«Δεν δίνουμε σημασία σε αυτά που λέει ο Ερντογάν» - «Απόβαση» Τούρκων τουριστών στα νησιά του Αιγαίου μετά από 2 χρόνια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
«Το βράδυ είναι η νύχτα του Καστελόριζου. Αναχωρούμε στις 6 το απόγευμα από το Κας και επιστρέφουμε στις 11 το βράδυ. Μόνο 35 ευρώ και δεν υπάρχουν άλλοι φόροι» διαφημίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Okan Kahraman, Τούρκος πλοιοκτήτης του πλοίου Kahramannlar 4. Η διαφήμιση συνοδεύεται και από ένα βίντεο που παρουσιάζει τα καταγάλανα νερά και τις τοπικές σπεσιαλιτέ του Καστελόριζου «ντυμένο» στους ήχους του Ζορμπά.
Εδώ και δώδεκα χρόνια ο Τούρκος πλοιοκτήτης εκτελεί την γραμμή Κας-Καστελόριζο, μεταφέροντας δεκάδες-χιλιάδες Τούρκους τουρίστες στο ελληνικό νησί. Μόνο το 2019, όπως λέει ο ίδιος, μεταφέρθηκαν 15.000 Τούρκοι τουρίστες με το ημερόπλοιό του στο Καστελόριζο. «Εμείς δεν έχουμε να χωρίζουμε τίποτα. Μας ενώνει η δυνατή φιλία που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά χρόνια. Δεν είμαστε απλά γείτονες. Είμαστε φίλοι» λέει στο ethnos.gr o Okan Kahraman και τρέχει να καλωσορίσει μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του, ταξιδιωτικό πράκτορα στο νησί Κώστα Παπουτσή τους Τούρκους τουρίστες που μόλις έδεσαν στο νησί για να διασκεδάσουν το βράδυ.
Τεράστια δεξαμενή τουριστών για τα ελληνικά νησιά η Σμύρνη και οι κοντινές τουρκικές πόλεις
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών του βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Λέσβος) αλλά και των Δωδεκανήσων (Καστελόριζο, Ρόδος) με τα τουρκικά παραλία αποκαταστάθηκαν και καθημερινά «δένουν» πλοιάρια στα ελληνικά λιμάνια, μεταφέροντας Τούρκους αλλά και Ευρωπαίους τουρίστες, δίνοντας το φιλί της ζωής στις τοπικές οικονομίες.
Η Σμύρνη είναι μια πόλη πέντε εκατομμυρίων κατοίκων και πάνω από 1,5 εκατομμύρια βρίσκονται στα περίχωρα και τις κοντινές τουρκικές πόλεις. Πρόκειται για μια τεράστια δεξαμενή τουριστών για τα ελληνικά νησιά και παρόλο που η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, υπάρχει πολύς κόσμος που έχει χρήματα και ταξιδεύει.
Γιορτάζουν το Μπαϊράμι μέσα Ιουλίου στα νησιά του Αιγαίου
Ενδεικτικό είναι ότι από τον Απρίλιο- οπότε και μπήκαν τα ημερόπλοια- ξενοδόχοι, τουριστικά γραφεία, ταβέρνες, καφετέριες και μαγαζιά τρίβουν ξανά τα χέρια τους. Η κίνηση που καταγράφεται, μέχρι στιγμής, είναι ικανοποιητική παρά την επιθετική ρητορική Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας αλλά και τον ντόρο που προκαλούν οι εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τα ελληνικά νησιά. Το τουριστικό κύμα από τα τουρκικά παράλια αναμένεται μάλιστα να κορυφωθεί στα μέσα Ιουλίου οπότε και οι Τούρκοι θα γιορτάσουν τον Μπαϊράμι στην ελληνική πλευρά με τις προκρατήσεις να είναι ήδη ενθαρρυντικές.
Αιμοδότες οι Τούρκοι τουρίστες στο Καστελόριζο-Αναμένεται καλύτερη τουριστική σεζόν σε σχέση με το 2019
Στο Καστελόριζο η εξ Τουρκίας επισκέπτες αποτελούν το 25% του τουρισμού του νησιού σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό πράκτορα Κώστα Παπουτσή. Κάθε μέρα δένουν από το Κας δύο πλοία και κάποιες μέρες τη βδομάδα γίνονται και έξτρα νυχτερινά δρομολόγια. Όλα αυτά τα χρόνια ο Τούρκος πλοιοκτήτης Okan Kahraman έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τους ντόπιους οι οποίοι τον χαιρετούν με το μικρό του όνομα κάθε φορά που τον συναντούν στα γραφικά. σοκκάκια του νησιού.
«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τους γείτονες. Δεν τους επηρεάζει η ένταση μεταξύ των πολιτικών. Παλιότερα και πριν την πτώση της λίρας έρχονταν περισσότεροι ενώ δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα της βίζας που καλούνται να πληρώσουν οι Τούρκοι. Βέβαια αυτοί που έχουν χρήματα δεν έχουν πρόβλημα να μας επισκεφτούν και τώρα. Για παράδειγμα το πρωί της Πέμπτης το ημερόπλοιο έφερε 52 άτομα από το Κας και το απόγευμα 47» λέει ο κ. Παπουτσής. Στο γραφικό λιμάνι του Καστελόριζου είναι αγκυροβολημένες αυτές τις μέρες και τρεις θαλαμηγοί με τουρκική σημασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νησί πηγαίνει καλά φέτος τουριστικά και τα πράγματα σε επίπεδο διανυκτερεύσεων προμηνύονται καλύτερα από το 2019, όχι όμως και σε επίπεδο θαλαμηγών καθώς αναμένεται να αγκυροβολήσουν λιγότερες φέτος στο νησί.
Χίος: Η κίνηση από την Τουρκία είναι καθημερινή
Καθημερινά (πρωί και απόγευμα) είναι τα δρομολόγια από Τσεσμέ για Χίο ενώ πολλές φορές λόγω αυξημένης ζήτησης μπορεί αυτά να αυξηθούν μέσα στην μέρα. Οι Τούρκοι προτιμούν την Χίο λόγω εγγύτητας (απέχει 25 λεπτά από το Τσεσμέ), τους αρέσει το ελληνικό φαγητό και η διασκέδαση ενώ συνυπολογίζουν και το γεγονός ότι ταξιδεύουν σε έναν ευρωπαϊκό προορισμό.
Η αγορά της Τουρκίας στην ουσία έφερε τον "τουρισμό πόλης στο νησί" όλο το χρόνο εξηγεί στο ethnos.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Αντιγόνη Μαϊστράλη.
City break στη Χίο από την Σμύρνη
«Η κίνηση από την Τουρκία είναι καθημερινή. Είμαστε το city break για τους γείτονες. Ο Τούρκος δεν είναι ένας τουρίστας που θα έρθει μόνο το καλοκαίρι επειδή είμαστε νησί. Θα μας έρθει και το Φλεβάρη για παράδειγμα για ένα ΣΚ και για να ψωνίσει. Για αυτούς είναι μεγαλύτερο πλήγμα η πτώση της λίρας απ' όλη αυτήν την προπαγάνδα που γίνεται. Και μην ξεχνάτε ότι έχουν κάνει φίλους οι άνθρωποι εδώ όλα αυτά χρόνια, ενώ έχουμε και αδελφοποιήσεις επιμελητηρίων από το παρελθόν». Όπως παρατηρεί η κ. Μαϊστράλη, απέναντί από την Χίο βρίσκεται μια διεθνής αγορά με ένα διεθνές αεροδρόμιο. Η αγορά είναι τεράστια και μεγάλο μέρος του πληθυσμού πληρώνεται σε ευρώ και δολάρια. Σε αυτήν λοιπόν την αγορά στοχεύουμε περαιτέρω και εμείς.
Που ποντάρει η Χίος
Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο Απρίλιο με πρωτοβουλία του Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού Χίου διοργανώθηκε η δράση "Restart Chios Turkey travelling" στη Σμύρνη προσκαλώντας συνεργάτες, τουριστικά γραφεία, δημοσιογράφους και εν γένει εμπλεκόμενους στον τουρισμό.
«Σκοπός ήταν να ξανασυστηθούμε πρώτοι, προσπαθώντας μάλιστα να επικοινωνήσουμε ότι η Χίος δύναται να συνδυάσει πέρα από τον τουρισμό πόλης, εξορμήσεις μεγαλύτερης διάρκειας άνω των 2 διανυκτερεύσεων που καταγράφεται ως μέσος όρος. Είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση, αφού την περίοδο μόνο του Απριλίου επισκέφτηκαν το νησί 2.200 Τούρκοι τουρίστες» τόνισε η Μαϊστράλη. Οι Χιώτες περιμένουν αύξηση φέτος στις αφίξεις και ποντάρουν στα προγράμματα επιδότησης διακοπών στους Έλληνες, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην Ομογένεια, στους repeaters και στους μεμονωμένους επισκέπτες που στηρίζουν διαχρονικά το νησί της μαστίχας. «Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι το να μετράμε τις αφίξεις, αλλά στο τι θα γράψει το ταμείο μας στο τέλος» τονίζει η κ. Μαϊστράλη.
Σάμος: Μπαίνει και καταμαράν από τα τουρκικά παράλια
Τούρκους τουρίστες μετά από δύο χρόνια «είδε» φέτος και η Σάμος. Η Σάμος συνδέεται καθημερινά με το Κουσάντασι (μία ώρα απόσταση από το Πυθαγόρειο), και με το Σίγκατσικ (μια μικρή πόλη κοντά στη Σμύρνη, δύο ώρες απόσταση από το Καρλόβασι) ενώ από φέτος πέρα από τα συμβατικά πλοία έχει δρομολογηθεί στη συγκεκριμένη γραμμή και ένα καταμαράν.
«Τους προτρέπουν τα τουρκικά ΜΜΕ να μην επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές αλλά αυτοί δεν τους δίνουν σημασία από ότι έχουμε διαπιστώσει στο νησί. Είναι υπολογίσιμη δύναμη για μας οοι Τούρκοι, παρόλο που το βασικό τουριστικό μας έσοδο είναι από τα τσάρτερ» λέει στo ethnos.gr ο Νίκος Κατρακάζος, ναυτικός - τουριστικός πράκτορας στο νησί του Πυθαγόρα, υπενθυμίζοντας ότι πριν 5-6 χρόνια οι αφίξεις από Τουρκία άγγιξαν τις 55.000.
«Τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήρθε κανένας και τώρα κάνουμε βήματα για να ξαναπιάσουμε αυτά τα νούμερα. Και στους μισούς να πάμε φέτος είμαστε καλά». Μην ξεχνάτε ότι είναι μια χώρα που έχει πληθωρισμό 70% και μαζί με την υποτίμηση του νομίσματος τους δυσκολεύει να ταξιδέψουν». Σύμφωνα με τον κ. Κατρακάζο, οι Τούρκοι επιλέγουν την Σάμο λόγω εγγύτητας, έχουν πιο μεγάλη ελευθερία κινήσεων σε σχέση με την χώρα τους. «Είναι καλοί τουρίστες, όπως οι Έλληνες. Ο Τούρκος θα φάει, θα πιει, θα ψωνίσει, θα ‘κινηθεί΄ γενικά».
Συνάντηση δημάρχου του Σεφερί Χισάρ με το Δήμαρχο Δυτικής Σάμου
Χαρακτηριστική της βαρύτητας που δίνει η τοπική κοινωνία της Σάμου στους τουρίστες από την απέναντι πλευρά είναι και η ολοκλήρωση κατασκευής του κτιρίου για τον έλεγχο διαβατηρίων επισκεπτών τρίτων χωρών στο λιμάνι Πυθαγορείου. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, μετά από προσπάθειες ετών που ευοδώθηκαν φέτος, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να εξυπηρετούνται σ’ ένα άνετο, κλιματιζόμενο χώρο και να εκλείψουν οι εικόνες ντροπής με ουρές τουριστών από τα τουρκικά παράλια κάτω από τον ήλιο να αναμένουν επί ώρες να περάσουν τον έλεγχο διαβατηρίων.
Ενδεικτικό της κινητικότητας που παρατηρείται μεταξύ των δύο πλευρών είναι και η συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο στο Καρλόβασι ο δήμαρχος του Σεφερί Χισάρ με το Δήμαρχο Δυτικής Σάμου Αλέξανδρο Λυμπέρη.
«Έχει κόσμο το νησί, αλλά η καταναλωτική δύναμη του κόσμου δεν είναι μεγάλη»
Στόχος της φετινής σεζόν για τους Σαμιώτες είναι να πλησιάσουν τα νούμερα του 2019 (200.000 τουρίστες) με την τουριστική κίνηση να είναι ήδη πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. «Έχει κόσμο το νησί και οι πτήσεις που έρχονται είναι γεμάτες. Απλά η καταναλωτική δύναμη του κόσμου δεν είναι μεγάλη και αυτή που θα θέλαμε. Και εκεί είναι το πρόβλημα». Οι Σαμιώτες προσδοκούν φέτος και στο ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με αυξημένες διανυκτερεύσεις αλλά και στο πρόγραμμα Samos pass (επιδότηση 10.000 πολιτών για να κάνουν διακοπές στο νησί).
Λέσβος: Στόχος η άφιξη 20.000 τουρίστες από τα τουρκικά παράλια
Μετά από δύο χρόνια lockdown, η Λέσβος ξαναποντάρει πολλά στους τουρίστες με τα ημερόπλοια που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια. Ενδεικτικό είναι ότι το 2019 την Λέσβο επισκέφτηκαν 40.000 τουρίστες με τσάρτερ και άλλοι 35.000-40.000 τουρίστες από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Στην Λέσβο από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο δένουν 2-3 καραβάκια την μέρα από τα τουρκικά παράλια. Λειτουργούν τρεις γραμμές, Μυτιλήνη – Αϊβαλί, Μυτιλήνη-Δικελί και τα τελευταία χρόνια από το λιμάνι της Πέτρας για Αϊβαλί. Αλλά και το 70% των σκαφών που δένουν στο νησί είναι από την Τουρκία.
Φέτος οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 20.000 τουρίστες από τα τουρκικά παράλια θα δώσουν τονωτική ένεση στο νησί. «Ο Τούρκος είναι ένας καλός πελάτης. Οι γείτονες έρχονται αρκετά επαναλαμβανόμενα τριήμερα παρόλο που έπεσε η λίρα. Διασκεδάζουν, τους αρέσει η ελληνική κουζίνα και είναι περισσότερο καταναλωτικοί σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους» εξηγεί στο ethnos.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος. Στο μεταξύ δυναμικά ξεκίνησαν οι πτήσεις τσάρτερ που έρχονται στο νησί και μεταφέρουν τουρίστες από Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Βέλγιο και Σκανδιναβία.
Έξαρση των διαδικτυακών εγκλημάτων - Η WindMedia και ακόμα τρεις είναι οι πιο διαδεδομένες απάτες
Βάσω Αλαγιάννη: Πέθανε η συνθέτρια του «Αχ Ελλάδα»
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr