Δικαίωση 42 εκατ. € για τους ξεσπιτωμένους των Αναργύρων
42 εκατ. ευρώ εκταµιεύονται για την αποζηµίωση των πληγέντων της κατολίσθησης της 10ης Ιουνίου 2017 και τη δηµιουργία του νέου οικισµού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σχεδόν δύο χρόνια µετά την κατολίσθηση-µαµούθ στο λιγνιτωρυχείο του Αµυνταίου, που έσχισε στα δύο τη γη και βύθισε µέρος του χωριού Ανάργυροι Φλώρινας, καταστρέφοντας σπίτια, δρόµους και υποδοµές, έγινε το πιο καθοριστικό βήµα για την απαλλοτρίωση των περιουσιών και τη µετεγκατάσταση του οικισµού.
Με την υπογραφή πίστωσης 42,4 εκατοµµυρίων ευρώ στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων ανοίγει ο δρόµος για την επίσπευση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην καταβολή των αποζηµιώσεων στους πληγέντες και τη δηµιουργία του νέου οικισµού, στον ∆ήµο Εορδαίας Κοζάνης, όπου θα χτίσουν τα νέα σπίτια και τη νέα ζωή τους.
Το έγγραφο, µε υπογραφή του υφυπουργού Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη, έφτασε τις προηγούµενες ηµέρες και έγινε αποδεκτό µε ενθουσιασµό τόσο από τις δεκάδες οικογένειες των ξεσπιτωµένων κατοίκων, όσο και από τις 15 οικογένειες που εξακολουθούν να µένουν στα σπίτια τους, παρά τις επανειληµµένες προειδοποιήσεις για την επείγουσα ανάγκη πλήρους εκκένωσης του οικισµού.
«Μας ενηµέρωσαν ο περιφερειάρχης ∆υτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης και ο βουλευτής Φλώρινας Κ. Σέλτσας.Αλλαξε αµέσως η ψυχολογία µας. Φαίνεται πως τα λόγια δεν έµειναν λόγια και επιτέλους δροµολογείται λύση» είπε µε ικανοποίηση στο «Εθνος» ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Αναργύρων και ένας από τους τελευταίους κατοίκους που παραµένουν στον οικισµό, Γιώργος Τσισµαλίδης, ο οποίος απαρίθµησε τα επόµενα βήµατα που θα ακολουθήσουν: αρχικά αναµένεται το επόµενο διάστηµα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονοµικών, Υποδοµών και Μεταφορών, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα εγκρίνει οριστικά και επίσηµα την απαλλοτρίωση.
Στη συνέχεια η Περιφέρεια θα στείλει τον φάκελο στις δικαστικές Αρχές της Φλώρινας, όπου θα γίνουν δύο δικαστήρια, ένα για τον καθορισµό της τιµής µονάδος και ένα για την αναγνώριση των δικαιούχων. «Σε λαϊκή συνέλευση, που έγινε παραµονές των Χριστουγέννων, ακούσαµε από επίσηµα χείλη πως οι διαδικασίες αυτές θα γίνουν γρήγορα και µέχρι το 2020 θα έχουµε εισπράξει και τα χρήµατα» ανέφερε ο κ. Τσισµαλίδης.
Στη θέση Κουρί του ∆ήµου Εορδαίας θα «µετακοµίσει» το χωριό των Αναργύρων από τον γειτονικό Δήµο Αµυνταίου
Παράλληλα, σύµφωνα µε δεσµεύσεις που έχουν αναληφθεί στην ίδια συνέλευση, αναµένεται µέσα στον προσεχή Μάρτιο ή Απρίλιο να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα οδοποιίας στη θέση Κουρί του ∆ήµου Εορδαίας, όπου θα «µετακοµίσει» το χωριό από τον γειτονικό ∆ήµο Αµυνταίου Φλώρινας. Θα γίνουν εκεί όλες οι δηµόσιες υποδοµές (οδοποιία, ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση κ.λπ.) και στη συνέχεια θα χωριστούν 301 οικόπεδα, όσες και οι µερίδες των δικαιούχων κατοίκων των Αναργύρων. Οταν έρθει η ώρα, οι τελευταίοι θα τραβήξουν κλήρο για τη θέση του οικοπέδου που θα δοθεί δωρεάν στον καθέναν. Η ανέγερση κατοικίας δεν είναι υποχρεωτική, αλλά όποιος επιλέξει να κρατήσει τα χρήµατα της αποζηµίωσης και να εγκατασταθεί αλλού θα χάσει την κυριότητα του οικοπέδου µε την παρέλευση πέντε ετών από την παραχώρηση και αυτή θα µεταφερθεί στην κοινότητα.
Η κατολίσθηση και το ξεσπίτωµα
Η κατολίσθηση-µαµούθ στο ορυχείο Αµυνταίου, που άλλαξε τον χάρτη της περιοχής, συνέβη στις 10 Ιουνίου 2017 και σόκαρε ακόµα και τα υψηλόβαθµα στελέχη της ∆ΕΗ, που είδαν 80 εκατοµµύρια κυβικά χώµατος να µετακινούνται και να καταρρέουν µε πάταγο, καταπλακώνοντας τεράστια µηχανήµατα εκσκαφής, χωρίς ευτυχώς ανθρώπινες απώλειες. Το πόρισµα της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων που συστάθηκε µε εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, κατέληξε σε τέσσερις βασικές αιτίες που προκάλεσαν το φαινόµενο:
- παρουσία στρώσεων υλικών µε χαµηλή αντοχή στους γεωλογικούς σχηµατισµούς που περιβάλλουν το κοίτασµα λιγνίτη,
- παρουσία ρηγµάτων που καθόρισαν µερικώς τη γεωµετρία της κατολίσθησης χωρίς να ενεργοποιηθούν,
- παρουσία υπό πίεση υπόγειων υδροφορέων κάτω από το ορυχείο,
- γεωµετρία και επιµέρους κλίσεις του µετώπου εξόρυξης.
Η κατολίσθηση σταµάτησε µια «ανάσα» από τα πρώτα σπίτια του χωριού Ανάργυροι, το οποίο ήδη από χρόνια είχε υποστεί φθορές από ρήγµα που διέτρεχε παράλληλα τον οικισµό. Το φαινόµενο επιδείνωσε την κατάσταση, έσχισε στα δύο δρόµους και υποδοµές, ενώ προκάλεσε εκτεταµένες ρωγµές σε πολλά σπίτια, καθιστώντας τα µη κατοικήσιµα. Το χωριό κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και περισσότερες από 100 οικογένειες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι 60 εξ αυτών διαµένουν σε διαµερίσµατα στην Πτολεµαΐδα, µε το κόστος ενοικίου να επιβαρύνει τη ∆ΕΗ, ενώ οι υπόλοιποι σε σπίτια δικής τους ιδιοκτησίας σε άλλες περιοχές.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr