Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ριζικές αλλαγές στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Ένα νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να παρουσιασθεί επίσημα τη Δευτέρα από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Άλλωστε πρόκειται να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν το Πάσχα ώστε να μην έχει κλείσει η Βουλή.
Οι αλλαγές που έρχονται πάντως για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αλλάζουν άρδην και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορούν να καλύπτονται όλοι οι πολίτες στη χώρα που σήμερα μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε όλες τις ειδικότητες των γιατρών.
Ειδικότερα όπως αναφέρουν πληροφορίες, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι όσοι γιατροί έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να μπορούν να κάνουν και δύο εφημερίες το μήνα σε δημόσια νοσοκομεία, εφόσον όμως κριθεί απαραίτητο.
Η ρύθμιση αυτή θα αποτελεί προϋπόθεση για να μπορεί ένας γιατρός να συμβληθεί με τον Οργανισμό. Όμως θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τις εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία μόνο όταν θα υπάρχει ανάγκη, όπως έγινε με την πανδημία. Να υπενθυμιστεί ότι κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης είχε γίνει επιστράτευση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εργασθούν στα δημόσια νοσοκομεία και να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που προέκυπταν.
Όμως όσοι γιατροί επιλέξουν να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα καλούνται να κάνουν υπηρεσία και σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων σε δημόσιες μονάδες.
Ανατροπή έρχεται και για τον τρόπο αμοιβής των ιδιωτών γιατρών. Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί είναι αυτό του capitation δηλαδή οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα αμείβονται με ένα σταθερό χρηματικό ποσό ανά ασθενή.
Με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr, το τελικό ποσό που θα προκύπτει για τους γιατρούς θα είναι συνδυασμός δύο παραγόντων:
Η ηλικία των ασθενών που θα εγγραφούν σε κάθε γιατρό, σε συνδυασμό με το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από τον ΕΟΠΥΥ για ιατρικές επισκέψεις. Αυτά τα δύο κριτήρια θα καθορίσουν ουσιαστικά και το κατά κεφαλήν ποσό που θα δικαιούται ο κάθε γιατρός.
Όσο νεότερος θα είναι ένας ασθενής, τόσο λιγότερα χρήματα θα αποδίδονται στον γιατρό που θα τον αναλάβει.
Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από την άλλη θα πρέπει να επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη συνολική παρακολούθηση της υγείας τους. Ο ίδιος γιατρός θα είναι αυτός που θα χορηγεί παραπεμπτικά ώστε να μπορεί ένας πολίτης να εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Χωρίς το πράσινο φως του προσωπικού γιατρού, ο ασφαλισμένος δεν θα μπορεί να μεταβεί σε νοσοκομείο και θα αντιμετωπίζεται μόνο σε μικρότερες μονάδες υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι με το νέο αυτό σύστημα θα μειωθούν κατακόρυφα οι άσκοπες επισκέψεις στα νοσοκομεία καθώς υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των επισκέψεων στα νοσοκομεία αφορούν περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν σε Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr