Κιουμής στο ethnos.gr: Ατομικά μέτρα προστασίας από κορονοϊό στα πασχαλινά τραπέζια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Απαραίτητη θεωρεί τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό κατά τον εορτασμό του Πάσχα, τόσο στις εορταστικές συγκεντρώσεις μεταξύ των μελών των οικογενειών και φίλων όσο και στις εκκλησίες, ο καθηγητής Πνευμονολογίας- Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής. Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, από όσους επισκεφθούν χωριά και έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένους.
Εκτός από τη χρήση μάσκας, ο κ. Κιουμής συνιστά να προχωρήσουν στη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, όσοι εκδράμουν στο χωριό, προκειμένου να είναι περισσότερο διασφαλισμένοι ότι δε νοσούν από κορονοϊό.
«Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν κανονικά για την περίοδο του Πάσχα, αφού η κατάργηση των περισσοτέρων θα ξεκινήσει από τον Μάϊο. Είναι δεδομένο ότι στα εορταστικά τραπέζια θα υπάρξει συγχρωτισμός, αφού το Πάσχα μαζεύονται οι οικογένειες. Άρα θα βρεθούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο οι ηλικιωμένοι, κυρίως όσοι είναι ανεμβολίαστοι και πάσχουν από συννοσηρότητες. Αν έχουμε τον ιό και τους κολλήσουμε, πιθανότατα οι συνέπειες θα είναι δραματικές για κάποιους από αυτούς. Αντιλαμβάνομαι ότι στο τραπέζι δεν είναι δυνατό να φοράμε τη μάσκα, αφού τρώμε. Ωστόσο, θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες όλες τις υπόλοιπες ώρες», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.
Επίσης, κατά τον ίδιο, καλό θα είναι να αποφύγουμε τις αγκαλιές και τα φιλιά με τους ηλικιωμένους για καλύτερη προστασία των τελευταίων. «Θα πρέπει να καταλάβουν οι ηλικιωμένοι ότι δε θα αποφύγουμε τις αγκαλιές για να τους προσβάλουμε ή επειδή τα αισθήματά μας είναι κρύα για εκείνους. Θα το κάνουμε, για να μειώσουμε τους κινδύνους γι’ αυτούς και για να τους παράσχουμε καλύτερη προστασία», λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας.
Διενέργεια τεστ και εκκλησίες
Παράλληλα, ο κ. Κιουμής συνιστά, σε όσους θα επισκεφθούν κάποιο χωριό, να προχωρήσουν στη διενέργεια κάποιου τεστ νωρίτερα, ώστε να γνωρίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό, αν είναι νοσούντες από τον κορονοϊό ή όχι.
«Πριν ξεκινήσουμε για κάποιο χωριό, θα έλεγα ότι είναι καλύτερα να προχωρήσουμε στη διενέργεια κάποιου τεστ. Μπορεί τα τεστ να μη μας διασφαλίζουν κατά 100% ότι δεν είμαστε ασθενείς, όμως, σίγουρα δίνουν μία μεγαλύτερη διασφάλιση. Τα τεστ είναι πολύ σημαντικά, ιδίως εφόσον δεν είναι εύκολο να φοράμε μάσκα κατά τη διάρκεια του τραπεζιού», αναφέρει ο κ. Κιουμής.
Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ αναφέρει ότι μάσκα θα πρέπει να φορούν και όσοι θα σταθούν στο προαύλιο των εκκλησιών κατά τη διάρκεια της Ανάστασης καθώς και όσοι θα ακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή. Αυτό διότι και στις δύο περιπτώσεις δημιουργείται συγχρωτισμός και η μάσκα θα αποτελέσει την καλύτερη δυνατή προστασία.
«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τις συμβουλές για καλύτερη προστασία πρέπει να τις εφαρμόσουμε και όχι να τις αφήσουμε σε… θεωρητικό επίπεδο. Η επιδημιολογική κατάσταση δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μία ύφεση. Έχει μειωθεί ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα κρούσματα ακολουθούν μία καθοδική πορεία και είναι καλύτερη η διαχείριση της κατάστασης στα νοσοκομεία. Ωστόσο, ο κορονοϊός δεν έχει φύγει. Βρίσκεται ακόμα εδώ και αν δεν προσέξουμε, θα το πληρώσουμε. Ιδίως τώρα που γίνεται λόγος για μία νέα μετάλλαξη, η οποία υπάρχει στη Μεγάλη Βρετανία, ίσως και σε άλλες χώρες και είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική. Αναφέρομαι σε αυτήν που αποτελεί τη συνένωση των χαρακτηριστικών των μεταλλάξεων Ο και Ο2», σημειώνει ο κ. Κιουμής.
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr