Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε έρχεται κορύφωση στα κρούσματα – Στο τραπέζι νέα μέτρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Νέα μέτρα είναι στο τραπέζι καθώς ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού αλλά ιδιαίτερα λόγω των νοσηλειών από τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα. Η αύξηση έως και 50% στις εισαγωγές ασθενών που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομεία όλης της χώρας, οδηγεί στα όριά του το ΕΣΥ καθώς οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τις 4.000.
«Είναι οι απλές κλίνες covid που έχουν μεγάλη αύξηση προσέλευσης ασθενών και νοσηλείας. Ήδη τα περιστατικά είναι πάρα πολύ αυξημένα, πάνω από 45% - 50% στις απλές κλίνες και αυτό βλέπουμε αυτή τη στιγμή και αυτό διαχειριζόμαστε…», είπε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις εντατικές που είναι ήδη γεμάτες με ασθενείς Δέλτα, χωρίς προς το παρόν να καταγράφονται βαριά περιστατικά της μετάλλαξης Όμικρον.
«Μέχρι στιγμής, νοσηλεύουμε στις μονάδες μας ακόμα Δέλτα και ελάχιστα Όμικρον, σχεδόν καθόλου…, οπότε θέλω να πιστεύω ότι και αυτοί που θα μπουν στο νοσοκομείο με Όμικρον και είναι εμβολιασμένοι θα κάτσουν 2-3 ημέρες να πάρουν την ενισχυτική θεραπεία και μετά θα γυρίσουν στο σπίτι τους», τόνισε από τη δική της πλευρά η Μαρία Θεοδωρακοπούλου, αντιπρόεδρος Εντατικής Θεραπείας.
Από τη δική του πλευρά ο πνευμονολόγος Γιώργος Μπουλμπασάκος σημείωσε: «καταλαβαίνω, όλοι το λέμε ότι η νόσος εκδηλώνεται ηπιότερα, αλλά θα σας πω κάτι θα συναντήσει στην πορεία ανεμβολίαστους όμως, μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρχει μία κινητικότητα στους νεαρούς, αλλά θα συναντήσει σε ένα δεύτερο χρόνο τους ανεμβολίαστους…τους ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, άρα και εκεί θα δημιουργηθούν διασωληνώσεις…».
Την ίδια ώρα όμως προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον ο εντοπισμός στην Κύπρο νέας μετάλλαξης κορονοϊού, που ονομάστηκε DELTACRON. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, πρόκειται για παραλλαγή της Όμικρον σε στελέχη που έχουν γονιδιακό υπόβαθρο της μετάλλαξης Δέλτα και προκαλεί εντονότερα συμπτώματα.
«Η συχνότητα εύρεσης αυτών των στελεχών σε νοσηλευόμενους ήταν υψηλότερη παρά σε άτομα που δεν ήταν νοσηλευόμενοι. Άρα αυτό που μπορούμε να πούμε με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είναι ότι η συσχέτιση της DELTACRON και της πρόκλησης εντονότερων συμπτωμάτων της νόσου, που απαιτούν νοσηλεία δεν είναι τυχαία…», είπε ο Λεοντιος Κωστρίκης, καθηγητής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Κύπρου.
Πότε έρχεται η κορύφωση
Η κορύφωση του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου όπως επισημαίνουν οι ειδικοί ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες κάτω από τις 50.000 οφείλεται στα λιγότερα τεστ που γίνονται.
«50.000 για αρκετές ημέρες και μετά να δούμε μία αποκλιμάκωση η οποία όμως να μην οφείλεται στα λιγότερα τεστ… Περίπου στις 20 ή λίγο πριν τις 20 ίσως να δούμε μία αποκλιμάκωση, μία κορυφή, όχι αποκλιμάκωση…», είπε ο Γιώργος Ατσαλάκης
Στο τραπέζι νέα μέτρα
Με αυτά τα δεδομένα, στο τραπέζι της κυβέρνησης και των ειδικών είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 50 ετών, ο περιορισμός της πληρότητας των πελατών στην εστίαση, αλλά και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους των μαγαζιών.
Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:
- Επέκταση υποχρεωτικότητας για τους άνω των 50 ετών
- Περιορισμός της πληρότητας στην Εστίαση
- Αποκλεισμός ανεμβολίαστων και από ανοιχτούς χώρους εστίασης
«Όλα τα μέτρα εξετάζονται ανάλογα με τη φύση της πανδημίας. Εξαρτάται από την επιδημιολογική κατάσταση και πώς θα γίνει…», είπε ο γγ του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στο Open.
«Είναι τα μέτρα αυτά υπάρχουν στο τραπέζι…Διάφορα μέτρα υπάρχουν στο τραπέζι, ακόμα δεν έχει συνέλθει η επιτροπή για αυτά τα θέματα, πιθανότατα την άλλη εβδομάδα να γίνει κάτι τέτοιο…», είπε από τη δική του πλευρά ο Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος στο Open.
Αυτή την εβδομάδα πάντως, αναμένεται η απόφαση για τη λήξη του πιστοποιητικού για όλες τις ηλικίες 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Μέχρι τη Δευτέρα θα ανοίξουν άλλα 40.000 ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών, ενώ το Παίδων Πεντέλης θα γίνει εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά.
Επιστροφή στα θρανία: Έλλειψη από self test στα φαρμακεία
Μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί επισκέπτονται φαρμακεία προκειμένου να προμηθευτούν δωρεάν τα 5 σελφ τεστ, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία διάθεσης. Σε πολλές περιπτώσεις όμως φεύγουν άπραγοι καθώς παρατηρούνται ελλείψεις.
«Χθες τα διαθέσιμα αποθέματα που είχαμε στα φαρμακεία από τεστ εξαντλήθηκαν , σε κάποια και από νωρίς το πρωί. Θα πρέπει κάποιος γονιός που το άφησε τελευταία στιγμή να ψάξει σε αρκετά φαρμακεία για να βρει ή να φτάσει στην ανάγκη να αγοράσει 1 μόνο να το κάνει την Κυριακή και να πάει το παιδί τη Δευτέρα σχολείο», ανέφερε στο Open o Διονύσης Ευγενίδης, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Το πρώτο σελφ τεστ για να επιστρέψουν στις τάξεις υποχρεούνται να το κάνουν έως και 24 ώρες πριν το σχολικό κουδούνι της Δευτέρας. Με την Όμικρον να επελαύνει οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα παρατηρηθεί άνοδος κρουσμάτων και προειδοποιούν τους γονείς να περιορίσουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
«Να στείλουμε μήνυμα στους γονείς να μειώσουν δραστηριότητες στις απαραίτητες σχολεία και φροντιστήρια, να μειώσουν επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι», τόνισε στο Open ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.
«Τα κρούσματα θα αυξηθούν. Ειδικά το Σαββατοκύριακο που θα τεσταριστεί κόσμος για να πάει σχολείο, το βλέπουμε και σε άλλες χώρες», ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο Open.
Τα ανοιχτά σχολεία αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα και το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο προβλέπει περισσότερα τεστ από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
«Περιμένουμε κρούσμα και αύξηση τους. Με αυξημένο τεστινγκ επιτυγχάνουμε όπως υπέδειξε η επιτροπή είναι καταγραφή κρουσμάτων προστασία παιδιών, εκπαιδευτικών και συγγενικού περιβάλλοντος», σημείωσε μιλώντας στο Open η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή.
Σημείο τριβής και προβληματισμού ωστόσο φαίνεται πως εξακολουθεί να αποτελεί το ποσοστό 50% συν 1 που απαιτείται για να κλείνει ένα τμήμα.
«To 50 συν 1 δεν είναι υγειονομικό πρωτόκολλα, είναι εκπαιδευτικό. Έχει να κάνει με το Υπουργείο και πόσα παιδιά πρέπει να είναι στην τάξη για να λειτουργήσει το τμήμα εκπαιδευτικά», τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας κ. Χαράλαμπος Γώγος.
«Ίσως τα πρωτόκολλα θα πρέπει να επαναξιοολογηθούν και ιδιαίτερα το 50% συν 1», είπε από τη δική του πλευρά ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.
Με κάποιους ειδικούς να υποστηρίζουν ακόμη και τη παράταση του ανοίγματος των σχολείων.
«Με την παράταση της μίας εβδομάδας θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε τι γίνεται στις άλλες χώρες που άρχισαν νωρίτερα από 3/1 να δούμε τους δείκτες άλλη μία εβδομάδα να δώσουμε μια ανάσα στο υγειονομικό σύστημα», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Τζανάκης.
Η ΟΛΜΕ αντιδρά στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων και βρίσκει ανεπαρκή τα μέτρα. Τη Δευτέρα οι καθηγητές έχουν κηρύξει δίωρη στάση εργασίας 12 – 2 το μεσημέρι και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr