Κορονοϊός: Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα – Πότε ο ιός θα γίνει ενδημικός – Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί στο ethnos.gr
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού με βάση τα σημερινά δεδομένα, που δείχνουν ότι η ανοσία του πληθυσμού από τους εμβολιασμούς και τις νοσήσεις κινείται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, εμφανίζεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Σημειώνει στο ethnos.gr ότι από τα μέσα της άνοιξης και μετά θα είμαστε πολύ καλύτερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει και για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο.
Όπως υποστηρίζει, ο ιός θα παραμείνει, ωστόσο, αν δεν αλλάξουν τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, με την εμφάνιση κάποιας νέας ιδιαίτερα μεταδοτικής και περισσότερο θανατηφόρας μετάλλαξης, η εικόνα της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το περασμένο. Θα υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού και κάποιοι άνθρωποι θα ταλαιπωρηθούν, κυρίως οι ηλικιωμένοι, οι ευάλωτοι και όσοι δεν έχουν ανοσία, αφού θα χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομεία, ωστόσο, ο αριθμός τους θα είναι πολύ χαμηλότερος και το σύστημα υγείας θα δέχεται πολύ μικρότερη πίεση. Ουσιαστικά εκτιμάει ότι ο κορονοϊός θα κυκλοφορεί στην κοινότητα όπως η εποχική γρίπη και οι συνέπειές του θα είναι λίγο-πολύ ίδιες με αυτήν.
Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε, όμως, αυτήν τη στιγμή, τονίζει, δεν είναι δυνατό να εκφραστεί κάποια ασφαλής άποψη, για το αν θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε κάθε έτος ή συχνότερα.
Από τους θανάτους και την ανοσία θα εξαρτηθεί η πορεία της πανδημίας
Κατά τον κ. Γουργουλιάνη, ο αριθμός των θανάτων και η ανοσοποίηση του πληθυσμού θα δείξουν πώς θα κινηθεί η πανδημία το επόμενο διάστημα αλλά και σε βάθος χρόνου. Και στους δύο τομείς υπάρχουν θετικά μηνύματα, όμως, για να ενισχυθεί περαιτέρω η αισιοδοξία, θα πρέπει να δούμε τις εξελίξεις και το επόμενο διάστημα.
«Αν δούμε ότι ο ιός πλέον δεν είναι πολύ θανατηφόρος, αλλά και ότι η ανοσία του πληθυσμού έχει φτάσει, για παράδειγμα, στο 95%, είναι δεδομένο ότι η πανδημία θα τελειώσει. Με βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι ιός πλέον δε δείχνει ιδιαίτερα θανατηφόρος. Επίσης, η ανοσία, από εμβολιασμούς ή από νοσήσεις, μπορεί να μην έχει τη διάρκεια που υπολογίζαμε, ωστόσο, είναι σχετικά ικανοποιητική. Σήμερα είμαστε πολύ καλύτερα, απ’ ό,τι ήμασταν την περασμένη άνοιξη και νομίζω ότι θα πάνε ακόμα καλύτερα τα πράγματα προς τα μέσα ή το τέλος της ερχόμενης άνοιξης. Παράλληλα, πιστεύω ότι το ερχόμενο φθινόπωρο η πανδημία θα έχει περιοριστεί. Θα ταλαιπωρηθούν και θα μπαίνουν στα νοσοκομεία οι ηλικιωμένοι και όσοι δε θα έχουν ανοσία, όμως, ο αριθμός τους θα είναι πολύ μικρότερος. Πιθανότατα μέχρι τότε ο κορονοϊός θα έχει τη μορφή που παρουσιάζει σήμερα η γρίπη», τονίζει στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr