Κορονοϊός: Προβληματισμός των ειδικών για την άρση των μέτρων – Πότε θα μειωθούν νεκροί και διασωληνωμένοι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Τη στιγμή που η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού συνεχίζει να επελαύνει, αφήνοντας το αποτύπωμά της στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, η αποκλιμάκωση που καταγράφεται στον αριθμό των κρουσμάτων προκαλεί στους ειδικούς ανακούφιση και αφήνει μια αχτίδα αισιοδοξίας για περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων.
Η πορεία της αποκλιμάκωσης
Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την αύξηση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες αλλά και την «Όμικρον» μίλησαν οι ειδικοί και στο OPEN TV. H αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Γεωργία Γκιουλά σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» σχολίασε πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα γρίπης μετά από 2 χρόνια, ενώ για το επόμενο κύμα του κορονοϊού είπε πως είναι νωρίς ακόμα να ξέρουμε αν θα είναι πιο ήπιο. Ωστόσο, εξήγησε ότι ο ιός σιγά σιγά θα γίνει ενδημικός και τους επόμενους χειμώνες θα ζούμε μαζί του.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης δήλωσε πως είναι παρακινδυνευμένο να λέμε ότι έχουμε τώρα το πρώτο κρούσμα της γρίπης, διευκρινίζοντας πως είναι το πρώτο ανιχνεύσιμο. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της πανδημίας, αφού όπως είπε, καταγράφεται σταθεροποίηση. Κατά την άποψή του, την επόμενη εβδομάδα θα σημειωθεί μείωση και στους θανάτους. «Με τις πολλές νοσήσεις και τους εμβολιασμούς θα έχουμε ανοσία και θα πάμε σε μια μετά Covid εποχή. Κατά τη γνώμη μου είναι σωστό το μέτρο που απελευθέρωσαν το ωράριο στη διασκέδαση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αισιοδοξία από πολλές πλευρές
Θετικά για την πορεία του κορονοϊού ήταν τα σχόλια και του διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκου Καπραβέλου. Ο ίδιος μιλώντας στο OPEN είπε: «Πλέον έχουμε κενές κλίνες και δίνουμε και σε άλλα νοσήματα. Η Όμικρον δεν πιέζει τρομερά το σύστημα υγείας. Ωστόσο έχουμε ακόμα ασθενείς από το 4ο κύμα σε βαρύτατη κατάσταση».
Σχολιάζοντας την άρση των μέτρων που θα ισχύει από αύριο, ο κ. Καπραβέλος επεσήμανε πως τη θεωρεί μια πολύ βιαστική κίνηση και πως ίσως αναζωπυρώσει την πανδημία. Όπως τόνισε, δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα πως τελειώσαμε και να αρχίσουμε τις γιορτές.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Τάσος Αντωνόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN σημείωσε πως χθες Σάββατο οι ασθενείς έρχονταν κατά κύματα. «Σήμερα 86 κλίνες Covid είναι κατειλημμένες. Έχουμε και πολλά περιστατικά λόγω του χιονιά, η ορθοπεδική κλινική πλημμύρισε. Μας ενοχλεί που μιλάμε για 100 νεκρούς με απάθεια. Έχουμε και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ με κορονοϊό».
Πότε έρχεται νέα χαλάρωση μέτρων – Τι είπε ο Μαγιορκίνης
Θετική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής των Ειδικών Γκίκα Μαγιορκίνη για το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι τις επόμενες 15-20 ημέρες θα δούμε αναστροφή κάποιων μέτρων. Ωστόσο, τα μέτρα που αφορούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αναστραφούν.
Για τη μερική χαλάρωση των μέτρων από αύριο, Δευτέρα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι βλέπουμε μια αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Για το ζήτημα με τη μουσική, εξήγησε ότι η ένταση της μουσική κάνει τους ανθρώπους να μιλάνε δυνατά και αυτό προκαλεί την αύξηση των σωματιδίων στον αέρα.
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τους επόμενους 1-2 μήνες θα δούμε μείωση των κρουσμάτων.
Όσα ξέρουμε για τη νέα υποπαραλλαγή – Γιατί είναι πιο μεταδοτική
Μια νέα παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, η λεγόμενη ΒΑ.2, έχει κάνει την εμφάνιση της με το νέο έτος και άρχισε να προκαλεί κάποιες ανησυχίες. Πόσο δικαιολογημένες είναι και τι ξέρουμε έως τώρα γι' αυτήν; Ακολουθούν οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις με βάση σχετικό δημοσίευμα του New Scientist.
Τι είναι η ΒΑ.2;
Βασικά πρόκειται για άλλη μία «γεύση» της μετάλλαξης Όμικρον που στην πραγματικότητα υπάρχει από την αρχή της εμφάνισης της τελευταίας. Ο όρος Όμικρον περιλαμβάνει μια ολόκληρη οικογένεια υποπαραλλαγών που εμφανίστηκαν ξαφνικά το Νοέμβριο του 2021. Τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον παγκοσμίως έχουν προκληθεί από την υποπαραλλαγή ΑΒ.1. Η ΑΒ.2 έχει 32 ίδιες μεταλλάξεις με την ΑΒ.1, αλλά και 28 διαφορετικές. Η πρώτη διαγνωσμένη περίπτωση ΒΑ.2 ανακαλύφθηκε σε δείγμα από τη Νότια Αφρική στις 11 Νοεμβρίου πέρυσι.
Και γιατί τώρα ακούμε γι' αυτήν τη ΒΑ.2 μετά από τόσο καιρό;
Σε αρκετές χώρες, όπως τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Ινδία, η αναλογία των κρουσμάτων από ΑΒ.2 στο σύνολο αυξήθηκε γρήγορα. Φαίνεται πως η ΑΒ.2 αντικαθιστά σταδιακά την ΒΑ.1, πράγμα που δείχνει ότι είναι πιο μεταδοτική από την τελευταία.
Πρέπει να ανησυχώ για την ΒΑ.2;
Ναι, αν είστε ανεμβολίαστος και δεν έχετε στο μεταξύ μολυνθεί από την Όμικρον. Σε αυτή την περίπτωση, αν μολυνθείτε, ακόμη κι αν δεν αρρωστήσετε βαριά, μπορεί να «πυροδοτήσετε» μια αλυσίδα μολύνσεων που κάποιες ίσως οδηγήσουν και σε θανάτους. Αν όμως έχετε πλήρως εμβολιαστεί και με ενισχυτική δόση ή αν είχατε στο παρελθόν μολυνθεί από την Όμικρον, τότε οι κίνδυνοι αυτοί είναι πολύ μικρότεροι.
Μπορεί να μολυνθώ από την ΒΑ.2, αν έχω ήδη κολλήσει την Όμικρον;
Αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη, αλλά πολλοί επιστήμονες αναμένουν ότι αν οι άνθρωποι έχουν πρόσφατα μολυνθεί από την ΒΑ.1, τότε είναι απίθανο να μολυνθούν και από τη ΒΑ.2, ιδίως αν έχουν ήδη εμβολιαστεί. Αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείεται να συμβεί μια νέα λοίμωξη στον ίδιο άνθρωπο, αλλά είναι κάτι με μικρή πιθανότητα. Τα αντισώματα που έχει κάποιος αποκτήσει μετά τη μόλυνση του από τη ΒΑ.1, λογικά θα "δουλεύουν" καλά και έναντι της ΒΑ.2, σίγουρα πολύ καλύτερα από ό,τι τα αντισώματα μετά από προηγούμενη μόλυνση του με τη μετάλλαξη Δέλτα.
Τι γίνεται αν έχω εμβολιαστεί αλλά δεν έχω μολυνθεί από την Όμικρον;
Τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν στην πραγματικότητα ακόμη καλύτερη προστασία έναντι της ΒΑ.2 από ό,τι έναντι της ΒΑ.1.. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας, τρεις δόσεις εμβολίων (δύο εβδομάδες μετά την τρίτη δόση) είναι κατά 70% αποτελεσματικές στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου από ΒΑ.2, ενώ έναντι της ΒΑ.1. είναι αποτελεσματικές κατά 63%. Οι αντίστοιχες αποτελεσματικότητες μετά από δύο δόσεις (25 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση) είναι 13% έναντι της ΒΑ.2 και μόνο 9% έναντι της ΒΑ.1. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν συνδυαστικά όλα τα εμβόλια.
Πρόκειται η ΒΑ.2 να προκαλέσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων παγκοσμίως;
Ας ελπίσουμε πως όχι, αν και η ΒΑ.2 μπορεί να παρατείνει τα τρέχοντα κύματα της Όμικρον σε πολλές χώρες. Είναι ελπιδοφόρο ότι στη Νότια Αφρική όπου το κύμα της Όμικρον έχει σχεδόν "σβήσει", πως δεν υπάρχουν ενδείξεις αναζωπύρωσης του, παρόλο που η χώρα έχει υψηλό ποσοστό κρουσμάτων από την ΒΑ.2. Οι επιστήμονες μάλλον θα εκπλαγούν αν η ΒΑ.2 προκαλέσει νέα μείζονα κύματα σε μέρη όπου υπήρξε μόνο η ΒΑ.1. Από την άλλη, λίγες χώρες όπως η Ιαπωνία, οι οποίες έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού γενικά, μπορεί να δυσκολευθούν περισσότερο να καταστείλουν τη ΒΑ.2 από ό,τι τη ΒΑ.1, άρα ίσως εμφανίσουν επιδημικά κύματα λόγω της ΒΑ.2.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ΒΑ.2 είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη ΒΑ.1;
Πρακτικά, πιθανώς αυτό ισχύει. Οι παράγοντες που καθορίζουν τον βαθμό απειλής ενός ιού, περιλαμβάνουν την εγγενή παθογονικότητα του (πόσο σοβαρή νόσο προκαλεί), πόσους μολύνει (την μεταδοτικότητα του) και πόση ανοσιακή προστασία έχουν οι άνθρωποι απέναντι του. Από όσο γνωρίζουμε, η ΒΑ.2 είναι απίθανο να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο από την ΒΑ.1, αλλά μπορεί να είναι έως 50% πιο μεταδοτική. Η αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να "μεταφραστεί" σταδιακά σε περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, καθώς θα μολύνονται περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και οι περισσότεροι δεν αρρωσταίνουν βαριά. Από την άλλη όμως, ήδη σε πολλές χώρες ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει καλή ανοσία τόσο από τα εμβόλια όσο και από προηγούμενες λοιμώξεις (φυσική ανοσία), κάτι που πιθανώς θα μειώσει σημαντικά τόσο τον αριθμό όσο και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων από ΒΑ.2.
Είναι η ΒΑ.2 μια παραλλαγή "stealth" που περνάει κάτω από τα "ραντάρ";
Μερικοί έχουν ισχυριστεί ότι η ΒΑ.2. δεν ανιχνεύεται από τα τεστ, αλλά η αλήθεια είναι πως την "πιάνουν" τόσο τα μοριακά τεστ PCR όσο και τα γρήγορα τεστ (rapid), όπως συμβαίνει, άλλωστε, και με τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr