Παράθυρο για κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και από τον Γιάννη Οικονόμου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της κατάργησης του μέτρου της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Κάθε βδομάδα η επιτροπή σταθμίζοντας την εξέλιξη των μεγεθών και των δεδομένων της πανδημίας παρακολουθώντας και την πορεία στις υπόλοιπες χώρες κάνει τις εισηγήσεις της και με βάση αυτές η κυβέρνηση αποφασίζει», απάντησε σε σχετική ερώτηση, παραπέμποντας ουσιαστικά στη συνεδρίαση της επιτροπής την προσεχή Τετάρτη.
Την ίδια ώρα ο Θεοκλής Ζαούτης εξέφραζε την εκτίμηση πως η μετάλλαξη Όμικρον θα φέρει πιθανώς το τέλος της έντονης φάσης της πανδημίας.
Μέχρι τέλος Μάρτη νέα χαλάρωση στους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους
Την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την άρση περισσότερων μέτρων για τους εμβολιασμένους, με βάση και την τάση που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, γνωστοποίησε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
«Η αίσθηση που υπάρχει από τη συζήτηση με τους ομολόγους μου είναι ότι για το επόμενο εξάμηνο θα είναι μια καλύτερη κατάσταση πολύ κοντά στην κανονικότητα και υπάρχει μια συνολική προετοιμασία ότι ενδεχομένως ο κορονοϊός μπορεί να επανέλθει από τον Σεπτέμβριο με άλλα χαρακτηριστικά», σημείωσε ο κ. Πλεύρης, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει εφησυχασμός γιατί ο ιός μας έχει εκπλήξει αρνητικά».
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, τη δεδομένη στιγμή δε γίνεται συζήτηση για άρση μέτρων στους μη εμβολιασμένους, ωστόσο μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα περισσότερα από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους θα έχουν αρθεί. «Η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και οι αποστάσεις είναι ήπια μέτρα και δεν επηρεάζουν την κανονικότητα», πρόσθεσε στον ΑΝΤ1.
«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για άρση περιορισμών μόνο στους εμβολιασμένους. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έκαναν μια επιλογή που αποτελεί κίνδυνο για τους ίδιους και την κοινωνία», εξήγησε ο υπουργός Υγείας.
Ζαούτης: Θα φύγουν οι μάσκες στον εξωτερικό χώρο όταν ανοίξει ο καιρός
Την πεποίθησή του πως οι μάσκες από τους εξωτερικούς χώρους θα φύγουν όταν ανοίξει ο καιρός διατύπωσε ο Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
«Θεωρώ ότι σε πρώτη φάση θα φύγουν οι μάσκες στον εξωτερικό χώρο, όταν ανοίξει ο καιρός, στο επόμενο διάστημα, δεν μπορώ να πω αν θα είναι εβδομάδες, μήνας», ανέφερε ο κ. Ζαούτης σχετικά με το πώς θα προχωρήσει η άρση των περιορισμών.
«Θα το δούμε ανάλογα με το πού βρισκόμαστε, αν υπάρχει κάποια έξαρση, κάποιο καινούριο στέλεχος», ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά στο πιστοποιητικό επανανόσησης, είναι υπό εξέταση και αυτό. «Θα δούμε τους επόμενους μήνες, αν έχουμε όντως αποκλιμάκωση, να δούμε τι θα κάνουν και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η επιτροπή εμβολιασμού εξετάζει τα δεδομένα όσο αφορά την διάρκεια της ανοσίας και θα δούμε».
Η Όμικρον φέρνει το τέλος της έντονης φάσης της πανδημίας
Την άποψη πως η μετάλλαξη Όμικρον θα φέρει πιθανώς το τέλος της έντονης φάσης της πανδημίας διατύπωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης, προειδοποιώντας πάντως ότι τα πάντα θα μπορούσαν να αλλάξουν με την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης, αν και -όπως τόνισε- θεωρείται δύσκολο να μην καλύπτουν τα εμβόλια ένα νέο στέλεχος ως προς τη σοβαρή νόσο.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ επεσήμανε ότι υπάρχει ένα επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό που θα λειτουργήσει και απέναντι σε νέα στελέχη. Είπε επίσης ότι στο επίκεντρο της συζήτησης δεν βρίσκεται πια αν ο ιός κυκλοφορεί και εάν τον κολλάμε, αλλά οι νοσηλείες, η σοβαρή νόσος και οι θάνατοι.
Άλλωστε, όπως εξήγησε, κάθε χρόνο κυκλοφορούσαν οι κορονοϊοί, οι οποίοι ωστόσο είχαν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Ανέφερε επιπλέον ότι το 15%-30% των κρυολογημάτων ήταν από κορονοϊούς οι οποίοι κυκλοφορούσαν κάθε χρόνο.
Αποκλιμάκωση και στους θανάτους
Ο κ. Ζαούτης παρατήρησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αποκλιμάκωση στον αριθμό των απωλειών, πορεία που θα συνεχιστεί, όπως εκτίμησε. Ο ίδιος περιέγραψε πως, αν αναλογιστούμε την πορεία της πανδημίας θα δούμε ότι όποτε υπάρχει μια έξαρση, έπειτα από 15 ημέρες ακολουθούν οι νοσηλείες και ύστερα ακολουθούν οι απώλειες.
«Οι πολύ υψηλοί αριθμοί θανάτων των περασμένων εβδομάδων ήταν το αποτέλεσμα των μολύνσεων των αρχών του Ιανουαρίου, όταν είχαμε ακόμα 50% Δέλτα, ένα στέλεχος που έχει υψηλότερο κίνδυνο για βαριά νόσηση και θάνατο. Επιπλέον, είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε πληθυσμό ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και άλλοι που έχουν να κάνουν με την νοσηλεία, όλα αυτά συμβάλλουν στο να έχουμε αυτούς τους αριθμούς θανάτων» είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι ο αριθμός των απωλειών εξαρτάται και από το πώς καταγράφει κάθε χώρα τους θανάτους από COVID-19. Όπως εξήγησε ο κ. Ζαούτης, ο ορισμός του θανάτου σχετιζόμενου με COVID, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι άτομο που έχει θετικό τεστ για COVID και πεθαίνει, ανεξάρτητα από το πότε κόλλησε και ανεξάρτητα από υποκείμενο νόσημα.
«Στο διάστημα της πανδημίας κάποιοι άλλαξαν τους ορισμούς. Κάποια κράτη χρεώνουν τον θάνατο ως COVID, αν ένας θετικός καταλήξει εντός νοσοκομείου, άλλοι έχουν βάλει χρονικό όριο, για παράδειγμα αν παρέλθουν 28 ημέρες από την μόλυνση, δεν χρεώνεται ο θάνατος σε COVID. Άρα υπάρχει μια σύγχυση, γιατί δεν μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα» ανέφερε μεταξύ άλλων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να εξετάζεται η υπερβάλλουσα θνητότητα.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr