Πανελλήνιες 2022: Αλλαγές στο μηχανογραφικό και στις θέσεις των εισακτέων - Χιλιάδες υποψήφιοι εκτός πανεπιστημίων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Μόνο η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια για το 2022, απομένει, ώστε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα για τις πανελλαδικές, οι οποίες φέτος θα ξεκινήσουν στις 3 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου για τον κύριο όγκο των υποψηφίων (ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ).
Στις 17 Ιουνίου θα ολοκληρωθούν ο εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ και θα λήξουν οριστικά στις 30 του μήνα με τις εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα. Και η φετινή χρονιά των πανελλαδικών σίγουρα δεν μπορεί ν΄ αντιμετωπισθεί με αισιοδοξία από τους μαθητές και τις οικογένειες τους καθώς είναι απολύτως βέβαιο ότι χιλιάδες υποψήφιοι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ, λόγω κυρίως της ΕΒΕ, η εφαρμογή της οποίας δεν θα τους επιτρέψει να καταθέσουν μηχανογραφικό.
Η δυσκολία φέτος δεν θα αφορά μονάχα στους υποψήφιους με χαμηλές επιδόσεις αλλά και αυτούς με υψηλές βαθμολογίες οι οποίοι στοχεύουν σε καλές σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης , Πάτρας κ.α καθώς το υπουργείο Παιδείας θα «κόψει» θέσεις από τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα πριμοδοτήσει τα περιφερειακά πανεπιστήμια με επιπλέον θέσεις τις οποίες θα «κόψει» από τα κεντρικά ΑΕΙ και με αυτό τον τρόπο πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να μειώσει- συγκριτικά με το 2021-τον συνολικό αριθμό των εισακτέων ο οποίος πέρυσι ορίστηκε στις 77.415 θέσεις.
Η τακτική αυτή όμως καθόλου δεν «ανακουφίζει» τους υποψήφιους οι οποίοι επιθυμούν τις καλές κεντρικές σχολές ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακομίσουν εκτός του τόπου κατοικίας τους. Είναι πλέον γεγονός ότι κάθε χρόνο πολλά παιδιά ενώ θα μπορούσαν να σπουδάσουν στη σχολή της επιθυμίας τους δεν την δηλώνουν εάν είναι μακριά από το σπίτι τους, διότι οι γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα και μάλιστα όταν σπουδάζουν ταυτόχρονα περισσότερα από ένα παιδιά στην οικογένεια. Η αλήθεια όμως είναι ότι πέρα από την τακτική, που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας το οποίο έχει επιβάλει με διάφορους τρόπους «κόφτη» στην εισαγωγή των αποφοίτων λυκείου στην Ανώτατη δημόσια εκπαίδευση της χώρας και τα ίδια τα μεγάλα και κεντρικά πανεπιστήμια ζητούν όλο και λιγότερους φοιτητές, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν τη δυνατότητα (οικονομική, υποδομών κλπ) να τους εκπαιδεύσουν. Αυτοί είναι λοιπόν οι λόγοι που χιλιάδες παιδιά θα μείνουν και φέτος εκτός ΑΕΙ (πέρυσι έμειναν συνολικά εκτός περίπου 40.000) .
Ποια ΑΕΙ μείωσαν τις θέσεις.
Το 2021 την πρωτιά στη μείωση εισακτέων είχε το πανεπιστήμιο της Πάτρας το οποίο διέθεσε 6.283 θέσεις από 7.020 που είχε το 2020. Αντίστοιχα πέρσι μειώθηκαν οι θέσεις: Στο ΕΚΠΑ από 6.913 στις 7.765. Στο ΑΠΘ από 6.594 στις 6.396. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο από 1.647 στις 1.563. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από 4.928 στις 4.857. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από 5.669 στις 5.637 . Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από 1.812 στις 1.748 το 2021.
Πού αυξήθηκαν οι θέσεις
Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ο αριθμός εισακτέων ανήλθε στις 4.452 από 4.230 το 2020. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διέθεσε 4.058 θέσεις από 3.696 και το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αύξησε τον αριθμό εισακτέων στις 5.174 θέσεις από 4.718 το 2020.
Το μηχανογραφικό του 2022. Νέα τμήματα
Το υπουργείο Παιδείας ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων και τις σχολές, που θα περιέχει το μηχανογραφικό του 2022 κάτι που μπορεί να γίνει ακόμη και λίγες μέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών. Τα πανεπιστήμια έχουν πάρει παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των προτάσεων για τον αριθμό εισακτέων έως τις 20 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινωθεί μέσα στον Μάιο. Συνεπώς αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε εάν θα υπάρχουν «περικοπές» τμημάτων κάτι που βέβαια ενδιαφέρει πάρα πολύ τους υποψήφιους. Για την ώρα γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν τέσσερα νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών στο μηχανογραφικό του 2022
Πρόκειται για τα εξής τμήματα:
- ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ
- ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
- ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ
- ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΕΦΟΔΙΑΣΤΩΝ
Αλλαγές τμημάτων σε Επιστημονικά Πεδία
- Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
- Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
- Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Μετεωρολόγων (ΜΤ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ».
- Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
- Τα νέα Τμήματα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Διοικητικών (Δ) και Ικάρων (ΣΙ) – Εφοδιαστών (Ε), εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
- Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ», παράλληλα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
Αλλαγές σε εξέταση μαθημάτων
Για την εισαγωγή στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 (πανελλαδικές 2022) και εφεξής, όσον αφορά στα ειδικά μαθήματα οι υποψήφιοι θα εξετάζονται μόνο στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο».
Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών.
Για φέτος οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας «φιλοδοξούν» ν’ ανακοινώσουν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και τις βάσεις εισαγωγής νωρίτερα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Συνήθως αυτό γίνεται στο τέλος Αυγούστου αλλά για φέτος η συζήτηση στρέφεται στο να βγουν τα αποτελέσματα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Για την ώρα όμως αυτό παραμένει ως …επιθυμία. Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο θα φανεί στην πράξη.
Μια ανάσα από την ανακοίνωση εκεχειρίας στον Λίβανο: Έτοιμη δηλώνει η Χαμάς, αποφασίζει σήμερα το Ισραήλ – Τι προβλέπει η συμφωνία
Ο Τραμπ στηρίζει τον Ελληνοαμερικανό Τζίμι Πατρώνη για την Βουλή των Αντιπροσώπων
Επίδομα παιδιού: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Οι πρώτες δηλώσεις του Κωσταντίνου Αργυρού μετά το εξιτήριο της Αλεξάνδρας Νίκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr