«Κλειδοκράτορας της Αν. Μεσογείου η Ελλάδα» - Τι αλλάζει με τα Rafale
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σάρκα και οστά παίρνει η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας και η συνεπακόλουθη αύξηση της αποτρεπτικής της ισχύος με την παραλαβή των έξι πρώτων μαχητικών Rafale προσγειώνονται στη «φωλιά» τους στην Τανάγρα.
Τα γαλλικά μαχητικά αναχώρησαν από την Ιστρ της Γαλλίας με προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης. Στην Τανάγρα, εντάχθηκαν στην 332 Μοίρα ενισχύοντας την άμυνα της χώρας.
Αλλαγή (υπέρ μας) στο ισοζύγιο ισχύος - Τι αλλάζει
«Θα μου επιτρέψετε προτού μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες να ξεκαθαρίσω από την πλευρά του στρατιωτικού ότι τα Rafale και οι υπόλοιπες αγορές δεν έρχονται να αποκαταστήσουν το ισοζύγιο της ισχύος. Ισοζύγιο ισχύος υπάρχει και σήμερα και μάλιστα δεδομένης της γεωγραφίας μπορούμε να επιτύχουμε με βάση ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν σημαντικά οπλικά συστήματά μας, να επιτύχουμε υπεροπλία τοπική και χρονική. Τέτοιες αγορές έρχονται για να γυρίσουν το ισοζύγιο ισχύος υπέρ μας. Το πρόβλημα τόσα χρόνια δεν ήταν η πραγματική ισχύς. Ήταν η προβαλλόμενη ισχύς. Η Τουρκία προβάλει μια ισχύς που δεν έχει ενώ εμείς αντίστοιχα κλάσμα της πραγματικής μας ισχύος. Και πέρα από το προφανές επιχειρησιακό και τακτικό όφελος το οποίο έχει η άφιξη των Rafale και των υπόλοιπων οπλικό συστημάτων αποτελούν ορόσημο το οποίο σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας προς τον κλασικό Θουκυδίδειο ρεαλισμό και τη μετατόπιση από το δόγμα 'θα το ρισκάρουμε' στο δόγμα 'κύριοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα το ρισκάρετε'», είπε αρχικά στο Open ο Ιπτάμενος Επισμηναγός ε.α, Στέφανος Καραβίδας.
Ως πρώην πιλότος F-16 ξεκαθαρίζω ότι τα τουρκικά F-16 στην έκδοση που βρίσκονται σήμερα δεν έχουν καμία τύχη απέναντι και στα Rafale και στα F-16 Viper. Συνολικά Rafale, F16 Viper και Belhara, υποβρύχια 214 με νέες τορπίλες, άρματα μάχης Leopard2A6 Hell, όλα αυτά δημιουργούν ένα πλέγμα πρόσβασης και άρνησης περιοχής αδιαπέραστο για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Μετατρέπουν την Ελλάδα σε κλειδοκράτορα στην Ανατολική Μεσόγειο και ρυθμιστή των εξελίξεων».
«Μιλάμε για δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις πλέον. Όλα αυτά τα μέσα βρίσκονται σε συνέργεια. Το σημαντικό είναι ότι τα Rafale διαθέτουν το βλήμα Meteor. Πέρα από τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά θα μείνω εκεί. Είναι η λεγόμενη Σάρισα της ελληνικής αεροπορίας, αντίστοιχη της μακεδονικής φάλαγγας. Δίνει τη δυνατότητα πρώτου, μακρινού πλήγματος», ανέφερε.
«Ως πρώην ιπτάμενος F-16 δεν υπάρχει περίπτωση στο δίπολο Rafale και Meteor απέναντι στο F-16 adv της Τουρκίας και το βλήμα M-120 (...). Το Rafale το θέλουμε για στρατηγικούς και υποστρατηγικούς σκοπούς. Είναι ένα ακριβό οπλικό σύστημα», συμπλήρωσε.
Εκτίμησε τέλος πως Viper και Rafale θα αναγκάσουν την τουρκική πολεμική αεροπορία να μεταπέσει σε μία αμυντικογεννή τακτική.
«Δηλαδή θα το πω απλά. Αν βρεθεί το Rafale απέναντι στο F-16 το τουρκικό F-16 θα πρέπει να τραπεί σε φυγή ανατολικά προς τη μικρασιατική ενδοχώρα», κατέληξε.
Γιατί ανησυχούν οι Τούρκοι
Από τη δική του πλευρά ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και Καθηγητής Γεωστρατηγικής στο ΕΚΠΑ, Γιώργος Φίλης τόνισε πως «οι ισορροπίες με Τουρκία αλλάζουν. Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή με νέας γενιάς αεροσκάφη. Γι΄αυτό ανησυχούν οι Τούρκοι. Θα έχουμε και νέα μοίρα μαχητικών. Θα έχουμε την πιο ισχυρή αεροπορική δύναμη στη νότια Ευρώπη».
«Πήραμε κεφάλι και οι Τούρκοι θα αισθάνονται άσχημα. Θα μπορούμε να χτυπήσουμε στρατηγικούς στόχους», εξήγησε ο κ. Φίλης.
«Αν θες ειρήνη πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο», τόνισε.
18+6 υπερσύγχρονα μαχητικά για την Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο - συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021 - από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλου και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Η πρόκτησή τους θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν.
Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
Τα δύο από τα έξι Rafale έφτασαν στην Ελλάδα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια.
Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.
Τα μαχητικά Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr