Ακρίβεια: Οι αυξήσεις στο ρεύμα οδηγούν σε χρεοκοπία τους Δήμους - Φόβοι για μπλακ άουτ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Στα όρια της χρεοκοπίας βρίσκονται οι δήμοι της χώρας, ενώ πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος από τον επόμενο μήνα να ξεκινήσουν οι διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές καθώς οι Δημοτικές Επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο έως το τέλος της χρονιάς εκτιμάται ότι μπορεί να σκαρφαλώσει έως και στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ!
«Αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτίρια, οδοφωτισμός ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη. Η kWh από 6,3 λεπτά, έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και τα 55, για να μας κάνει τη χάρη να πέσει περίπου στα 25 αυτές τις ημέρες. Μιλάμε για 4πλάσιο κόστος. Οι δήμοι δίνουν το χρόνο 360 εκ. ευρώ σε ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση. Ο πολλαπλασιασμός του ποσού αυτού Χ4, αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, δείχνει αμέσως το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Μιλάμε για κόστος 1 δις ευρώ!» επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στην έκτακτη συνάντηση που είχαν σήμερα οι δήμαρχοι της χώρας στην Αθήνα.
Την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις, αλλά και οι νέες αρμοδιότητες στους δήμους, οι οποίες δε συνοδεύονται από τους απαιτούμενους πόρους έχουν φτάσει στα όριά τους τους ΟΤΑ, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν αρχίσει ήδη να δέχονται αυξημένες προσφυγικές ροές αυτή τη φορά από την εμπόλεμη Ουκρανία.
Παράλληλα μόνιμο βραχνά αποτελούν και τα 1.000 από τα 1.400 δάνεια της Αυτοδιοίκησης, τα οποία έχουν επιτόκιο πάνω από 5,9%.
Και όλα αυτά την ώρα που το τέλος ταφής για τα απορρίμματα που οδηγούνται σε χωματερές και όχι σε ανακύκλωση απειλεί να «φουσκώσει» τα δημοτικά τέλη με άλλα 100 εκ. ευρώ ετησίως.
Παράλληλα η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση της ακρίβειας και στα υλικά απειλεί με στάση εργασιών τα δημοτικά έργα, καθώς οι εργολάβοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Το ζήτημα έθιξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβας, ενώ και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητησε ρεαλιστικές αναθεωρήσεις στις τιμές των υλικών προειδοποιώντας πως «αλλιώς δε θα είναι μακριά η στιγμή που εργολάβοι θα αρχίσουν να κάνουν παύσεις εργασιών και εμείς να μένουμε με τα σκάμματα ανοιχτά».
Κίνδυνος για διακοπές ρεύματος
Αναφερόμενος στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ενίσχυσή τους μέσω μίας γενναίας επιδότησης της kWh - όπως ακριβώς έγινε με αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών - «αλλιώς τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές» σημείωσε προσθέτοντας πως κανείς δε θέλει να μετακυληθεί το κόστος αυτός στους δημότες με διπλασιασμούς ή και τριπλασιασμούς των λογαριασμών ύδρευσης.
Λύση θα μπορούσε να αποτελέσει η ενεργειακή αυτονόμηση δήμων και ΔΕΥΑ, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να συζητηθεί και η δημιουργία κοινής πλατφόρμας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στην οποία όλοι οι πάροχοι θα ανεβάζουν σε πραγματικό χρόνο λογαριασμούς και πληρωμές προκειμένου οι δήμοι να γνωρίζουν σε πρώτο χρόνο πόσα χρήματα τους οφείλονται από τους παρόχους, με βάση τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από τους δημότες τους.
Το τέλος ταφής
«Όχι έτσι, όχι τόσο, όχι τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στην επιβολή του τέλους ταφής για τα απορρίμματα, η οποία θα «φουσκώσει» τα δημοτικά τέλη των πολιτών κατά 80 – 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
«Πραγματικά το θεωρώ πέρα από κάθε λογική να συζητάμε ακόμη για το τέλος ταφής, την ώρα που γύρω μας όλα τα σκιάζει η ενεργειακή φοβέρα. Δηλαδή λίγα πληρώνουν οι πολίτες μας αυτό το διάστημα, που εμείς θα πάμε να βάλουμε στους λογαριασμούς άλλα 80-100 εκ. για να πληρωθούν οι ευθύνες του ίδιου του κράτους που συνεχίζει να μη βάζει μια στοιχειώδη τάξη στην αγορά της ανακύκλωσης»;
Έκανε λόγο για μία αγορά όπου συνεχίζουν να επικρατούν πρακτικές μαφίας και που η εισφοροδιαφυγή στο κομμάτι της ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας ξεπερνά το 45%, ενώ αναρωτήθηκε εάν στην εποχή που ο διπλασιασμός της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη είναι περιβαλλοντικά συμβατός, «το μόνο ασύμβατο και επιλήψιμο σε μία Ελλάδα που σείεται συθέμελα, είναι το ποσοστό ανακύκλωσης»;
Η κυβέρνηση φαίνεται να αφήνει ένα παράθυρο επανεξέτασης του ύψους του τέλους ταφής, το οποίο, πάντως, είναι αποφασισμένη να επιβάλλει χωρίς καθυστέρηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα στη λογική κάποιας ελάφρυνσης – μείωσης.
Ναυαγοσώστες
Το αίτημα να μην επαναληφθεί το περσινό ...ναυάγιο με τους ναυαγοσώστες όταν το υπουργείο Εσωτερικών έτρεχε να ακυρώσει τα πρόστιμα των δήμων που προήλθαν από την νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ναυτιλίας, με την οποία οι ΟΤΑ αδυνατούσαν να συμμορφωθούν λόγω έλλειψης πόρων αλλά και ...ναυαγοσωστών, εξέφρασαν πολλοί δήμαρχοι.
Μόλις τρεις μήνες πριν την ημερολογιακή έναρξη του καλοκαιριού δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με πέρυσι, με τον αρμόδιο υπουργό μάλιστα να μην έχει συναινέσει σε συνάντηση με την ΚΕΔΕ για το ζήτημα εδώ και δύο μήνες.
«Ή το Υπουργείο βρίσκει επιπλέον λεφτά ή επιστρέφουμε στο προηγούμενο, πιο μαζεμένο και ρεαλιστικό πλάνο. Αλλά χθες. Θα είναι φαρσοκωμωδία να ζήσουμε και φέτος τα ίδια! Εδώ και δύο μήνες περιμένουμε απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.
Αδέσποτα
Μηδενική ήταν η χρηματοδότηση που έλαβαν το 2021 οι δήμοι της χώρας για τη διαχείριση των αδεσπότων, την ώρα που έρευνα της ΚΕΔΕ έδειξε ότι η συνολική ετήσια δαπάνη τους για το θέμα αυτό φτάνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια στιγμή οι δήμαρχοι βρίσκονται συχνά κατηγορούμενοι στα δικαστήρια για επιθέσεις αδεσπότων: «Δηλαδή ο νέος νόμος θα ισχύει ως προς τις ευθύνες μας, αλλά δεν θα ισχύει ως προς αυτές του κράτους απέναντί μας;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπαστεργίου υπενθυμίζοντας ότι η ετησια χρηματοδότηση που έπαιρναν έως το 2020 ήταν μόλις 600.000 ευρώ συνολικά.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι το πρόγραμμα στειρώσεων που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών με προυπολογισμό 5 εκατομμυρίων ευρώ είναι στη σωστή κατεύθυνση, χαρακτηρίζοντας το όμως «σταγόνα στον ωκεανό».
Αναφορά έγινε και στην αδυναμία πραγματοποίησης των απαραίτητων ελέγχων, καθώς από το σύνολο των 334 δήμων, μόνο οι 100 έχουν δημοτική αστυνομία και σε αυτούς συνυπολογίζονται και όσοι διαθέτουν μόνον έναν ή δύο δημοτικούς αστυνομικούς.
Πολιτική προστασία
Την άποψη ότι «το κράτος ψάχνει εξιλαστήρια θύματα στους Δήμους» και στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας, εξέφρασε ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος προσέθεσε πως εάν χρήματα για τους αποχιονισμούς παίρνουν μόνο οι Περιφέρειες, να πάρουν και την αρμοδιότητα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της πυροπροστασίας είπε πως οι δήμοι τη μισή αντιπυρική περίοδο αναγκάζονται να ψάχνουν τους ιδιοκτήτες προκειμένου να μπουν στα οικόπεδα και να τα καθαρίσουν.
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα Τρίκαλα, το δήμο του οποίου προΐσταται: «Τι μπορεί να γίνει με τις 50.000 ευρώ που παίρνω στο Δήμο μου για την πυροπροστασία, την ώρα που για τον απλό αποχιονισμό των 35 χωριών και των 610 τ.χ έκτασης, δίνω πάνω από 100.000€»;
Προσφυγικό
Τη διατήρηση του προγράμματος «Εστία» στα σημερινά μεγέθη ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Εξήγησε ότι οι δήμοι, μέσω των Camp σε σημεία της χώρας αλλά και μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος και των διαμερισμάτων που είχαν εξασφαλιστεί, απέκτησαν σημαντική εμπειρία.
«Την ώρα αυτή το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ μικραίνει, ενώ την ίδια ώρα οι ροές από Ουκρανούς πρόσφυγες αυξάνουν. Θα είναι κρίμα να αφήσουμε διαμερίσματα και προσωπικό που ήδη απέκτησε εμπειρία και να αναγκαστούμε μετά από λίγες εβδομάδες να ψάχνουμε λύσεις. Προτείνουμε να γίνουν άμεσα συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και να κρατήσουμε το ΕΣΤΙΑ ως έχει. Θα το χρειαστούμε», τόνισε.
Βοήθεια στο σπίτι
Οι δήμαρχοι ζήτησαν επίσης να εξαντληθούν οι δυνατότητες προκειμένου να επανενταχθούν στο δυναμικό του προγράμματος και οι περίπου 140 εργαζόμενοι (ποσοστό 5% του συνόλου) που έμειναν εκτός, με βάση τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ.
Στέλιος Πέτσας: Η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους δήμους στα δύσκολα
Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι αναγνώρισε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα των δήμων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα δρομολογηθούν λύσεις, σε συνεργασία και με άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία σε όλα τα ζητήματα που έχουν θέσει οι δήμοι με προτεραιότητα στην επιμήκυνση στην 20ετία του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων των δήμων στο ΤΠ&Δ, τη διασφάλιση της ένταξης έργων όλων των δήμων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», την επιβολή και το ύψος του τέλους ταφής, τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τη ναυαγοσωστική κάλυψη αλλά και τις δράσεις για τα αδέσποτα.
Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου είναι η ενίσχυση των δήμων με προσωπικό, καθώς και η επιτάχυνση των ρυθμών για την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων της χώρας, παραβρέθηκε και μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν οι Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γιώργος Πατούλης περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Μαρκόπουλος, πρόεδρος ΠΕΔ Αττικής, δήμαρχος Γαλατσίου, Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηναίων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr