Πένθος στο βόλεϊ: «Έφυγε» ο Βαγγέλης Κουτουλέας - Τι είχε πει στο ethnos.gr από τη Χιλή όπου βρισκόταν σε καραντίνα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το ελληνικό βόλεϊ πενθεί την απώλεια του Βαγγέλη Κουτουλέα που έφυγε το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιουλίου σε νοσοκομείο της Καλαμάτας μετά από σύντομη αλλά σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Στα 56 του χρόνια άφησε πίσω του δύο μικρά κοριτσάκια και βύθισε στο πένθος όσους τον γνώριζαν και είχαν συνεργαστεί μαζί του. Πρωταθλητής Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό το 1995 και πρωταθλητής Ελλάδας στο μπιτς βόλεϊ με συμπαίκτη τον Πάνο Δημητρακάκο.
Τι έλεγε στο ethnos.gr το 2020 από τη Χιλή
Έκανε διεθνή καριέρα και μάλιστα κατά την διάρκεια της καραντίνας το ethnos.gr σε δύο αφιερώματα του είχε αναφερθεί στον Βαγγέλη Κουτουλέα. Στο πρώτο ως δάσκαλος και μέντορας των Άγγλων για τα μυστικά του βόλεϊ και στο δεύτερο όταν κατά τη διάρκεια της καραντίνας όλου του πλανήτη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είχε αποκλειστεί στο Σαντιάγκο της Χιλής μαζί με τη σύζυγο του Καρολίνα Πίνια (παλιά πρωταθλήτρια μπιτς βόλεϊ στη Χιλή) και της μικρής κόρης τους Λουζ (που στα ισπανικά σημαίνει "φως" και έχει πάρει το όνομα της γιαγιάς Φωτεινής).
Κάνει κρύο και οι Άνδεις είναι χιονισμένες...
«Το πρωτάθλημα βόλεϊ ανδρών έκανε διακοπή στην Αγγλία στις 8 Μαρτίου όχι για τον κορονοϊό αλλά βάση προγράμματος. Είχα μία εβδομάδα κενό και μαζί με τη σύζυγο μου Καρολίνα κλείσαμε για ταξίδι μιας εβδομάδας στο Σαντιάγκο της Χιλής. Φτάσαμε από το Λονδίνο μέσω του Παρισιού και μάλιστα είχαμε πάρει λίγα καλοκαιρινά ρούχα καθώς το Μάρτιο στη Χιλή είναι καλοκαίρι. Μόλις ήταν να αναχωρήσουμε από το Σαντιάγκο για το Παρίσι η Air France ανακοίνωσε διακοπή των πτήσεων. Από τότε μείναμε εδώ. Πλέον τώρα είναι χειμώνας, εδώ κάνει κρύο και οι Άνδεις είναι χιονισμένες. Ελπίζω να μη μας βρει πάλι το καλοκαίρι...», είχε πει στις 24 Μαΐου 2020 στο ethnos.gr ο Βαγγέλης Κουτουλέας.
«Το αγγλικό βόλεϊ δεν είναι πλέον ανέκδοτο»
Λίγους μήνες μετά ο Βαγγέλης Κουτουλέας επέστρεψε στο Λονδίνο για να αναλάβει και πάλι με την πρωταθλήτρια IBB Πολόνια. Ο καλαματιανός προπονητής είχε βοηθήσει τα μέγιστα για την ανάπτυξη του βόλεϊ και του μπιτς βόλεϊ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.
«Το βόλεϊ στην Αγγλία είναι σχετικά νέο άθλημα αλλά γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη. Οι Άγγλοι αγαπούν πολύ τα αθλήματα που έχουν τακτική και τεχνική και αυτό είναι κάτι που βοηθά στην ανάπτυξη του αθλήματος. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έδωσαν υπηκοότητες σε αθλητές για να αγωνιστούν στην Εθνική ομάδα αλλά πλέον έχει δημιουργηθεί μία αξιόλογη γενιά νέων βολεϊμπολιστών. Οι συνθήκες εργασίας είναι άριστες και καθημερινά όλο και περισσότεροι Αγγλοι μπαίνουν στο άθλημα», είχε πει στο ethnos.gr στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 ο Βαγγέλης Κουτουλέας.
Η διαδρομή του Βαγγέλη Κουτουλέα
Μέχρι και πριν λίγους μήνες ο Βαγγέλης Κουτουλέας ήταν ενεργός και ετοιμαζόταν για τις νέες συνεργασίες του. Ένας πόνος στον ώμο και στη μέση τον οδήγησε στον γιατρό και σε αναλυτικές αιματολογικές εξετάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό. Τους τελευταίους 3-4 μήνες έδωσε τη μάχη του αλλά δεν απέφυγε το μοιραίο...
Ο Βαγγέλης Κουτουλέας γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1966 στην Καλαμάτα και πέθανε στις 16 Ιουλίου 2022 σε νοσοκομείο της γενέτηρας του. Άφησε πίσω του δύο υπέροχες κόρες.
Ξεκίνησε το βόλεϊ το 1982 στον Μεσσηνιακό όπου έμεινε μέχρι το 1989, χρονιά κατά την οποία πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Αγωνίζονταν στη θέση του κεντρικού αλλά μπορούσε να ανταποκριθεί άνετα και σε άλλες θέσεις όπως ακραίου και διαγωνίου.
Πρωταθλητής με τον Παναθηναϊκό
Στον Παναθηναϊκό έμεινε μέχρι το 1995. Τη σεζόν 1994-95 στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό.
Ακολούθησε η συνεργασία του με τον Κτησιφώντα Παιανίας. Αγωνίστηκε επίσης στον Πανελλήνιο, στον Ιωνικό Νέας Φιλαδελφείας όπου έκλεισε την καριέρα του ως αθλητής.
Σαν προπονητής δούλεψε στον Ιωνικό, στη Γ.Ε.Μεσσηνίας και στον Π.Α.Ο.Κ., πριν ξενιτευτεί στην Αγγλία και στην IBB Πολόνια με την οποία κέρδισε ένα πρωτάθλημα και δύο Κύπελλα Αγγλίας έχοντας αθλητές μεγάλες φυσιογνωμίες όπως ο Βραζιλιάνος Τζίμπα.
Πρωταθλητής και στο μπιτς βόλεϊ
Εκτός από τη σάλα έγραψε ιστορία και στο μπιτς βόλεϊ. Με συμπαίκτη τον Πάνο Δημητρακάκο στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας μ[ιτο 1998. Κατέχει και το σπάνιο ρεκόρ των έντεκα παρουσιών σε τελικούς με διαφορετικούς συμπαίκτες.
Είχε πάνω απο 100 συμμετοχές σε διεθνή τουρνουά (FIVB, CEV, κλπ.), με πολλές καλές παρουσίες.
Προπονητικά η συνεργασία του με την κυπριακή ομοσπονδία ήταν η απαρχή για την αναγέννηση του κυπριακού μπιτς βόλεϊ με την ανάδειξη πολλών ταλέντων. Δίδαξε το μπιτς βόλεϊ σε φημισμένο αγγλικό κολλέγιο και πρόσφερε τις υπηρεσίες του για την δημιουργία προολυμπιακών ομάδων μπιτς βόλεϊ της Μεγάλης Βρετανίας.
Ενός λεπτού σιγή...
Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης αποφάσισε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλα τα τουρνουά μπιτς βόλεϊ μεταξύ αυτών και στο τουρνουά Masters που γίνεται στην Ξάνθη.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr