ΚΕΕΕ: «Πραξικόπημα» στον επιμελητηριακό θεσμό χαρακτηρίζει την απομάκρυνσή του ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Μαίνεται ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στα Επιμελητήρια ύστερα από τις καταγγελίες του έως τώρα προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος χαρακτήρισε το ζήτημα αντικατάστασής του που ετέθη «κίνηση πραξικοπηματικού χαρακτήρα μεθοδευμένη από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, που με μία ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της ΚΕΕΕ συντόνισαν την ανατροπή μου».
Ο ίδιος μίλησε για «πρόθυμα» μέλη της Διοικητικής Επιτροπής που έθεσαν θέμα αντικατάστασής του έξι μήνες μετά την ομόφωνη εκλογή του τονίζοντας πως «πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του Επιμελητηριακού θεσμού» και δείχνοντας προς την πλευρά του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Γιάννη Μπρατάκου, ενώ σημείωσε ξεκάθαρα ότι η φωνή του «ενοχλούσε» την κυβέρνηση.
«Ας μας εξηγήσει ο κ. Μπρατάκος τι ακριβώς συζητήθηκε χθες το βράδυ στα γραφεία του ΕΒΕΑ μεταξύ του ιδίου, των 7 μελών της ΔΕ της ΚΕΕΕ που υπογράφουν την πρόταση για την αντικατάσταση μου, του Διευθυντή της ΚΕΕΕ και του νομικού της συμβούλου; Από πότε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ ασχολείται με τα εσωτερικά της ΚΕΕΕ; Μήπως πρόκειται για μία ωμή παρέμβαση με στόχο την αντικατάσταση μου;» σημειώνει ο ίδιος στη δήλωσή του.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου μίλησε για ξεκάθαρη κυβερνητική παρέμβαση στα εσωτερικά του επιμελητηριακού θεσμού αποδίδοντάς την στο γεγονός ότι ο λόγος του δεν ήταν αρεστός καθώς κάποιοι ήθελαν την ΚΕΕΕ «πειθήνιο όργανο κάποιων κυβερνητικών παραγόντων».
«Ίσως τα πράγματα εξελίσσονταν διαφορετικά αν ήμουν περισσότερο «ήσυχος» και λιγότερο διεκδικητικός. Στη ζωή μου όμως ποτέ δεν είχα τέτοιου είδους διλήμματα. Πάντα επιδίωκα να είμαι χρήσιμος και όχι απαραίτητα ευχάριστος. Να μιλώ με πράξεις και όχι να αρκούμαι στις τυπικές υποχρεώσεις ενός “yes man”. Αυτό το ρόλο τον αφήνω για κάποιους άλλους», σημείωσε δηκτικά.
Στη μακροσκελή του δήλωσε προσέθεσε ότι στη θητεία του ως προέδρου της ΚΕΕΕ ουδείς είχε να του προσάψει το ο,τιδήποτε τονίζοντας με έμφαση ότι όλο αυτό το διάστημα οι όποιες αποφάσεις για δράσεις της ΚΕΕΕ είχαν ληφθεί ομόφωνα. «Προφανώς οι δημόσιες παρεμβάσεις μου υπέρ της στήριξης των επιχειρήσεων της χώρας, σε μία χρονική στιγμή που το επιχειρείν πλήττεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, κρίθηκαν ενοχλητικές. Κάποιοι θα προτιμούσαν αυτή την κρίσιμη ώρα η ΚΕΕΕ να μην εκφράζει τις θέσεις των Επιμελητηρίων και των μελών τους και να παραμένει σε αφωνία. Να μην είναι ακηδεμόνευτη, χωρίς συμμετοχή σε εξωθεσμικά και μικροπολιτικά τερτίπια, πάντα στην υπηρεσία όλων των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά να μετατραπεί σε πειθήνιο όργανο κάποιων κυβερνητικών παραγόντων».
Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου βρίσκεται στο τιμόνι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας τα τελευταία έντεκα χρόνια και από τη θέση αυτή – όπως διευκρινίζει και στη δήλωσή του – θα συνεχίζει να δίνει καθημερινά «τη μάχη για τα δικαιώματα των μικρομεσαίων και τις προοπτικές ανάπτυξης που πρέπει να αποκτήσουν».
Η απάντηση Μπρατάκου
Θέματα επιχειρηματικού και επιμελητηριακού ενδιαφέροντος και ζητήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης συζητήθηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησής του με προέδρους Επιμελητηρίων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος ύστερα από τις καταγγελίες του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπρατάκος σημείωσε: «Ο ρόλος του προέδρου του ΕΒΕΑ και μέλους της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων είναι σαφής. Και σε καμία περίπτωση δεν υποκινεί ή προκαλεί κινήματα δυσαρέσκειας έναντι οποιουδήποτε φορέα επιχειρηματικότητας και της ηγεσίας του.
To απόγευμα της Τετάρτης, το EBEA φιλοξένησε την εκδήλωση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «ΕΒΕΑ talks», όπου ωφελούμενοι άστεγοι συμπολίτες μας συνομίλησαν με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, καθώς και με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αστεγίας. Πριν και μετά από τη συγκεκριμένη εκδήλωση, το ΕΒΕΑ επισκέφτηκαν πρόεδροι από διάφορα επιμελητήρια της επικράτειας, οι οποίοι βρίσκονταν στην Αθήνα και με τους οποίους συζητήσαμε θέματα επιχειρηματικού και επιμελητηριακού ενδιαφέροντος και θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Μπρατάκος τον Ιανουάριο του 2019, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ανέλαβε τη Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων του κόμματος, με αρμοδιότητες την επεξεργασία και αξιολόγηση προτάσεων και θέσεων για την επιχειρηματικότητα, την οικονομία και την ανάπτυξη, την ανάληψη πρωτοβουλιών για λύσεις στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία κοινωνικής προστιθέμενης αξίας μέσα από τη διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία με τις υγιείς παραγωγικές τάξεις. Επίσης είχε οριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας.
Διαφωνίες από προέδρους Επιμελητηρίων
Να σημειωθεί ότι με την πρόταση αντικατάστασης του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου διαφώνησαν κάθετα τέσσερα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της Κ.Ε.Ε.Ε., καταγγέλλοντας τη διαδικασία και αποχωρώντας.
Ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. και Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Παύλος Ραβάνης μάλιστα κατέθεσε κείμενο, στο οποίο αναφέρεται ότι «καθίσταται απολύτως προφανές, ότι ένας από τους πλέον επιτυχημένους Προέδρους Επιμελητηρίων, επί σειρά ετών, ο οποίος εξελέγη, για την εξαιρετική του μακρόχρονη προσφορά στον επιμελητηριακό θεσμό, ομόφωνα, ως Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις έξι μηνών θητείας του στη θέση αυτή, οδηγείται σε παύση και αντικατάσταση για αμιγώς πολιτικά κατευθυνόμενες σκοπιμότητες, χωρίς καμία αιτιολογία, με επίκληση ανύπαρκτων και ανυπόστατων λόγων».
Ολόκληρο το κείμενο, το οποίο κατέθεσε ο κ. Ραβάνης έχει ως εξής:
«Εκ των αναφερθέντων ως δήθεν λόγων για την παύση ή αντικατάσταση του Κου Χατζηθεοδοσίου, από την θέση του Προέδρου της ΚΕΕΕ, διαπιστώνεται, ότι είναι όλοι απολύτως ανυπόστατοι, προσχηματικοί, αβάσιμοι, ουδεμία σχέση έχοντες προς συμπεριφορές που στοιχειοθετούν λόγους παύσης ή αντικατάστασης, και, σαφέστατα δεν αποτελούν λόγους αναγόμενους στην άσκηση των καθηκόντων του, αλλά, καθίσταται απολύτως προφανές, ότι ένας από τους πλέον επιτυχημένους Προέδρους Επιμελητηρίων, επί σειρά ετών, ο οποίος εξελέγη, για την εξαιρετική του μακρόχρονη προσφορά στον επιμελητηριακό θεσμό, ομόφωνα, ως Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις έξι μηνών θητείας του στη θέση αυτή, οδηγείται σε παύση και αντικατάσταση για αμιγώς πολιτικά κατευθυνόμενες σκοπιμότητες, χωρίς καμία αιτιολογία, με επίκληση ανύπαρκτων και ανυπόστατων λόγων. Λυπούμεθα βαθύτατα για την έκθεση ενός τόσο σοβαρού θεσμικού οργάνου, όπως η Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕΕ, σε συμπεριφορές κομματικής οργάνωσης, και, εκφράζουμε την πλήρη άρνησή μας, στη διαδικασία παύσης και αντικατάστασης του Κου Χατζηθεοδοσίου, στο πλευρό του οποίου πλήρως συντασσόμεθα. Σήμερα, τραυματίζεται και αμαυρώνεται η ιστορία της ΚΕΕΕ, γράφεται μια σκοτεινή σελίδα, με ευθύνη εκείνων που η ιστορική μνήμη θα επιφυλάξει αντίστοιχη των πράξεών τους θέση. Η Επιμελητηριακή κοινότητα έχει και μνήμη, και δίνει απαντήσεις, και, βεβαίως, όλοι κρίνονται».
Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση
Για «καθεστωτική νοοτροπία» και απόλυτη δυσανεξία στην κριτική απ΄όπου κι αν προέρχεται κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.
Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, καταγγέλλει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «φαίνεται ότι μεθοδεύει ακόμα και την αποπομπή του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Χατζηθεοδοσίου».
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αυτή έχει δυσανεξία στην κριτική από όπου και αν αυτή προέρχεται», σχολιάζει ο Αλέξης Χαρίτσης και προσθέτει: «Είναι σύμπτωμα μιας αυταρχικής και ανασφαλούς κυβέρνησης που βλέπει να οξύνεται το κύμα οργής για την αντικοινωνική και αναποτελεσματική της πολιτική».
Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης κάνει λόγο για «μεθοδευμένη προσπάθεια απομάκρυνσης του κ. Χατζηθεοδοσίου από τη θέση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων», η οποία αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη συνεργασία και τη συνύπαρξη με τους κοινωνικούς εταίρους και τις παραγωγικές τάξεις.
«Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει “ενοχλητικές” φωνές, δεν επιθυμεί ανθρώπους που διεκδικούν και έχουν ανεξάρτητη άποψη και θέση, δεν ανέχεται ανθρώπους που μπορούν με ενωτική διάθεση να υπερασπιστούν τον κλάδο τους, ο οποίος έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα από την πανδημική κρίση, την ακρίβεια και την κυβερνητική αδράνεια. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι οι επιμελητηριακοί θεσμοί πρέπει να δηλώνουν κομματική υποταγή, να συμφωνούν με την κυβέρνηση, να μη λένε τα πράγματα με το όνομα τους. Η καθεστωτική αυτή νοοτροπία εκδηλώνεται πλέον απροκάλυπτα. Δεν κρύβεται».
Σημειώνει μάλιστα ότι «τέτοιες μεθοδεύσεις και πρακτικές, οι οποίες προφανώς τυγχάνουν και της έγκρισης - αν όχι της καθοδήγησης του Μεγάρου Μαξίμου - η Νέα Δημοκρατία πείθει όλο και λιγότερους ότι μπορεί να απευθύνεται στο χώρο του κέντρου».
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr