Νομοσχέδιο Natura: Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις - «Απαράδεκτες οι διατάξεις»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η προστασία των περιοχών που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000, η υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών, αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρακάμψει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που χαρακτήριζαν αντισυνταγματική τη μεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, ήταν τα βασικά θέματα, στα οποία εστίασε η κριτική των εξωκοινοβουλευτικών φορέων για το περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Οι περισσότεροι από τους φορείς ζήτησαν την απόσυρση αν όχι όλου του νομοσχεδίου, έστω του κεφαλαίου που αφορά στις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες αυξανονται ακόμα περισσότερο.
«Θα περιμέναμε να αποσυρθούν αυτές οι ρυθμίσεις μετά την καταστροφή στη Δαδια. Είναι εξαιρετικά προβληματικές και δε μιλάμε για λεπτομέρειες, αλλά για θεμελιώδη υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για τις περιοχές Natura», ανέφερε χαρακτηριστικά η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς.
Και συνέχισε: «Ζητάμε την απόσυρση του κεφαλαίου και να προχωρήσει η επιστημονική άσκηση για τον καθορισμό των δραστηριοτήτων με βάση τις οικολογικές ανάγκες των συστηματων».
Η κυρία Νάντσου χαρακτήρισε τις διατάξεις απαράδεκτες και υπενθύμισε την καταδίκη της Ελλάδας για τη χάραξη ζωνών και μέτρων προστασίας στις περιοχές του δικτύου τονίζοντας ότι στην περίοδο της κλιματικής κρίσης, η προστασία τους ειναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
Για σαφή επιδείνωση του ήδη προβληματικού θεσμικού πλαισίου παρά την απόσυρση ορισμένων προβλέψεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος ύστερα από το κύμα αντιδράσεων, έκανε λόγο και η Ιόλη Χριστοπούλου από το Green tank, ενώ ο Νίκος Χαραλαμπίδης, εκτελστικός διευθυντής της Greenpeace υπογράμμισε την ανάγκη «να ξεφύγουμε από την άποψη ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι κάτι που βάζει φρένο στην ανάπτυξη και να δούμε ποιο είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουμε στην επίλυση εκκρεμοτήτων που έχουμε εδώ και χρόνια απέναντι στην ευρωπαική νομοθεσία».
Αναφερόμενος στην τεράστια καταστροφή της Δαδιάς είπε πως «η Δαδιά δεν είναι άλλο ένα δάσος που καίγεται. Είναι ένα από τα πιο πολύτιμα οικοσυστήματα της Ευρώπης. Θα πρέπει αν δούμε με αφορμή αυτό το δραματικό γεγονός πως προστατεύουμε το περιβάλλον και αυτό το νομοσχέδιο κάνει ακριβώς το αντίθετο».
Ο Πέτρος Λυμπεράκης από την Ελληνική Ζωολογική Εταιρία επεσημανε ότι με το νομοσχέδιο «διευρύνεται αμετροεπώς ο κατάλογος των επιτρεπόμενων δραστηριοτητων στις προστατευόμενες περιοχές», ενώ παράλληλα ανατρέπεται ή καθυστερεί η διαδικασία σύνταξης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων, αναιρώνας έτσι παλαιότερη δήλωση του Πρωθυπουργού περί ολοκλήρωσής τους και πλήρους θωράκισης έως το τέλος του 2022.
Τις έντονες επιφυλάξεις των δασολόγων για τις διατάξεις που αφορούν την τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Μπόκαρης, ενώ μίλησε για ακόμα μία φορά για τις ελλείψεις των δασικών υπηρεσιών: «Απαιτούνται οι διορισμοί 1.400 ατόμων σε όλη την Ελλάδα. Οι τελευταίοι διορισμοί είχαν γίνει το 2001, ενώ ακόμα δεν εχουν προκηρυχθεί και οι θέσεις του ειδικού επιστημονικού κι αυτό είναι κάτι, για το οποίο θα πρέπει να πιεστεί η κυβέρνηση». Ανέφερε επίσης ότι ένα χρόνο μετά υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες στη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο υπουργείο με αποτέλεσμα καθυστερήσεις ακόμα και στη διεκπεραίωση απλών διοικητικών εγγράφων.
Κύμα αντιδράσεων για την παραμονή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο
Για θεσμική εκτροπή έκαναν λόγο οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ σχολιάζοντας τα δύο άρθρα, με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί ένα νομοθετικό ...μπαιπάς των αποφάσεων του ΣτΕ που έκριναν ως αντισυνταγματική τη μεταφορά των δύο εταιριών στο Υπερταμείο.
Ο Γιώργος Δήμτσας, πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ ζήτησε την απόσυρση των σχετικών άρθρων και μίλησε για «νοσηρή και αλαζονική εμμονή της κυβέρνησης» προβλέποντας ότι «με αυτές τις πολιτικές και με ευθύνη της κυβέρνησης με μαθηματική ακρίβεια οι εταιρίες ύδρευσης θα γίνουν ΔΕΗ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για παραπάνω από το μισό πληθυσμό της χώρας».
Ο Γιώργος Ραντίτσας, πρόεδρος των εργαζομένων στον τομεα αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ σημειωσε ότι η κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο επιχειρεί να συμπαρασύρει το κοινοβούλιο σε μια πράξη διασυρμού της Δικαιοσύνης μετά από πέντε μήνες άρνησης συμμόρφωσης στις αποφάσεις του ΣτΕ.
Τόνισε ότι πίσω από την τωρινή κίνηση κρύβεται η ανάγκη να διενεργηθούν οι Γενικές Συνελεύσεις των δύο εταιριών, οι οποίες εως τώρα δεν μπορούσαν να γίνουν, με απώτερο στόχο αναφορικά με την Αθήνα τη διανομή μερίσματος 1,5 ευρώ ανά μετοχή.
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εχουν ηδη προσφύγει στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ εξαιτίας των καθυστερήσεων και η υπόθεση θα κριθεί τον Σεπτέμβριο, επεσήμαναν ότι «θα εξαντλήσουν κάθε μέσο για την προστασία του σεβασμού των αποφάσεων της Δικαιοσύνης και το συμφέρον των πολιτών της χώρας για τη δημόσια διαχείριση του φυσικού αγαθού του νερού».
Ηδη για το απόγευμα της Πέμπτης – ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή - προγραμματίζεται συγκέντρωση από την Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ.
- Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας μητροκτονίας στο Ξηροχώρι: Οι απειλές του δράστη προς τη μητέρα και τον αδερφό του - «Το κράτος απέτυχε»
- Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Επιδότηση έως και 9.500 ευρώ - Κίνητρα και δικαιούχοι
- Σκληρό ροκ από ΠΑΣΟΚ μετά τη μήνυση Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης: Ζητεί την κλήση στη Βουλή του διοικητή της ΕΥΠ
- Αίγυπτος: Δικαστής ζητά να κρεμαστεί σε ζωντανή μετάδοση δολοφόνος φοιτήτριας που αρνήθηκε πρόταση γάμου
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr