Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλάλι: Ο Τούρκος ακτιβιστής που ζητά άσυλο στην Ελλάδα
Ο ποντιακής καταγωγής πολέμιος του Ερντογάν πέρασε με βάρκα τον Εβρο και έφτασε στην Αλεξανδρούπολη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με βάρκα, μόνος του, όπως ισχυρίζεται, πέρασε στο ελληνικό έδαφος ο ποντιακής καταγωγής Τούρκος ακτιβιστής Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί. Ο 44χρονος έχει διωχθεί για την πολιτική του δράση και τη συμμετοχή του σε αντιπολεμικά συλλαλητήρια, και έχει εκτίσει ποινές φυλάκισης για δηλώσεις ενάντια στην πολιτική του Ερντογάν.
Τον περασμένο Ιούλιο αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του (αντιμετωπίζει κατηγορίες για προσβολή του Τούρκου προέδρου), που ήταν προγραμματισμένη στις 3 Δεκεμβρίου, αλλά ζήτησε και πήρε αναβολή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Μπροστά στο ενδεχόμενο να οδηγηθεί ξανά στις φυλακές, ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί πήρε την απόφαση να φύγει κρυφά (είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να έρθει νόμιμα, αλλά δεν του δόθηκε βίζα) και να έρθει στην Ελλάδα. Ετσι, την περασμένη Τρίτη μπήκε σε μια βάρκα και κάτω από άγνωστες συνθήκες έφτασε στην Αλεξανδρούπολη. Οταν εντοπίστηκε από την Αστυνομία, έδειξε την ταυτότητά του, κατήγγειλε τις διώξεις που υπέστη και ζήτησε πολιτικό άσυλο.
Από την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Εβρου, όπου σήμερα ή αύριο αναμένεται να εξεταστεί η αίτησή του. «Είναι καλά στην υγεία του, στέλνει σε όλους τους Ελληνες χαιρετισμούς, είναι χαρούμενος που βρίσκεται εδώ και ελπίζει σύντομα να είναι ελεύθερος για να μπορέσει να μιλήσει για όλα όσα έχει υποστεί» δήλωσε στο «Εθνος» ο ιστορικός Θεοφάνης Μαλκίδης, προσωπικός φίλος του Γιαϊλαλί, που μιλά μαζί του συνεχώς και τον βοηθά στις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ποιος είναι
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί γεννήθηκε το 1974 στο χωριό Ασάρ της Παύρας στη Σαμψούντα. Το όνομά του ήταν Ιμπραΐμ. Εμαθε για την ελληνική του καταγωγή το 1994, όταν, αφού κατετάγη στον τουρκικό στρατό, τραυματίστηκε σε μάχη με Κούρδους αντάρτες, από τους οποίους αιχμαλωτίστηκε. Η οικογένειά του τον αναζητούσε. Τότε έμαθαν από τα αρχεία του τουρκικού στρατού για τις ελληνικές τους ρίζες. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, άλλαξε το όνομά του.
Εκτοτε αναζητά συγγενείς του στην Ελλάδα. Πρόγονοί του ήταν ο Κωνσταντίνος και η Παρασκευή από τον συνοικισμό Γιαϊλά του χωριού Ασάρ. Επιδόθηκε, λοιπόν, σε αγώνα για την ειρήνη, ενάντια στον πόλεμο στο Κουρδιστάν. Για τη δράση του συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε για 3,5 μήνες, ενώ συνελήφθη εκ νέου τον Απρίλιο του 2017, καθώς πρωτοστατούσε με τη σύντροφό του, Μεράλ Γκεϊλανί, σε εκδηλώσεις κατά του τουρκικού κράτους και της πολιτικής του στο Κουρδικό.
Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν ήταν υποκίνηση σε τρομοκρατική δραστηριότητα και προσβολή του Κεμάλ και του Ερντογάν, λόγω της αρθρογραφίας του για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Στις 25 Ιουλίου δικαστήριο στην Τουρκία αποφάσισε ο ελληνικής καταγωγής ακτιβιστής να αφεθεί ελεύθερος, έπειτα από 15 μήνες, μέχρι τη δίκη του, που ήταν προγραμματισμένη στις 3 Δεκεμβρίου και αναβλήθηκε. «Μόλις πάρει το χαρτί του ασύλου, θα μιλήσει για όλους και για όλα. Θέλει να αρχίσει μια νέα ζωή στην Ελλάδα. Είναι θέμα χρόνου να αφεθεί ελεύθερος» μας είπε ο κ. Μαλκίδης
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr