Θεσσαλονίκη: «Φράκαραν» τα κοιμητήρια στην Καλαμαριά - Αναμονή έως 10 μέρες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αναμονή επτά έως 10 μέρες για ενταφιασμό στα Κοιμητήρια Καλαμαριάς έφερε από την μια η απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να απαγορεύσει πριν 10 μέρες τις ταφές δημοτών άλλων δήμων στα δικά του Κοιμητήρια (Αναστάσεως του Κυρίου) και από την άλλη η αύξηση των ενταφιασμών κατά 25% στο δήμο Καλαμαριάς.
«Η αναμονή πλέον φτάνει τις επτά με 10 μέρες αυτό το διάστημα. Πάντα είναι "φουλαρισμένο" το κοιμητήριο μας και γίνονται εκταφές ανάλογα με τις ταφές που έχουμε. Το θέμα είναι ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε μια μεγάλη αύξηση των ταφών κατά 25%» δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου το 2019 πραγματοποιήθηκαν 649 ταφές και το 2021 ξεπέρασε τις 850. «Άρα είχαμε 200 ταφές παραπάνω. Σε ένα κοιμητήριο που έχει 2.700 θέσεις, καταλαβαίνετε είναι κρίσιμο το μέγεθος της αύξησης» πρόσθεσε ο κ. Δαρδαμανέλης.
Έρχεται μείωση του χρόνου ενταφιασμού
Σχολιάζοντας την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να σταματήσει να καλύπτει τις επιπλέον ανάγκες του δήμου Καλαμαριάς τόνισε ότι αυτό γιγάντωσε το πρόβλημα. Προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση η διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς φέρνει μια εισήγηση στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο η οποία προβλέπει την αλλαγή παραμονής των ενταφιασμένων από 4 χρόνια (τρία συν ένα χρόνο) που ισχύει σήμερα σε τρία χρόνια συν ένα εξάμηνο.
«Οπότε θεωρώ ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, καμία καθυστέρηση από την στιγμή της έγκρισης αρχικά από το δημοτικό συμβούλιο και στην συνέχεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης όπου θα περάσει γιατί είναι κανονιστική πράξη. Μετά την εφαρμογή της απόφασης θα επανέλθει η κανονικότητα η οποία σύντομα θα φέρει μια ισορροπία. Εκτιμούμε ότι από τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση».
Σημειώνεται ότι όλοι οι δήμοι είχαν έναν αριθμό κηδειών που πραγματοποιούσαν στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης. 160 κηδείες έκανε ο δήμος Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη και 110 οι υπόλοιποι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος. Αντίστοιχο πρόβλημα, ωστόσο, δεν παρατηρείται σε άλλους δήμους της πόλης δεδομένου ότι δεν είναι στον ίδιο βαθμό με την Καλαμαριά αστικοί και πολλές κηδείες πραγματοποιούνται και σε χωριά δημοτών.
«Ο πληθυσμός της Καλαμαριάς έχει μεγαλώσει, έχει γεράσει και την ίδια ώρα το υπάρχον κοιμητήριο είχε σχεδιαστεί όταν ο πληθυσμός στον δήμο μας ήταν 10.000-20.000 κάτοικοι. Τα νούμερα πλέον των θανάτων κινούνται στους 800-850 το χρόνο από 640. Στην αύξησή τους συνέβαλε και ο κορονοϊός. Στο εξής ο σχεδιασμός θα γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμός των 800 και όχι τους 600 θανάτους» κατέληξε ο κ. Δαρδαμανέλης.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr