι νοσηλεύτριες -παρά τον φόρτο εργασίας- τις επόμενες ημέρες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, καταγράφοντας βήχα και ανάσες. «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που επέφερε η πανδημία, έθεσε στο επίκεντρο τη συνεισφορά της έρευνας και τη συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων. Με αυτή την πεποίθηση, ως επιστήμονες νοσηλευτές που εργαζόμαστε σε ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας, δεν μπορούσαμε παρά να προσφέρουμε τη συνεργασία μας σε κλινικό επίπεδο στους ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη διεξαγωγή της αξιόλογης αυτής ερευνητικής προσπάθειας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ Χριστίνα Δημόνη, Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc Κλινικής Νοσηλευτικής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ.
Σημειώνει, επίσης, πως αυτή η συνεργασία πραγματοποιείται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ωστόσο αυτό που τούς δίνει κουράγιο είναι η πίστη στα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και η χαρά της δημιουργικής συνεργασίας με ερευνητές ενός γνωστικού πεδίου που φαίνεται πως έχει να προσφέρει πολλά στη βελτίωση της φροντίδας υγείας.
Βήχουμε στο κινητό και ...ηχογραφούμε και από το σπίτι
Η ερευνά κινείται και σε δεύτερο άξονα, με σκοπό να συλλέξουν οι ειδικοί δεδομένα και από τους πολίτες που βρίσκονται στο σπίτι τους, είτε νοσούν είτε όχι. Μπορεί, λοιπόν, ο καθένας να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.smarty4covid.org και από τον καναπέ του να απαντήσει σε σύντομες ερωτήσεις αλλά και να κάνει μόνος του τις ηχογραφήσεις από το κινητό του τηλέφωνο.
«Είναι ξεκάθαρες οι οδηγίες στη ιστοσελίδα και μπορεί ο καθένας, μπαίνοντας στην εφαρμογή, να συμμετάσχει ακολουθώντας απλά βήματα. Δεν έχει παρά να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με δημογραφικά στοιχεία, όπως ύψος, βάρος, ηλικία, φύλο, αν έχει υποκείμενα νοσήματα, αν υπάρχουν δυσκολίες στο να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες ή -για παράδειγμα- αν είναι καπνιστής. Επίσης, αν υπάρχουν συμπτώματα, δηλαδή να καταγραφούν οι τυχόν παράγοντες που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και στη συνέχεια, με το κινητό του, να ηχογραφήσει τον βήχα του, την ανάσα και τη φωνή του», δηλώνει η κ. Ζαρκογιάννη.
Οι ερευνητές παροτρύνουν τους πολίτες να κάνουν το τεστ από το σπίτι τους, με απώτερο στόχο να τους δοθεί μια εκτίμηση, όσον αφορά τη βαρύτητα της κατάστασης στην περίπτωση που νοσούν κι αν χρειαστεί να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους ή ακόμη και να νοσηλευτούν.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η εφαρμογή δεν αντικαθιστά τον γιατρό ούτε τις οδηγίες του, αλλά η συμμετοχή -και μάλιστα με συχνότητα καθημερινή ή μέρα πάρα μέρα- είναι σημαντική, ώστε να υπάρχει μια ιστορικότητα, να βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα αλλά και να βοηθηθούν τόσο το ιατρικό προσωπικό όσο και οι ίδιοι οι ασθενείς να αυτοδιαχειρίζονται την υγεία τους.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr