Κορονοϊός: Προβληματισμός για τον υψηλό αριθμό θανάτων – Οι ευκαιρίες που χάθηκαν για μείωση κρουσμάτων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
«Η Ευρώπη δυστυχώς, η Βόρεια Αμερική συνθηκολόγησαν με τον κορονοϊό». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης εν μέσω ανησυχιών για τα απανωτά μαύρα ρεκόρ θανάτων από τον ιό που καταγράφονται στη χώρα μας. Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση, επιμένει στη στρατηγική χαλάρωσης των μέτρων, επιλέγει ως αιχμή της τους εμβολιασμούς, με φόντο την υψηλή διασπορά και το γεγονός ότι τα αισιόδοξα σενάρια για αποκλιμάκωση δεν έχουν επαληθευθεί.
«Η Ευρώπη δυστυχώς, η Βόρεια Αμερική συνθηκολόγησαν με τον κορονοϊό»
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Παυλάκης σημείωσε πως «βάλαμε κακό μπελά στο κεφάλι μας. Έχουμε αποφασίσει ότι θα έχουμε μια ενδημική νόσο για πάντα. Αυτό το λέω συνθηκολόγηση άνευ όρων».
«Τώρα πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ άσχημα και αυτό αντανακλάται σε κρούσματα και θανάτους», είπε ο κ. Παυλάκης. «Πρώτα απ όλα χάθηκε η ευκαιρία πριν από τις γιορτές να περιοριστεί το τσουνάμι. Έπρεπε να εκμεταλλευτούμε την πήρα των προηγούμενων χρόνων», συνέχισε αναφερόμενος στην υψηλή διασπορά του κορονοϊού. Εκτίμησε πως χάθηκαν πολλές ευκαιρίες τις τελευταίες εβδομάδες για να μειωθούν τα κρούσματα, δίνοντας ως παράδειγμα την κακοκαιρία της τελευταίας εβδομάδα.
Για τους εμβολιασμούς, επεσήμανε πως «η Πορτογαλία είναι 90% εμβολιασμένη και άφησε να σηκωθεί το τελευταίο κύμα της πανδημίας και έχει πολλούς θανάτους, όχι τόσους όσους το Ισραήλ που είναι κακά εμβολιασμένο».
«Στην Ελλάδα υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που ζεί στο μεσαίωνα. Έχει αφεθεί χωρίς επιμόρφωση για τα εμβόλια. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφεθεί να μολύνονται, να πηγαίνουν στην εντατική και χειρότερα», ανέφερε στρέφοντας το βλέμμα του στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τους αρνητές.
Οι τέσσερις λόγοι που καταγράφονται πολλοί θάνατοι στην Ελλάδα
Σημειώνεται πως μιλώντας στο ethnos.gr, ο συντονιστής των μονάδων εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος εξήγησε τους λόγους που στην Ελλάδα καταγράφηκε πολύ μεγάλος αριθμός νεκρών από κορονοϊό.
Κατά τον συντονιστή τον ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, τέσσερις είναι οι βασικές αιτίες που στην Ελλάδα καταγράφηκε μεγάλος αριθμός θανάτων από κορονοϊο. Το γεγονός ότι από το καλοκαίρι κάλπαζε η ιδιαιτέρως επικίνδυνη και θανατηφόρα μετάλλαξη Δέλτα, ο σημαντικός ακόμα αριθμός ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων ατόμων, η καθυστερημένη προσέλευση στα νοσοκομεία, ασθενών με βαριά συμπτώματα και οι αδυναμίες του συστήματος υγείας, κυρίως αναφορικά με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.
- Ειδικότερα, κατά τον κ. Καπραβέλο, από το καλοκαίρι ακόμα οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι η μετάλλαξη Δέλτα ήταν ιδιαίτερα καταστροφική, ώστε να ληφθούν από τότε ακόμα μέτρα προστασίας. «Όταν βλέπαμε μέσα στο κατακαλόκαιρο, βαρύτατες πνευμονίες και θανάτους από την μετάλλαξη Δέλτα, είχαμε πει ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα. Δυστυχώς, αυτό πληρώνουμε σήμερα».
- Όπως υποστηρίζει ακόμα ο συντονιστής των ΜΕΘ του «Παπανικολάου», εξακολουθεί να παραμένει υψηλός ο αριθμός των ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων ατόμων, κυρίως προχωρημένης ηλικίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνει τόσο αυτούς που δεν έκαναν καμία δόση, όσο και εκείνους που δεν προχώρησαν στην τρίτη και αναμνηστική δόση του εμβολίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στο νοσοκομείο που εργάζεται, έχει σημειωθεί πολύ μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων ατόμων.
- Κατά τον ίδιο, στο μεγάλο αριθμό θανάτων έχει συμβάλλει και το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς με βαριά συμπτώματα επέλεξαν να ζητήσουν με μεγάλη καθυστέρηση νοσοκομειακή βοήθεια. «Έρχονται αργοπορημένοι στα νοσοκομεία, όταν η νόσος έχει προχωρήσει πολύ. Τότε, όμως, η κατάσταση για τον ασθενή γίνεται μη αναστρέψιμη και οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα».
- Τέλος, κατά τον κ. Καπραβέλο, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι αδυναμίες καθώς και οι περιορισμένες δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κυρίως σε ό,τι αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. «Το ελληνικό σύστημα υγείας είχε μικρές δυνατότητες και πριν από την πανδημία. Δεν μπορεί άλλο. Τα νοσοκομεία μας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν 700 διασωληνωμένους και πολλά βρίσκονται υπό κατάρρευση. Στο νοσοκομείο μας έχασαν τη ζωή τους το 2021 περίπου 700 ασθενείς με κορονοϊό, σε μεγάλο αριθμό από τους οποίους θα μπορούσε να δοθεί μια ακόμα ευκαιρία. Θα μπορούσαν πολλοί να είχαν σωθεί, αν είχαμε το απαραίτητο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Δεν είμαι από τους ανθρώπους, που τους αρέσει να κουνάνε το δάκτυλο. Θα πρέπει να συνεννοηθούμε και να εφαρμόσουμε, όσα μάθαμε μέχρι τώρα για την πανδημία, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερους συνανθρώπους μας και να καταγράφουμε λιγότερους θανάτους», τονίζει ο κ. Καπραβέλος.
Τζανάκης: Αν δεν μειωθούν οι θάνατοι αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να ψαχτούμε
Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως αν δεν μειωθούν οι θάνατοι από αυτή την εβδομάδα «θα πρέπει να ψαχτούμε να δούμε τι συμβαίνει από πλευράς επιδημιλογικών δεδομένων». Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη αν δεν σημειωθεί κάμψη στον αριθμό των θανάτων θα πρέπει να εξεταστεί τι ακριβώς χαρακτηρίζει τα δικά κρούσματα, η ηλικίες τους, οι συνοσηρότητες, ίσως τα στοιχεία ανά περιφέρεια και ανά νοσοκομείο.
Η στρατηγική της κυβέρνησης
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζεται πως η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι μια απλή ίωση, καθώς οδηγεί στη ΜΕΘ και τον θάνατο, κυρίως τους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας. Με βάση τα στοιχεία το 75% των θανάτων αφορά κυρίως ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 70 ετών, ενώ οι περιφέρειες με τους περισσότερους θανάτους εξαιτίας της πανδημίας (ανά 100.000 πληθυσμού) είναι εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού στις μεγαλύτερες ηλικίες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία η εκτίμηση που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι πως χρειάζονται λιγότερο καθολικά και περισσότερο στοχευμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα η αύξηση του εμβολιασμού των άνω των 70.
Με αυτά τα δεδομένα, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε η επαναφορά της μουσικής και η άρση των περιορισμών στο ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση (για εμβολιασμένους και για καθήμενους). Παράλληλα η Επιτροπή θα επανεξετάσει τα δεδομένα, ώστε αν κρίνει σκόπιμο να εισηγηθεί άρση περιορισμών σε σχέση με τα γήπεδα και τους άλλους χώρους αθλητικής δραστηριότητας.
Ουσιαστικά στην κυβέρνηση έχουν βάλει στο συρτάρι εισηγήσεις για επέκταση της του υποχρεωτικού εμβολιασμού ή για νέους περιορισμούς στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Θα υλοποιηθούν μόνο μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως για παράδειγμα η επτάμηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις. Να σημειωθεί εδώ πως το μέτρο τελικά μπαίνει σε εφαρμογή από τις 7 Φεβρουαρίου, καθώς δόθηκε μια εβδομάδα παράταση λόγω της κακοκαιρίας.
Μια εικόνα για τη στρατηγική με την οποία θα πορευθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, λέγοντας πως πρόθεση είναι η αποκλιμάκωση των μέτρων. Αυτή τη στρατηγική την απέδωσε στο ό,τι η Όμικρον έχει μικρότερη νοσηρότητα και ηπιότερα συμπτώματα από τη Δέλτα, αλλά και στο ό,τι είναι τέτοια η μεταδοτικότητά της που ό,τι μέτρα και να ληφθούν δεν μπορούν να την περιορίσουν.
Μονόδρομος η επιτάχυνση των εμβολιασμών
Η υψηλότερη ασπίδα προστασίας παρέχεται με τον εμβολιασμό και κάθε μέρα που περνάει και δεν εμβολιάζονται οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες θέτουν τον εαυτό τους σε ανυπολόγιστο κίνδυνο. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη, εστιάζοντας στην επιτάχυνση των εμβολιασμών πρώτης και τρίτης δόσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία 7,75 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ έφτασαν τα 4.82 εκατομμύρια όσοι έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση. Μάλιστα στην κυβέρνηση - αιτιολογώντας την απόφαση για αποκλιμάκωση των μέτρων - σημειώνουν πως το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα βρήκε τη χώρα με εμβολιαστική κάλυψη στο 67% του γενικού πληθυσμού, ενώ τώρα έχουμε φτάσει στο 84%.
Παράλληλα μπαίνει σε εφαρμογή η παράδοση αντιϊκών χαπιών στο σπίτι σε πολίτες από 18 ετών και πάνω που έχουν προβλήματα υγείας -όχι σε εγκύους- και βρίσκονται θετικοί με κορονοϊό. Αμέσως μόλις διαπιστώσουν -με rapid ή PCR test- ότι είναι θετικοί, μπορούν να επικοινωνούν με το γιατρό τους, ο οποίος στη συνέχεια θα κάνει στην πλατφόρμα αίτηση χορήγησης του χαπιού. Η απάντηση θα δίνεται μέσα σε 24 ώρες με SMS και στο γιατρό και στον ασθενή. Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ θα επικοινωνεί με τον ασθενή, και αφού επιβεβαιώσει τη διεύθυνση θα μεταφέρει τα φάρμακα στο σπίτι του.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr