Αμαλιάδα: «Αντικαθιστούν» πανεπιστημιακό τμήμα με πρόγραμμα σπουδών κατώτερης βαθμίδας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Την ώρα που η διοίκηση του πανεπιστημίου Πατρών υπέγραφε το νέο μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής στην Αμαλιάδα, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Γεωπονίας έξω από την αίθουσα της εκδήλωσης ζητούσαν απαντήσεις για το μέλλον των σπουδών τους.
Αιτία της ανησυχίας τους είναι η μεταφορά του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι από τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ ήδη από πέρυσι το τμήμα δεν περιλαμβάνεται στο μηχανογραφικό δελτίο.
Το «κενό» του πανεπιστημιακού τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα έρχεται να «καλύψει» η νέα Γεωργική Σχολή, καθώς κι άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία θα παρέχουν μεταδευτεροβάθμια τυπική εκπαίδευση επιπέδου 3, 4 και 5, και όχι πτυχίο πανεπιστημίου (επιπέδου 6). Το μνημόνιο συνεργασίας συνυπέγραψαν το Πανεπιστήμιο Πατρών με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - Δήμητρα, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.
Ισοδύναμο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην Αμαλιάδα
Μιλώντας στο alfavita.gr, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας διευκρίνισε πάντως ότι η μεταφορά του τμήματος γίνεται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του πανεπιστημίου Πατρών και ουδεμία σχέση έχει με τη δημιουργία της Γεωργικής Σχολής.
Στόχος, όπως είπε, «είναι να οργανωθούν τμήματα τυπικής εκπαίδευσης 3,4 και 5 και μη τυπικής εκπαίδευσης. Να δημιουργηθεί ένα ισοδύναμο/αντίστοιχο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής προσαρμοσμένο στις ανάγκες της περιοχής με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών». Τα πρώτα βήματα, υπογράμμισε, έγιναν με την υπογραφή του μνημονίου και έχει αρχίσει η μελέτη για το σχεδιασμό και υλοποίηση, προσθέτοντας πως υπάρχουν εγκαταστάσεις που θα αξιοποιηθούν και η βασική ιδέα είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης/επιμόρφωσης με την παραγωγή.
Φοιτητές: Μας αντιμετωπίζουν ως βαλίτσες που μεταφέρονται κατά το δοκούν από πόλη σε πόλη
Η απόφαση αυτή προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, τις αντιδράσεις των φοιτητών οι οποίοι προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους θα πρέπει από τον Σεπτέμβριο να μετακομίσουν ή να μετακινούνται καθημερινά από την Ηλεία στο Μεσολόγγι με πολλαπλή επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Όπως είναι κατανοητό, για τους φοιτητές που δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα για μετακίνηση, η πρόβλεψη δεν είναι άλλη από την εγκατάλειψη των σπουδών.
«Ούτε ερωτηθήκαμε ποτέ ούτε μας δόθηκε η ευκαιρία να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας στην πόλη την οποία επιλέξαμε συμπληρώνοντας το μηχανογραφικό μας δελτίο. Επί της ουσίας τρεπόμαστε σε φυγή ώστε να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις μας στο βωμό του κέρδους» δήλωσε στο alfavita.gr η Μαρία Κ., φοιτήτρια του τμήματος.
«Με λυπεί πραγματικά να βλέπω να μας αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμους και ως παράπλευρες απώλειες στην μάχη των εντυπώσεων και η ευκολία με την οποία γίνεται η αντικατάσταση ενός πανεπιστημιακού τμήματος με ένα αμφιβόλου ποιότητας πρόγραμμα σπουδών κατώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας.
«Το εαρινό εξάμηνο ξεκινά στις 28 Φεβρουαρίου και αναρωτιέμαι ποιες συνθήκες θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε» είπε, προσθέτοντας πως μοναδική έννοια των αρμοδίων είναι «η μεταφορά του υπάρχοντος εξοπλισμού στο Μεσολόγγι και η χρήση των εγκαταστάσεων από την νέα ιδιότυπη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου Τομέα στα πρότυπα της Αμερικάνικης Γεωργικής σχολής. Οι φοιτητές είμαστε δυστυχώς αόρατοι και μας αντιμετωπίζουν ως βαλίτσες που μεταφέρονται κατά το δοκούν από πόλη σε πόλη» διαπιστώνει.
Αιχμές για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη το 2019
Ερωτηθείς για την ταλαιπωρία των φοιτητών που θα κληθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε άλλη πόλη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών επικαλέστηκε τα χαμηλά ποσοστά παρακολούθησης και αποφοίτησης, ενώ άφησε σαφείς αιχμές ως προς την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη το 2019.
«Το 2019 δημιουργήθηκε Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι με πρόγραμμα σπουδών κατά 90% κοινό με το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα. Γιατί έγινε αυτό; Ας απαντήσουν όσοι το αποφάσισαν. Μας ενδιαφέρει τα τμήματα των σχολών να είναι συγκεντρωμένα και οι δομές εκπαίδευσης να δίνουν τη δυνατότητα εύρεσης καλά αμοιβόμενης εργασίας. Τμήματα χωρίς βιβλιοθήκες, εστίες, σίτιση, προσωπικό είναι καταδικασμένα να σβήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τη μέριμνα των φοιτητών/τριων που ήδη φοιτούν στο τμήμα, ο πρύτανης ανέφερε πως «θα υπάρχει προτεραιότητα στη στέγαση σε φοιτητικές εστίες και θα εξασφαλισθούν όλες οι δυνατότητες για να ολοκληρώσουνε τις σπουδές τους».
Δυστυχώς όμως καμία μέριμνα δεν υπάρχει για όσους φοιτητές θα πρέπει να μετακινούνται από τη μία πόλη στην άλλη, καθώς μόνο η διέλευση του Ρίου-Αντιρρίου κοστίζει 26 ευρώ, ενώ η μετακίνηση με το πλοίο κοστίζει 13ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Οι φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας υπενθυμίζουν επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας το 2013 μετέφερε εν μία νυκτί το τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών από το Μεσολλόγγι στην Αμαλιάδα, με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα περί βιωσιμότητας και χαμηλών ποσοστών αποφοίτησης.
«Κάθε φορά θα είμαστε έρμαιο των αποφάσεων που παίρνουν αιφνιδίως και θα μεταφέρονται κάθε τρεις και λίγο τα τμήματα από τη μια πόλη στην άλλη; Θα σταματήσει άραγε αυτό κάποτε;» αναρωτιούνται οι φοιτητές.
Μετά από παρέμβασή τους πάντως στη διάρκεια της εκδήλωσης για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, μαζί με τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών Διονύσιο Ματζαβίνο και τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλο ανέφεραν τα εξής:
Σχεδιάζεται νέο πρόγραμμα σπουδών για τους πρωτοετείς καθώς θα περιλαμβάνονται μαθήματα από την συγχώνευση τριών σχολών Γεωπονίας.
Οι φοιτητές του τμήματος Αμαλιάδας θα συνεχίσουν το πρόγραμμα γεωπονίας και οι φοιτητές του πρώην ΤΕΙ θα συνεχίσουν το δικό τους πρόγραμμα σπουδών.
Οι εγκαταστάσεις στο Μεσολόγγι (εργαστήρια και θερμοκήπια) είναι κατάλληλες να υποδεχτούν τους φοιτητές, ενώ οι φοιτητές και φοιτήτριες που μένουν σε εστίες στην Αμαλιάδα θα έχουν σίγουρη θέση στις εστίες του Μεσολογγίου.
Στόχος η εξαγωγή προϊόντων στο … CostaNavarino
Σχετικά με την δημιουργία της νέας Γεωργικής Σχολής, τόσο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και ο δήμαρχος της Ηλείας Γιάννης Λυμπέρης ανεφέραν πως ένας από τους βασικούς σχεδιασμούς είναι η εξαγωγή προϊόντων και η αποστολή τους στο CostaNavarino, το πολυτελές resort που δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού και των καταλυμάτων στην Ηλεία και όχι μόνο.
Σε δηλώσεις του (ΟΡΤ) ο δήμαρχος Ηλείας επικεντρώθηκε στη συνεργασία με το CostaNavarino «που έχει πολλαπλές δράσεις στον τουριστικό και πολιτιστικό τομέα και θα φέρει πολλαπλά οφέλη στην περιοχή μας που αποτελεί κέντρο πολιτισμού». Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της δημιουργίας μιας γεωργικής σχολής στην περιοχή ώστε να υπάρξει …αντίβαρο στο νόμο Κεραμέως και τον κόφτη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που θα «ερήμωνε» ακόμη περισσότερο τα περιφερειακά τμήματα των ΑΕΙ. Ούτε λόγος φυσικά για την κατάργηση του αυθαίρετου μέτρου της ΕΒΕ.
«Πρόβλημα» η πληθώρα πανεπιστημιακών τμημάτων
Για τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Ανδρέα Νικολακόπουλο η Γεωργική Σχολή έρχεται να λύσει το πρόβλημα … των πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων που δημιούργησε ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Η δυσανεξία των βουλευτών της ΝΔ στη δημόσια ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι εμφανής: θεωρούν μεγάλο πρόβλημα την ύπαρξη πανεπιστημιακών τμημάτων, αλλά όχι η δημιουργία σχολών κατώτερης βαθμίδας και προσόντων.
«Ουσιαστικό ρόλο στον χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και δη στον αγροτικό τομέα, αποκτά η πόλη της Αμαλιάδας με την ίδρυση και λειτουργία Αγροτικής Σχολής στα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Από την πρώτη στιγμή που αναδείχθηκαν τα προβλήματα και οι επιπτώσεις που επέφερε ο περιβόητος νόμος ‘’Γαβρόγλου’’ στα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνταν στο περιθώριο και την απαξίωση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας αναζητήσαμε τρόπους προκειμένου ο νομός να έχει τον δικό του ρόλο στη μεταλυκειακή εκπαίδευση, αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα στον αγροτικό τομέα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.
Για τη δημιουργία της Γεωργικής Σχολής ανέφερε μάλιστα ότι έχουν ήδη «μπει οι βάσεις στον κλάδο της αγροτικής εκπαίδευσης και υπάρχουν και οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές» αναφερόμενος προφανώς στο γεγονός ότι υπάρχουν έτοιμες οι κτιριακές εγκαταστάσεις του τμήματος που μεταφέρεται σε άλλη πόλη...
Διαβάστε ακόμα στο alfavita.gr:
Προσλήψεις Ειδικής Αγωγής: Τρόπος ένταξης σε Επικουρικούς Πίνακες 2022
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr